behramabi

Uzman
@11115 hocam selam, siz sanırım kullanıyordunuz ve tecrübeniz mevcut, malum sıcaklar başladı, işlemci sicakliklari arttı nefes vermek lazım işlemcilere 😃 PTM7950, Thermalright Kyrosheet ve Thermalright Helios modelleri arasında kaldım. Hangisini almamı önerirsiniz? Naçizane tavsiyeniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
@11115 hocam selam, siz sanırım kullanıyordunuz ve tecrübeniz mevcut, malum sıcaklar başladı, işlemci sicakliklari arttı nefes vermek lazım işlemcilere 😃 PTM7950, Thermalright Kyrosheet ve Thermalright Helios modelleri arasında kaldım. Hangisini almamı önerirsiniz? Naçizane tavsiyeniz nedir?

Soru bana değil ama Core Performance Boost'u kapatıp bir deneyin derim. Ciddi sıcaklık düşüşü ve minimum FPS düşüşü olacak. :)

Soru bana değil ama Core Performance Boost'u kapatıp bir deneyin derim. Ciddi sıcaklık düşüşü ve minimum FPS düşüşü olacak :)

Yok genel olarak sordum aslında, @11115 bu konuda PTM 7950 kullandığını söylemişti diye hatırlıyorum, o yüzden ayrıca belirttim sadece. CPB kapanınca sıcaklıklar düşüyor ama işlemcinin uygun şartlarda çıkabileceği potansiyeli kısıtlamış oluyorsunuz ve %10-15'e varan performansın fişinin çekiyor, 7800X3D CPB kapatmak çok içime sinmiyor, stok soğutucu falan kullanılırsa tamam kapatilabilir yani kasanın soğutma sistemi kötüyse ama bende Artics 2 360mm var, CPB on ya da off yapınca bende aman aman bir fark olmuyor sıcaklıklarda.

Yok genel olarak sordum aslında, @11115 bu konuda PTM 7950 kullandığını söylemişti diye hatırlıyorum, o yüzden ayrıca belirttim sadece. CPB kapanınca sıcaklıklar düşüyor ama işlemcinin uygun şartlarda çıkabileceği potansiyeli kısıtlamış oluyorsunuz ve %10-15'e varan performansın fişinin çekiyor, 7800X3D CPB kapatmak çok içime sinmiyor, stok soğutucu falan kullanılırsa tamam kapatilabilir yani kasanın soğutma sistemi kötüyse ama bende Artics 2 360mm var, CPB on ya da off yapınca bende aman aman bir fark olmuyor sıcaklıklarda.

Sıcaktan en çok PBO kısmından verdiğin +200 -20 PBO Undervolt etkileniyor bu işlemcilerde ama 7800X3D unlocked değil, Eclk destekleyen anakartlarla bus clock artırıp sadece işlemci çarpanını değiştirerek artırabılıyorsun.

Sıcak havada aynı Boost Clock'ta daha fazla voltaj istiyor çipler ya da daha fazla SoC istiyor aynı Memory Config için vesaire. O yüzden bahsettiğim OCCT üçlü test yap, İOD 60 dayıyor o direkt @behramabi

PTM aşırı da gerekli değil bence, macun değişmeye üşenmiyorsan ya da en önemlisi kullandığın macun pump out yapmıyorsa yani. Ben Cooler Master Cryfuze CPU+GPU için kullanmıştım, hala verdiği değerler aynı. Çok katı kıvamlı 14 w/mk macunlar oldukları için kolay kolay pump out sorunu yok, PTM'ye kıyasla bu tarz macunların termal değerleri daha iyi ama pump out yapmayan ya da hemen kurumayan bahsettiğim tarzda bir macun kullanman lazım, yılda 1 değişmek yeterli, hala termal değerleri çok benzer 1 yıl geçmesine rağmen. @behramabi

Bir de Custom OS çok gerekli değil bence, düz Windows 11 Pro'ya debloat yapsan o bile iş görür, telemetrilerin hepsini silemezsin tabii. Onu da istersen LTSC sürümleri kurup debloat yapmanız lazım. PC boştayken işlem sayısı 75 80 arasıydı bende çerçöp yüklemezsen eğer debloat sonrası. @Ünsal İçmez Defender var sadece tek eksisi bu ama o bahsettiğin siteden Defender kaldırmayı halledıyorsun zaten. O site çok eski 10-15 yıl belki vardır, 10 yıl öncesine kadar aktif kullanıyordum. Sonrasında tüm crack ve korsanı bıraktım, gereksiz risk. Kimseye güvenemezsin. Gerçi artık herkesin bilgisi her yerde ama yine de gerek yok.

Bu adamlar babasının hayrına yapmıyor yani bu işi. O reklamlı linklere tıklayınca makinenin içinden geçiyor zaten, zombi PC oluyor.

10 yıl önce o reklamlı linke tıklama gafletinde bulunmuştum o siteden, dediğine göre en son eve FBI geliyordu.

@behramabi High Voltage mevzusu ne oldu, LN2 denedin mi, sana SS'ini atmıştım AMD Overclocking kısmında.

Sıcaktan en çok PBO kısmından verdiğin +200 -20 PBO Undervolt etkileniyor bu işlemcilerde ama 7800X3D unlocked değil, Eclk destekleyen anakartlarla bus clock artırıp sadece işlemci çarpanını değiştirerek artırabılıyorsun.

Sıcak havada aynı Boost Clock'ta daha fazla voltaj istiyor çipler ya da daha fazla SoC istiyor aynı Memory Config için vesaire. O yüzden bahsettiğim OCCT üçlü test yap, İOD 60 dayıyor o direkt @behramabi

PTM aşırı da gerekli değil bence, macun değişmeye üşenmiyorsan ya da en önemlisi kullandığın macun pump out yapmıyorsa yani. Ben Cooler Master Cryfuze CPU+GPU için kullanmıştım, hala verdiği değerler aynı. Çok katı kıvamlı 14 w/mk macunlar oldukları için kolay kolay pump out sorunu yok, PTM'ye kıyasla bu tarz macunların termal değerleri daha iyi ama pump out yapmayan ya da hemen kurumayan bahsettiğim tarzda bir macun kullanman lazım, yılda 1 değişmek yeterli, hala termal değerleri çok benzer 1 yıl geçmesine rağmen. @behramabi

Bir de Custom OS çok gerekli değil bence, düz Windows 11 Pro'ya debloat yapsan o bile iş görür, telemetrilerin hepsini silemezsin tabii. Onu da istersen LTSC sürümleri kurup debloat yapmanız lazım. PC boştayken işlem sayısı 75 80 arasıydı bende çerçöp yüklemezsen eğer debloat sonrası. @Ünsal İçmez Defender var sadece tek eksisi bu ama o bahsettiğin siteden Defender kaldırmayı halledıyorsun zaten. O site çok eski 10-15 yıl belki vardır, 10 yıl öncesine kadar aktif kullanıyordum. Sonrasında tüm crack ve korsanı bıraktım, gereksiz risk. Kimseye güvenemezsin. Gerçi artık herkesin bilgisi her yerde ama yine de gerek yok.

Bu adamlar babasının hayrına yapmıyor yani bu işi. O reklamlı linklere tıklayınca makinenin içinden geçiyor zaten, zombi PC oluyor.

10 yıl önce o reklamlı linke tıklama gafletinde bulunmuştum o siteden, dediğine göre en son eve FBI geliyordu.

@behramabi High Voltage mevzusu ne oldu, LN2 denedin mi, sana SS'ini atmıştım AMD Overclocking kısmında.

LN2 muhabbetini yazacaktım, unutmuşum kesinlikle öyle bir ayar yok BIOS'u tarumar ettim Search stringden bile baktım bulamıyor öyle bir ayar AMD overclocking zaten ilk baktığım yerdi, sırf bu high voltage Mode olmamasından dolayı LN2, high voltage Mode her ne ise ASRock getirmemeye yemin etmiş vardır bir sebebi belki de. İlk BIOS sürümünü yükledim ASRock X670 Pro RS BIOS'unda orada high voltage Mode yazıyor direk OC tweaker kısmında ama ilk sürüm BIOS'u kullanacak kadar da bilgisayarın canına susamadim, sırf şu ayar yok diye overclock mevzusundan soğudum, default EXPO açıp kullanıyorum

IMG20250612001337.webp

IMG20250612001409.webp

@Ayhan Dönmez var bir çapanoğlu zaten o sitede şimdi ben övdüm önceki yorumumda da tam vakıf değildim konuya adama o performance Edition sürümünde yorumlar kısmında sorular soruluyor OS hakkında, robot gibi hep yüzeysel cevaplar veriyor yani bu adam NTLite ile saatlarce Windows'u mu derliyor, editliyor ya da hangi toolu kullanıyorsa işte başkalarının ISO'su da olabilir bilmiyorum çünkü getirilen her güncelleme önceki sürüm ile hiçbir farkı olmuyor, neyse günah almayayım ama bence de güzel Custom OS alternatifleri varken, LTSC, vb. burası tercih edilmemeli.

