Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
Cihaz
HP Victus 16.1 st-----nt
Acer Nitro 5'in Intel işlemcisi bana eziyet ettikten sonra Intel işlemcili cihazlarımı sattım. AMD Ryzen 7 iki HP Victus cihaz satın aldım. Birini Linux (PiluX projesi için Debian 13) için kullanıyorum. Biri de Windows.

Ancak Linux kurduğum ana cihazım saçma sapan random olarak siyah ekrana düşüyor. Sürücüleri suçlayamıyoruz çünkü bu cihazda Windows'da denedim. İki işletim sisteminde de siyah ekranda kaldığında cihaz çalışmaya devam ediyor. Uykuya alıp geri uyandırıyorum görüntü geliyor. Windows'da siyah ekrandan sonra bazen kilit ekranı geldiğini fark ettim.

Biraz araştırmam sonucunda Reddit'te birinin hall sensör sökerek sorunu çözdüğünü gördüm. @SupraSonic de böyle bir kronik sorun olduğunu söyledi.

Bir de şu Tweet'e denk geldim.

1745254452145.webp

Direk sökerim sensörü. Hiç sorun değil. Ama şimdi de bunu çıkarmanın işlemciyi limitlediğine dair bir yazı okudum.

1745254536537.webp

1. Böyle işlemci limiti gerçekten var mı?

Bu limit olayı gerçek mi? Cihazı garantiye verip hem uğraşmak hem de yorulmak istemiyorum. Zaten çok geç kalan projemi yapmak için planladığım cihazın gelmesini haftalarca beklemek istemiyorum.

2. Varsa limit yazılımsal olarak kaldırılabilir mi?

Intel'de Windows kullanırken ThrotteStop isminde 3. taraf bir program ile bazı limitleri kaldırabiliyorduk. AMD için böyle bir tool veya komut var mı?

3. Hall sensör değiştirilebilir mi?

Acer Nitro 5'in Intel işlemcisi bana eziyet ettikten sonra Intel işlemcili cihazlarımı sattım. AMD Ryzen 7 iki HP Victus cihaz satın aldım. Birini Linux (PiluX projesi için Debian 13) için kullanıyorum. Biri de Windows.

Ancak Linux kurduğum ana cihazım saçma sapan random olarak siyah ekrana düşüyor. Sürücüleri suçlayamıyoruz çünkü bu cihazda Windows'da denedim. İki işletim sisteminde de siyah ekranda kaldığında cihaz çalışmaya devam ediyor. Uykuya alıp geri uyandırıyorum görüntü geliyor. Windows'da siyah ekrandan sonra bazen kilit ekranı geldiğini fark ettim.

Biraz araştırmam sonucunda Reddit'te birinin hall sensör sökerek sorunu çözdüğünü gördüm. @SupraSonic de böyle bir kronik sorun olduğunu söyledi.

Bir de şu Tweet'e denk geldim.

Eki Görüntüle 142529

Direk sökerim sensörü. Hiç sorun değil. Ama şimdi de bunu çıkarmanın işlemciyi limitlediğine dair bir yazı okudum.

Eki Görüntüle 142531

1. Böyle işlemci limiti gerçekten var mı?

Bu limit olayı gerçek mi? Cihazı garantiye verip hem uğraşmak hem de yorulmak istemiyorum. Zaten çok geç kalan projemi yapmak için planladığım cihazın gelmesini haftalarca beklemek istemiyorum.

2. Varsa limit yazılımsal olarak kaldırılabilir mi?

Intel'de Windows kullanırken ThrotteStop isminde 3. taraf bir program ile bazı limitleri kaldırabiliyorduk. AMD için böyle bir tool veya komut var mı?

3. Hall sensör değiştirilebilir mi?
İntel mi işlemci? Throttlestop ile limit koyarsan sorunun çözüldüğü söyleniyor Amd işlemciye de programla koyabiliyorsun Adını unuttum araştırayım yazarım

Ben sökmeyi planlıyorum ama işlemci limitini okuduğumdan beri canım sıkıldı. Sensör değişimi deneyen var mı bilmiyorum ama sanırım ben deneyeceğim. Cihaz gerçekten çok güzel. Normalde de HP sevmediğim halde baya beğendim. Ama bu durum canımı çok sıktı...

Ben sökmeyi planlıyorum ama işlemci limitini okuduğumdan beri canım sıkıldı. Sensör değişimi deneyen var mı bilmiyorum ama sanırım ben deneyeceğim. Cihaz gerçekten çok güzel. Normalde de HP sevmediğim halde bayağı beğendim. Ama bu durum canımı çok sıktı...

Sökmenizde sıkıntı olmaz 8 vidayi çıkarıp mavi kabloyu sökerek sorunu cozebilirsiniz. Limit konusuna gelince AMD'nin en verimli oldugu 45watt civarina limitliyor bu da sorun degil ancak 45watta anlam verilemeyen ilginc bir sekilde eskisine oranla sıcak çalışıyor ya da sensorler sıcak calistigini gosteriyor. Bu ne kadar problem yaratir bilemem. Servise gonderseniz ya kabloyu cekip geri gonderecekler ya da anakart degisimi yapacaklar. Ayni anakartta benzer sure sonunda yine bozulacaktir şayet ayni sensor ise. Problemin kaynağı anakartin altinda kalan sensorun zayif olmasi. S1 ve R1 serilerinde kullanilan sensör ile degistirilse serviste problem kalmayacak ama fişi cekip gondermek ya da anakart degismek kolaylarina geliyor sanırım.

