Hocam mesleği bitirme noktasına getirdiler. Çevremden gördüğüm kadarı ile yorum yapayım @Şişman Adam hocam yanlışım varsa düzeltirseniz sevinirim. Yeni mezunların hepsi sürünüyor. Özellikle de avukatlık mesleği için okuldan mezun olurken bir sınava girmeniz gerekiyor. Şahsen ben bu sınavın çok geç geldiğini düşünüyorum çünkü her yıl 25-30 bin arası avukat ruhsat sahibi oluyor. E hal böyle olunca halk seçim yapmak zorunda kalıyor. Halka kendini seçtirmen gerekiyor. Özellikle de büro açarsan öyle deli paralar kazanamıyorsun ilk başladığında. Bir de üstüne vergi ödemen gerekiyor. Ofis kirası ve giderlerini saymıyorum bile. Küçük şehirde dava sayısı, büyük şehire göre nispeten az olur ama ofis kirasını uygun fiyatta ödersin. Büyük şehirde daha çok dava alma şansın olur ama gözünü kapatıp bir ofis tutman gerekir. Bunun home-office çalışanları da var fakat ne kadar etkili tartışılır. Çevrenin olması lazım, arkanda sana dava paslayacak avukatların olması lazım. Çünkü artık avukatlık esnaflık gibi bir şey olmuş durumda. Büro açtın diyelim. Bir ayda kaç dava dosyasına bakacaksın meçhul. Kaç tanesi senin açından olumlu sonuçlanacak ve prestijin artacak bu da meçhul. Hadi hakimlik savcılık sınavlarına girdin diyelim. Sınavlar gerçekten zor arkadaşımdan biliyorum. Sınavı kazansan da mülakatta elenme ihtimalin çok yüksek. Bence avukatlık çok havalı bir meslek gibi geliyor fakat para kazanmak için alacağınız davalarda müvekkilinizin haksız olduğunu bildiğiniz halde onu haklı çıkarmaya çalışmanız biraz vicdansızlık duygusu ister. Eğer yufka yürekli biriyseniz zor olabilir. Hadi hepsini geçtim karşı taraf aslında haklıyken sizin haksızı savunmanız, karşı tarafın size düşman kesilmesini bile sağlayabilir. Yani bir noktada tehlikeli bir meslek. Bazı firmalarda maaşlı avukat da olabilirsin bu arada böyle bir şansın da var fakat o kadar kalın kalın kitaplar okumanın karşılığı bence sabit bir maaş olmamalı diye düşünüyorum. Aslında tamamen zar atmış oluyorsun. @Şişman Adam hocamın daha detaylı yorumları var bu konu hakkında. Onu da okumanızı tavsiye ederim.

Yer yer katıldığım noktalar olsa da mesleğe şahsen içinde dahil olmadığınız için bazı yerlerde yanlış yorum yaptığınızı düşünüyorum. Dediğim gibi Ankara Hukuktayım ben 3. Sınıfım bir çok şeyi öğrendik artık dava takibi yapabiliyorum. Ama okulum alttan derslerim yüzünden 1 sene uzayacak büyük ihtimalle. Herhangi bir mezun senem yada hazırlık gibi bir sene kaybım olmadığı için çok takılmıyorum. Kariyer olarak bakar isek bizim bölümde Hocalarımızın danışmanlık ücreti 50 bin dolar üzerinde olan da var, kendine ait evi olmayıp kira veren hocamız da var. Hukuk sisteminin meslek imkanları çok fazla. Noterlikten Avukatlığa, Savcılıktan Kaymakamlığa Emniyet Müdürlüğünden Hakimliğe bir çok alanda meslek yapabiliyorsunuz. Buna benzer bu kadar geniş meslek olanağı olan bir bölüm ne eşit ağırlıkta ne sayısal da var. (Yanlış biliyorsam yazabilirler) Konu avukatlıktan açılmış ben de oradan devam edeyim. Şahsen ben de avukat olmayı düşünüyorum. Avukatlık konusunda kimsenin meslek kariyerini eleştirmek gibi bir hakkım elbette yok ama bence avukatlık düşünen birisinin minimum 2 yıl hiçbir iş yapmasa bile bir ofis kiralayacak bütçesi, Hukuk ingilizcesine belli seviyede hakimiyeti, Sosyal medya ve reklam üzerine imkanı, nispeten iyi bir okuldan mezun olması bence günümüzde olması gereken bir zorunluluk. Kusuruma bakmayın ama değil İngilizce dilekçe/makale yazabilecek daha b1 seviyesi ingilizcesi olmayan tipler ankara hukukta bile var. Yenileşen dünyaya ayak uydurmalı her meslek. Haliyle avukatlıkta da dikkat edersen genelde bu dediğim şeylere sahip olmayanlar senin dediğin gibi zorlanırlar. Zaten Şimdi HMGS adlı bir sınav geldi. Bence çok da iyi oldu. Artık her önüne gelen de kafasına göre avukat olamıyor. Bence günümüzde halen tercih edilebilir bir meslek avukatlık. Ama elbette okuyan arkadaş kendisini kararını vermeli.