PTM7950 en iyisi. Thermalright F/P ürünü en iyisi değil ama ucuz, kroyosheet termal macunlara göre az performans veriyor ama uzun ömürlü.
En iyi performans istiyorsanız kesinlikle PTM7950. ben mod diy sitesinden aldım. AliExpress'ya da Temu'dan almayın sahtesi çok. Moddiy sitesi orijinal ürün satan güvenilir bir site ama tuzluya geliyor bilginiz olsun. Yaklaşık 25 dolar ödedim ben yanlış hatırlamıyorsam kargo dahil.

Sıcaktan en çok PBO kısmından verdiğin +200 -20 PBO undervolt etkileniyor bu işlemcilerde ama 7800X3D unlocked değil, eclk destekleyen anakartlarla bus clock artırıp sadece işlemci çarpanını değiştirerek artırabılıyorsun.

Sıcak havada aynı Boost Clock'ta daha fazla voltaj istiyor çipler ya da daha fazla SoC istiyor aynı Memory Config için vesaire. O yüzden bahsettiğim OCCT üçlü test yap, iod 60 dayıyor o direkt @behramabi

@behramabi high voltage mevzusu ne oldu, LN2 denedin mi, sana SS'ini atmıştım AMD overclocking kısmında.

Thermal Grizzly kryanout, Extreme ve duranaut kullandım. Ayrıca ctg kullandım. İçlerinden iyisi PTM 7950. üzerinde yazam w/mk değerleri pazarlamadan başka bir şey değil. Eğer gerçek değerleri görmek istiyorsanız igorslab sitesini inceleyebilirsiniz.

En iyi performans istiyorsanız kesinlikle PTM7950. ben mod diy sitesinden aldım. AliExpress'ya da Temu'dan almayın sahtesi çok. Moddiy sitesi orijinal ürün satan güvenilir bir site ama tuzluya geliyor bilginiz olsun. Yaklaşık 25 dolar ödedim ben yanlış hatırlamıyorsam kargo dahil.

Thermal Grizzly kryanout, Extreme ve duranaut kullandım. Ayrıca ctg kullandım. İçlerinden iyisi PTM 7950. üzerinde yazam w/mk değerleri pazarlamadan başka bir şey değil. Eğer gerçek değerleri görmek istiyorsanız igorslab sitesini inceleyebilirsiniz.
Orası öyle, yazan w/mk'ların çoğu yanlış ama PTM'ye göre kısa vadede termal değerleri daha iyi diye biliyorum kaliteli macunların, kullananlardan bu şekilde geri dönüş almıştım. Uzun vade için gerekli zaten, TR'de de satışa sunulsa iyi olur.

PTM7950 en iyisi. Thermalright F/P ürünü en iyisi değil ama ucuz, kroyosheet termal macunlara göre az performans veriyor ama uzun ömürlü.

Aynen AliExpress ve Temu'dan uzak duruyorum bende, hem çok ucuz hem de sahte olabilme ihtimali epey bir yüksek
https://www.ebuy7.com/honeywell-795...e-cpu-thermal-paste-pad-patch-material-1.html. Ben buradan sipariş verdim dün, bu site hakkında düşünceniz nedir? Moddityi de duydum, global shipping olduğunu bilmiyordum o yüzden burayı tercih ettim. @11115 80x80 boyutlu modelini aldım, uygun mudur AM5'e acaba?