Sökmenizde sıkıntı olmaz 8 vidayi çıkarıp mavi kabloyu sökerek sorunu cozebilirsiniz. Limit konusuna gelince AMD'nin en verimli oldugu 45watt civarina limitliyor bu da sorun degil ancak 45watta anlam verilemeyen ilginc bir sekilde eskisine oranla sıcak çalışıyor ya da sensorler sıcak calistigini gosteriyor. Bu ne kadar problem yaratir bilemem. Servise gonderseniz ya kabloyu cekip geri gonderecekler ya da anakart degisimi yapacaklar. Ayni anakartta benzer sure sonunda yine bozulacaktir şayet ayni sensor ise. Problemin kaynağı anakartin altinda kalan sensorun zayif olmasi. S1 ve R1 serilerinde kullanilan sensör ile degistirilse serviste problem kalmayacak ama fişi cekip gondermek ya da anakart degismek kolaylarina geliyor sanırım.
Daha çok ısınmaya başlaması çok saçma ya. Bir de kendimi cihazsız bırakmak istemiyorum. O yüzden garantiye hiç göndermek istemiyorum... Sensör değişikliğini kendim sipariş edip yapmayı düşünüyorum. Umarım anakarttan değildir.

Daha çok ısınmaya başlaması çok saçma ya. Bir de kendimi cihazsız bırakmak istemiyorum. O yüzden garantiye hiç göndermek istemiyorum... Sensör değişikliğini kendim sipariş edip yapmayı düşünüyorum. Umarım anakarttan değildir.

Sensörü temin edebileceginizi sanmıyorum.
Söküp deneyin ne kadar fark ettigine kendiniz sahit olun.

Cihazın değişimini talep edeceğim.​

Cihazı faturalı şekilde ikinci el satın aldım. Cihaz tertemizdi ve üstündeki o sıfır koli kokusu bile halen vardı. Cihaz halen de sıfır ayarında. Her neyse, eğer cihaz değişimi gerçekleşmez ise bu konu hakkında çalışma yapacağım.

Öncelikle şunları da belirteyim:

1. BIOS güncel. Cihazı satın aldığım gün güncelledim ve daha 1 hafta bile olmadı.

2. OS ayarlarını önermeyin arkadaşlar. Kapağı kapatınca uyku moduna geçmesini engellemek, işletim sisteminin çalışmaya devam edebileceği anlamına geliyor. Ekran ve klavyenin değil.

3. Sorun yazılımsal değil. Sürücü ve işletim sistemi değişikliği zaten çoktan yapıldı. Debian'da da (Linux), Windows'da da aynı problem var. Cihaz rastgele uykuya giriyor.

İlk hızlı araştırmam sonucunda:

Cihazı satın almadan önce @SupraSonic arkadaşımız bazı Victus'larda sensör ile ilgili problemler olduğunu bana söylemişti. Ben de pek umursamadım. Bana öyle bir cihaz denk gelirse bu sensörü çıkarır bu cihazı kullanırım dedim geçtim. Ama maalesef görüyorum ki bunu deneyen kullanıcılar işlemci limiti ve sıcaklık problemleriyle karşılaşmışlar.

@Recep Baltaş bu konuda da X'de uyarı yapmış.

Çözüm için cihazların servise gitmesi gerek muhtemelen. Satın almış ya da alacak olanların bilgisine.
Servislerin bu sensörü söküp cihazı geri gönderildiği söyleniyor. "BIOS güncelledik, macun yeniledik" gibi şeyler söylenmiş ancak sadece sensör sökülüp geri gönderilmiş. Bu etik olmayan davranışın sonucunda habersiz olan kullanıcıların, kapağı kapatınca cihaz uykuya girecek mantığı ile kapağı kapatıp direk çantaya atabileceğini düşünmüyorlar mı acaba? Çanta da o cihaz çalışmaya devam ederse hasar da görebilir!

İşlemcinin 45W limite girmesi durumunu okuduğumdan beri canım ayrı bir sıkkın. Bu hoş bir durum değil. Cihazı satan kişi çok fazla laptop al sat yapıyor ve cihazı bana faturasıyla beraber test etmeme imkan sağlayarak verdi. Cihazı aynı seviyede başka bir cihaz ile değiştirmesini talep edeceğim.

Olur da cihazın değişimini yapamazsam bu sorunla uğraşmak zorunda kalacağım. Bu sorunun yaşandığı bir cihazı aradığını farklı bir konuda okudum, @Recep Baltaş . Olurda cihaz benim elimde kalırsa önce ayrıntılı testler yapacağım sonrasında ise cihazı sana (veya ekibinden birine) getirmeyi düşünüyorum. Bu sorun hakkında video yapmak istediğini düşünüyorum.

Not geçiyorum, GPU'lar arızalı değil.​

Başta ekran kartları ile ilgili problem olduğunu sanıp sürekli sürücüler de değiştirdim. Ancak iki ekran kartının tamamen sağlıklı olduğu sonucuna vardım. Ayrıca bu sensörü sorunlu cihazın 2 ekran kartını (iGPU ve harici NVIDIA) stres testlerine de soktum.

Ekran kartları tamamen sağlam arkadaşlar. Benim gibi yanılan biri olmasın. Ekran görüntüsü bu cihazda açılan oyuna ait ve oyun GPU'yu yoruyor:

1745274736150.webp

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.