Yer yer katıldığım noktalar olsa da mesleğe şahsen içinde dahil olmadığınız için bazı yerlerde yanlış yorum yaptığınızı düşünüyorum. Dediğim gibi Ankara Hukuktayım ben 3. Sınıfım bir çok şeyi öğrendik artık dava takibi yapabiliyorum. Ama okulum alttan derslerim yüzünden 1 sene uzayacak büyük ihtimalle. Herhangi bir mezun senem yada hazırlık gibi bir sene kaybım olmadığı için çok takılmıyorum. Kariyer olarak bakar isek bizim bölümde Hocalarımızın danışmanlık ücreti 50 bin dolar üzerinde olan da var, kendine ait evi olmayıp kira veren hocamız da var. Hukuk sisteminin meslek imkanları çok fazla. Noterlikten Avukatlığa, Savcılıktan Kaymakamlığa Emniyet Müdürlüğünden Hakimliğe bir çok alanda meslek yapabiliyorsunuz. Buna benzer bu kadar geniş meslek olanağı olan bir bölüm ne eşit ağırlıkta ne sayısal da var. (Yanlış biliyorsam yazabilirler) Konu avukatlıktan açılmış ben de oradan devam edeyim. Şahsen ben de avukat olmayı düşünüyorum. Avukatlık konusunda kimsenin meslek kariyerini eleştirmek gibi bir hakkım elbette yok ama bence avukatlık düşünen birisinin minimum 2 yıl hiçbir iş yapmasa bile bir ofis kiralayacak bütçesi, Hukuk ingilizcesine belli seviyede hakimiyeti, Sosyal medya ve reklam üzerine imkanı, nispeten iyi bir okuldan mezun olması bence günümüzde olması gereken bir zorunluluk. Kusuruma bakmayın ama değil İngilizce dilekçe/makale yazabilecek daha b1 seviyesi ingilizcesi olmayan tipler ankara hukukta bile var. Yenileşen dünyaya ayak uydurmalı her meslek. Haliyle avukatlıkta da dikkat edersen genelde bu dediğim şeylere sahip olmayanlar senin dediğin gibi zorlanırlar. Zaten Şimdi HMGS adlı bir sınav geldi. Bence çok da iyi oldu. Artık her önüne gelen de kafasına göre avukat olamıyor. Bence günümüzde halen tercih edilebilir bir meslek avukatlık. Ama elbette okuyan arkadaş kendisini kararını vermeli.
Umarım mesleğinizde mutlu, huzurlu ve başarılı olursunuz. Ben zaten çevremde gördüğümü yorumladım ve yanlış yorumlarımı düzeltmenizi istemiştim. Düzeltmeleriniz için teşekkürler. Daha çok aydınlandım sayılır ama 5 sene önceki yeni mezun avukat ile şu an mezun olan avukat bir değil. Ben fikirlerimde hala kararlıyım. Umarım fikirlerimin aksinde çok refah dolu bir kariyeriniz olur. Saygılar.