@Ayhan Dönmez scewin duymuşsundur, ona kafayı taktım 2 gündür hidden settings açılıyormuş ama çok karmaşık işler abi BIOS'un hidden Settings'i mi olur ya koyun tüm ayarlari işte akkoyun karakoyun ortaya çıksın, istediğimiz gibi ayarlayalım normal bir daily userim ben bu ayarlarla uğraşmak zorunda mıyım? Hidden settings'miş e açılıyorsa bu ayarlara ulaşabiliyosak nasıl hidden settings oluyormuş bu çok gizliymiş gerçekten 😃

Mem Vdd Max 1.42 limitliyken ben nasıl 6600 açayım, herhalde elime alırım RAM'leri garantisi de geçmiştir, kalıveririm RAM'siz vallaha, limit olayını fixlemeden yolun sonu iç açıcı değil bende.

Aynen AliExpress ve Temu'dan uzak duruyorum bende, hem çok ucuz hem de sahte olabilme ihtimali epey bir yüksek.
https://www.ebuy7.com/honeywell-795...e-cpu-thermal-paste-pad-patch-material-1.html. Ben buradan sipariş verdim dün, bu site hakkında düşünceniz nedir? Moddityi de duydum, global shipping olduğunu bilmiyordum o yüzden burayı tercih ettim. @11115 80x80 boyutlu modelini aldım, uygun mudur AM5'e acaba?

@Ayhan Dönmez scewin duymuşsundur, ona kafayı taktım 2 gündür hidden settings açılıyormuş ama çok karmaşık işler abi BIOS'un hidden Settings'i mi olur ya koyun tüm ayarlari işte akkoyun karakoyun ortaya çıksın, istediğimiz gibi ayarlayalım normal bir daily userim ben bu ayarlarla uğraşmak zorunda mıyım? Hidden settings'miş e açılıyorsa bu ayarlara ulaşabiliyosak nasıl hidden settings oluyormuş bu çok gizliymiş gerçekten 😃

Mem vdd Max 1.42 limitliyken ben nasıl 6600 açayım, herhalde elime alırım RAM'leri garantisi de geçmiştir, kalıveririm RAM'siz vallaha, limit olayını fixlemeden yolun sonu iç açıcı değil bende.

PTM satın almadan önce bende Ebuy'dan sipariş verecektim. Araştırmıştım Reddit'te ebuy ile ilgili deli tartışma dönmüştü. Ancak en son okuduğum Reddit forumunda maalesef orijinale çok yakın sahte sattıklarını okudum. Moddiy tavsiye etmişlerdi. Eğer iptal edebiliyorsanız edin kargoya verilmediyse.

Moddiy 30 doları geçmediği sürece sıkıntı olmayacağını biliyorlar o yüzden gönderdiler. Bende satın aldığımda gelip gelmeyeceğini bilmyordum ama 2 haftalık süre sonunda geldi. PTT getiriyor bu arada.

Bu arada hiçbir şey olmaz RAM'lerinize, train etmez ya BIOS'a atar ya da siz sıfırlarsınız BIOS'u. Low voltage istediğinizi deneyin hiçbir şey olmaz. Sadece boot alamazsınız.

RAM'de kaç MHz de çalıştırmaya çalıştığınızın bir önemi yok. Önemli olan sadece mem vdd yani voltaj. 1.65 üzerine çıkmadığınız sürece ve RAM'lere doğru fan koyduğunuz sürece hiçbir şey olmaz. 1.65 volttan sonra sıkıntılar başlıyor. Bu konuda çok araştırma yapmıştım zamanında. 1.65 RAM'deki imc için limit gibi bir şey. Üzerine çıkınca RAM imc sıcaklıkları inanılmaz artıyor ve bu sıcaklıkları görmek için sensor yok.

Bende denemeden önce böyle düşünüyordum. Ama öyle değil. PTM piyasadaki bütün macunlardan daha iyi performans veriyor genel olarak.

Kargoya daha verilmemiş, iptal ettim gitti. İnanılmaz fiyat farkı var moddity ve ebuy arasında. Ebuyda 80x80 versiyonu 800TL'iken Moddity'de 2K. Ebuyda bir de birkaç tane PTM7950 ilanı var ve hepsi aynı ürün fakat fiyat farkı var birisinde 700 birisinde 500 80x80 olanı bu sitede bir gariplik var. Moddity'de 40x40 makul gibi duruyor 15 dolar. Siz de sanırım 40x40 tercih ettiniz değil mi? 15 dolar ürün maliyeti, kargo ücreti ve gümrük biniyor herhalde.