omeraltinova
Başarılı
Konu Başlıkları Gizle
Selam herkese, Kasım 2023'te satın aldığım S0007NT kodlu HP Victus bilgisayarımın yaşadığı sorunlarla ilgili daha önce bir konu açmıştım. Bu servis süreci sonunda cihazım değiştirildi ve aynı model numaralı yeni bir cihaz bana gönderildi. Ben artık sorunlarım çözüldü sanarken yeni cihazın 1. yılı sonunda başıma gelmeyen şey kalmadı. Bu süreci ise detaylı olarak buraya yazmaya karar verdim. Umarım akıcı ve anlaşılır şekilde yazabilirim. Aşağıda tüm süreci bölümlere ayrılmış şekilde bulabilirsiniz.
Not: Pil sağlığı ne alaka derseniz cihaz her şarj bitiriş ve şarj ediş işlemi sonrasında pil sağlığını rastgele değiştiriyor. Örneğin ben cihazı servise teslim ederken %88 civarındaydı. Servisten teslim alırken ise %87. eve gelip kullandım %80'e düştü. Tekrar şarj ettim bu seferde %73 sağlığa sahipti. Servis hall sensör problemini anakart onarımı ile çözerken pile hiç dokunmamış. Servis kısmında da pille ilgili hiçbir not düşmemiş teknisyen. Cihazın pil döngüsünün de 30 civarı olduğunu hatırlatmak isterim.
Watt kısarak anca 85-95 derece aralığında kalabildi. Referans olarak şunu söylemek istiyorum. İlk cihazım performans modunda 78-80 derece üstünü hiç görmedi. İlk değişen cihaz ise en ağır yükte 86-88 derece üstünü görmedi. Yeni termal bakım yapılan bir cihazın böyle sonuçlar vermesi normal değil.
Pil sağlığına baktım ve %87 olduğunu gördüm yani bir onarım yapılmamıştı o kısma. Evde pili bitirip tekrar şarj etmek istedim. Ve günün sonunda bu yazıyı yazarken pil sağlığı %73. cihazda eskisi gibi bir ani donma ve çökme problemi yaşamadım fakat daha sadece 1 gün test edebildiğimden konuşmak için erken.
Bölüm 1: Tekrar başlayan problemler
Cihazım değiştirildikten sonra aslında tüm problemleri çözülmemişti. Yine oyunlarda %1 Low FPS değerinin düşüklüğü devam ediyordu fakat önceki cihaza göre daha iyi bir performansı vardı. Bunu cihazın değişmeyecek bir sorunu olarak kabullendim ve kullanmaya başladım. Cihaz yeni gibi durduğundan pil sağlığı vs. de problemli değildi %100 olarak gözüküyordu. Fakat cihazın 1. yılına doğru yaklaşırken cihazda kullanımı direkt olarak etkileyen bazı problemler yaşamaya başladım. Bunlar başlıca; bilgisayarın aniden yavaşlayıp farenin hiç hareket etmemesi veya yavaş hareket etmesi, bilgisayarın program veya oyun fark etmeksizin bir anda donup hiçbir işlem yaptırmaması ve güç tuşu üzerinden zorla reset attırması, cihazın fan devrinin sürekli 5000RPM üstünde olması ve buna rağmen normale göre daha fazla ısınması vb. daha birçok problem başladı. Bu sorunlar yaşanırken bahar döneminde olduğumuz için hava sıcaklıkları pek yüksek değildi ve sıcaklık seviyesi hala kabul edilebilir aralıktaydı. Fakat nisan-Mayıs aylarından sonra havaların da ısınmasıyla cihazın sıcaklıkları fazlasıyla artmaya başladı. Haziran-Temmuz aylarına geldiğimizde cihaz normalde hiç görmediği 90 derece üstünü hatta 100 derece sınırına çok yaklaşmaya başladı. Bu durumu çözmek için bir laptop standı satın aldım. Bu stant sayesinde laptopun sıcaklık değerleri 5-10 derece civarı düştü fakat yukarıda anlattığım diğer problemlerin hiçbiri düzelmedi.Bölüm 2: Hall sensör problemi
Temmuz ayına geldiğimizde artık cihazımı termal bakım için servise götürmem gerektiğini fark ettim ve HP ile görüşüp bu konuda bilgi aldım. O zamanlarda cihazımın SSD ve RAM'lerini de değiştirmeyi planladığım için o ay servise veremedim ve standla kullanmaya devam ettim. Ağustos ayına girmemizle ve BF6 betası başlamasıyla olanlar oldu. Öğlen saatlerinde BF6 betasında oynarken bir anda laptopun dahili ekranı açılıp kapanmaya başladı. Harici monitör de kullandığım için harici monitörde de bu açılıp kapanmayı gördüm ve oyunu kapattım. Burada ilk başta hall sensör sorunu olduğunu düşünmedim çünkü NVIDIA'nın 588.00 nolu sürücüsü yine dahili ekranda parlaklık ve kapanıp açılma sorunları yaşatmıştı ve bir önceki sürüme dönmem bunu çözmüştü. Bu yüzden yine bir sürücü hatası olduğunu düşündüm. Cihazı kullanmaya devam ettim ve kısa bir süre sonra dahili ekran sürekli açılıp kapanmaya başladı. Bu olay yaşanınca artık hall sensör problemi yaşadığıma emin oldum ve çözüm aramaya başladım. O sırada cihazın dahili ekranı komple kapandı. Touchpad, klavye vb. hiçbir şey tepki vermedi. Harici monitör, klavye ve fare bağladığım için bilgisayarı kontrol etmeye devam edebildim fakat sürekli harici monitör de açılıp kapandığı için özel dosyalarımı yedekleyip silme dışında başka bir işlem yapamadım.Bölüm 3: Teknik servis süreci
Sorun hafta sonu gerçekleştiği için cihazı teknik servise götüremedim. Bu sırada Amazon'a ulaştım. Sorun olduğunu belirttim. İade istedimi söyledim. Bana teknik servisin numarasını ve sitesinin linkini attılar. Pazartesi sabahı onları aradım ve uzaktan bağlantı ile bilgisayarıma bağlanıldı. Bağlantı sırasında da cihaz ekranı gidip gelince mh temsilcisi olası donanımsal sorun nedeniyle beni servise çağırdı. Telefonu kapatıp yola koyuldum ve cihazı servise teslim ettim. Servise hall sensör sorununu, yukarıda yaşadığım diğer sorunları ve cihazımın her şarj sonunda pil sağlığının değiştiğini söyledim. Onarım istemediğimi fatura tutarı üzerinden iade istediğimi belirttim. Bunlar not alındı, forma imza attım ve eve dönüp beklemeye başladım. Yaklaşık 1.5 hafta sonra takip sitesinde bir anda cihazın onarıma alındığını gördüm. Hızlıca servisi arayıp bilgi almak istiyorum dedim. Bana iade talebinizin yanında onarım işlemi de devam eder dendi ve neden iade istediğim soruldu. Cevapladıktan sonra ise aynı kişi 10 saniye sonra iade talebiniz reddedilmiş, 6 aydan sonra hiçbir şekilde iade veya değişim yapmıyoruz dedi. Ben yasal hakkım aynı sorunlardan 2. kez servise teslim ediyorum dediğimde yardımcı olmadı ve görüşmeyi sonlandırdım. Bundan yaklaşık 1 hafta sonra onarım tamamlandı bilgisini gördüm. Amazon'a tekrar ulaşıp benden onay alınmadan cihazın onarımı yapıldı ben iade istiyorum dedim. Mh temsilcisi bana iade raporu dışında cihazın kusurlu olduğunu gösteren formu atarsam iade alabileceklerini söyledi. 2 gün boyunca HP ile konuşup en sonunda anca teknik servis formunu alabildim Amazon'a tekrar ulaştım ve bana öyle iade edemeyeceklerini söylediler. İlk görüştüğüm mh temsilcisine mail attım ve formu ilettim. Bana ıslak imzalı forma ihtiyacım olduğunu söyledi. Laptopu teslim alırken formun ıslak imzalı hali bana verildi ve onu da gönderdim fakat bir cevap alamadım 24+ saattir.Not: Pil sağlığı ne alaka derseniz cihaz her şarj bitiriş ve şarj ediş işlemi sonrasında pil sağlığını rastgele değiştiriyor. Örneğin ben cihazı servise teslim ederken %88 civarındaydı. Servisten teslim alırken ise %87. eve gelip kullandım %80'e düştü. Tekrar şarj ettim bu seferde %73 sağlığa sahipti. Servis hall sensör problemini anakart onarımı ile çözerken pile hiç dokunmamış. Servis kısmında da pille ilgili hiçbir not düşmemiş teknisyen. Cihazın pil döngüsünün de 30 civarı olduğunu hatırlatmak isterim.
Bölüm 4: Kalitesiz onarım
Cihazı aldım ve test etmeye başladım. İlk yaptığım test Cinebench testiydi. Testi yapmaya başlarken sıcaklık değerlerine bakayım dedim ve bir anda 100 dereceyi gördüm. Buradan cihazın sorunlu olacağını anladım. Başka testler ve oyun testleri yapmaya başladım ve cihaz sürekli 100 derecelere dayanmaya devam etti.Watt kısarak anca 85-95 derece aralığında kalabildi. Referans olarak şunu söylemek istiyorum. İlk cihazım performans modunda 78-80 derece üstünü hiç görmedi. İlk değişen cihaz ise en ağır yükte 86-88 derece üstünü görmedi. Yeni termal bakım yapılan bir cihazın böyle sonuçlar vermesi normal değil.
Pil sağlığına baktım ve %87 olduğunu gördüm yani bir onarım yapılmamıştı o kısma. Evde pili bitirip tekrar şarj etmek istedim. Ve günün sonunda bu yazıyı yazarken pil sağlığı %73. cihazda eskisi gibi bir ani donma ve çökme problemi yaşamadım fakat daha sadece 1 gün test edebildiğimden konuşmak için erken.
Bölüm 5: Ne yapmalıyım?
Açıkçası çok kararsız kaldığım bir durumla karşı karşıyayım. Amazon bana cevap vermiyor verse de verdiği cevaplar olumsuz. Teknik servis beni umursamıyor talepleri dinlemiyor. Bu durumda ilk aklıma gelen şey THH oldu fakat yaptığım araştırmalar sonucunda Amazon'un THH kararlarına itiraz edip konuyu tüketici mahkemelerine taşıdığını söyleyen bazı forum mesajları gördüm. Böyle bir şey için imkanım olmadığından THH başvurusu yapmaktan da korkuyorum. Bu süreci herkesin öğrenmesi ve tercihlerini doğru yapması için bu konuyu yazıyorum. Şimdiden okuyan/destek veren herkese teşekkür ederim.
Son düzenleyen: Moderatör: