Cihazın değişimini talep edeceğim.
Cihazı faturalı şekilde ikinci el satın aldım. Cihaz tertemizdi ve üstündeki o sıfır koli kokusu bile halen vardı. Cihaz halen de sıfır ayarında. Her neyse, eğer cihaz değişimi gerçekleşmez ise bu konu hakkında çalışma yapacağım.
Öncelikle şunları da belirteyim:
1. BIOS güncel. Cihazı satın aldığım gün güncelledim ve daha 1 hafta bile olmadı.
2. OS ayarlarını önermeyin arkadaşlar. Kapağı kapatınca uyku moduna geçmesini engellemek, işletim sisteminin çalışmaya devam edebileceği anlamına geliyor. Ekran ve klavyenin değil.
3. Sorun yazılımsal değil. Sürücü ve işletim sistemi değişikliği zaten çoktan yapıldı. Debian'da da (Linux), Windows'da da aynı problem var. Cihaz rastgele uykuya giriyor.
İlk hızlı araştırmam sonucunda:
Cihazı satın almadan önce
@SupraSonic arkadaşımız bazı Victus'larda sensör ile ilgili problemler olduğunu bana söylemişti. Ben de pek umursamadım. Bana öyle bir cihaz denk gelirse bu sensörü çıkarır bu cihazı kullanırım dedim geçtim. Ama maalesef görüyorum ki bunu deneyen kullanıcılar işlemci limiti ve sıcaklık problemleriyle karşılaşmışlar.
@Recep Baltaş bu konuda da X'de uyarı yapmış.
Çözüm için cihazların servise gitmesi gerek muhtemelen. Satın almış ya da alacak olanların bilgisine.
Servislerin bu sensörü söküp cihazı geri gönderildiği söyleniyor. "BIOS güncelledik, macun yeniledik" gibi şeyler söylenmiş ancak sadece sensör sökülüp geri gönderilmiş. Bu etik olmayan davranışın sonucunda habersiz olan kullanıcıların, kapağı kapatınca cihaz uykuya girecek mantığı ile kapağı kapatıp direk çantaya atabileceğini düşünmüyorlar mı acaba? Çanta da o cihaz çalışmaya devam ederse hasar da görebilir!
İşlemcinin 45W limite girmesi durumunu okuduğumdan beri canım ayrı bir sıkkın. Bu hoş bir durum değil. Cihazı satan kişi çok fazla laptop al sat yapıyor ve cihazı bana faturasıyla beraber test etmeme imkan sağlayarak verdi. Cihazı aynı seviyede başka bir cihaz ile değiştirmesini talep edeceğim.
Olur da cihazın değişimini yapamazsam bu sorunla uğraşmak zorunda kalacağım. Bu sorunun yaşandığı bir cihazı aradığını farklı bir konuda okudum,
@Recep Baltaş . Olurda cihaz benim elimde kalırsa önce ayrıntılı testler yapacağım sonrasında ise cihazı sana (veya ekibinden birine) getirmeyi düşünüyorum. Bu sorun hakkında video yapmak istediğini düşünüyorum.
Not geçiyorum, GPU'lar arızalı değil.
Başta ekran kartları ile ilgili problem olduğunu sanıp sürekli sürücüler de değiştirdim. Ancak iki ekran kartının tamamen sağlıklı olduğu sonucuna vardım. Ayrıca bu sensörü sorunlu cihazın 2 ekran kartını (iGPU ve harici NVIDIA) stres testlerine de soktum.
Ekran kartları tamamen sağlam arkadaşlar. Benim gibi yanılan biri olmasın. Ekran görüntüsü bu cihazda açılan oyuna ait ve oyun GPU'yu yoruyor: