ismail611

Çalışkan
Laptop oyundayken kısa sürede kapanıp yeniden başlıyor veya sadece oyundan atıyor. İşlemciyi güç yönetiminden %50'ye sınırladım ama sorun devam etti. Aynı şekilde oyunun grafik ayarlarını ve çözünürlüğü düşürdüğümde de devam etti. Sıcaklıklar işlemcide Max 85-90 civarina çıkıyor. Başta sıcaklıktan dolayı olduğunu düşündüm ama laptop o kadar ısınmıyor. Ya RAM'de problem var ya da laptopun bataryasında. Format atmak çözüm olabilir mi veya problemin nerede olduğunu nasıl anlayabilirim?

HP Victus 16. Ryzen 5 7640HS RTX 4050.

Son düzenleyen: Moderatör:
Laptop oyundayken kısa sürede kapanıp yeniden başlıyor veya sadece oyundan atıyor. İşlemciyi güç yönetiminden %50'ye sınırladım ama sorun devam etti. Aynı şekilde oyunun grafik ayarlarını ve çözünürlüğü düşürdüğümde de devam etti. Sıcaklıklar işlemcide Max 85-90 civarina çıkıyor. Başta sıcaklıktan dolayı olduğunu düşündüm ama laptop o kadar ısınmıyor. Ya RAM'de problem var ya da laptopun bataryasında. Format atmak çözüm olabilir mi veya problemin nerede olduğunu nasıl anlayabilirim?

HP Victus 16. Ryzen 5 7640HS RTX 4050.
Furrmark vb. kullanarak CPU ve GPU ayrı ayrı yük altında çalıştırıp test edebilirsin. Bu sırada CPU-Z, GPU-Z, ThrottleStop gibi programlarla sıcaklık değerlerini güç değerlerini incele. VRAM sıcaklıkları, chipset sıcaklıkları vs gibi ek ne bilgi görebiliyorsan onlara bak. CPU yada GPU haricinde anakart üstünde başkabir bileşenin ısınması yada mosfet arızası veya adaptör arızası falan olabilir. Eğer pilin bozuksa yada kapasitesi çok düşükse adaptör yeterli güç veremediğinde pc yeniden başlatabilir yada kapanabilir. Ram kaynaklı sorunlar genelde yeniden başlatmadan önce mavi ekran hatalarına sebep olur. Güç bileşenlerinden kaynaklanma ihtimali daha yüksek.

Yakın zamanda termal macun değiştirdiysen ve bunu yaparken mosfetlerin üstünde bulunan termal putty dışarı aktıysa falan aşırı ısınmaya sebep olabilir. Mosfet sıcaklıklarını yazılımsal görmenin bir yolu bildiğim kadarıyla yok ama termal macun değişimi yapıldıktan sonra olmaya başladıysa ihtimali yüksek.

Normal yeniden başlarken nasıl oluyorsa öyle oluyor.
Oyunun kapanması veya bilgisayarın kendini yedinden başlatması hall sensörüyle alakalı olabilir mi?
Hall sensörü arızası laptop kapağı kapalı gibi görmesine sebep oluyor. Windows ayarlarında kapak kapatılınca hiçbir şey yapma moduna alarak deneyebilirsin. Ancak oyundan atma ve pc yeniden başlatmaya sebep olmaz.

Ekran kartını stress testine soktum sorun bulunmadı aynı şekilde RAM'leri de kontrol ettim. Batarya sağlığını da kontrol ettiğimde gayet iyi duruyordu. AIDA64 de CPU fpu ve cache stress testi yaptığımda "hardware failure detected!" uyarısını verdi. Test boyunca Max 70 dereceyi gördü yine de termal macun değişimi ve fan temizliği sorunu çözer mi ne önerirsiniz?