Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Hasan Merkit

Moderasyon Üyesi
Moderatör
Makaleler
14
Cihaz: Asus TUF Gaming A16 FA608PP (R9 8940HX & 5070)
İşlemci: AMD Ryzen 9 8940HX
Ekran Kartı: NVIDIA Geforce 5070
İşletim Sistemi: Windows 11

Bilgisayarda iGPU ve dGPU aktif iken (Hybrid) "Chrome tabanlı" uygulamalar arasında işlerimi yavaşlatan kasılmalar meydana geliyor.

Ama;
  • Tek AMD veya tek NVIDIA çalışacak şekilde ayarlarsam, kasılma olmuyor.
  • Sorunun sadece Chrome tabanlı uygulamalarda olduğunu fark ettim. (Chrome, VSCode, Steam)
  • Eğer Chrome tabanlı olmayan bir uygulamadan Chrome tabanlı bir uygulamaya geçiş yaparsam da sorun olmuyor. (Explorer -> Chrome gibi.)

Denediklerim:
  • Temiz Windows kurulumu sonrası AMD web sitesinden güncel GPU kurulumu
  • Güncel NVIDIA sürücüsü (591) ve en az şikayeti olan eski NVIDIA sürücüsü (570)
  • Chrome GPU donanım hızlandırma ayarını tersine çekmek
  • Screen overdrive devre dışı bırakmak (G-Helper ile)
  • MPO devre dışı bırakmak: mpo_disable.reg

Sorunun çözüldüğü senaryolar:
  • BIOS ile sadece NVIDIA moduna almak (dGPU only)
  • Windows ile NVIDIA GPU kapatmak (iGPU only, soft)

Bu arada, ASUS Armoury Crate çok sorunlu bir program olduğu için G-Helper kullanıyorum.
Linux, henüz bu NVIDIA GPU sürücülerini tamamlamadığı için Windows kullanıyorum.

Temiz Windows kurulumu öncesi dGPU modunda iken, NVIDIA bazen çöküyordu. Bu sorun, temiz Windows sonrası ortadan kalkmış olsa da bahsettiğim can sıkıcı sorunu hâlen yaşıyorum.

Sorun gidermeye yardımcı olamayacak ek kısım:

Cihazı aldığım arkadaş ile görüştüm. Kendisi ile ara sıra cihaz takası yapıyoruz. Bu cihazı iade alacak. Ancak bu sorun çözülebiliyorsa kesinlikle bu cihazda kalmak ve kullanmak istiyorum. Çünkü CPU, çok zor işlerin bile üstesinden geliyor, kasası çok iyi ve 2K kaliteli ekrana sahip. Şu GPU dertleri beni yedi bitirdi... :(

Gerçekten işimi gücümü bırakıp bu cihazın sorunları ile uğraşmaktan, 3D uygulama veya oyun ihtiyacım olunca da manuel GPU geçişleri yapmaktan yoruldum...

Yeni gariplik: Video çekmek amacı ile OBS kurdum. Ama ne alaka ise, OBS programı açık iken bu kasılma sorunu tamamen ortadan kalkıyor. Programı kapatınca kasılma sorunları yine meydana geliyor.

Son düzenleme:
Çözüm
Hocam benden buraya kadar aklıma gelen başka bir çözüm yok. İnternete bakarım bir şey bulursam buraya atarım.

Son çözüm olarak:
NVIDIA Denetim Masası'ndan yüksek performansa ayarlayın.
AMD Sofware için de "Vari-Bright" ayarı olması lazım oto parlaklık için onu da kapatıp deneyin ve NVDIA için yaptığımız yüksek performans ayarını AMD içinde yapın. AMD kullanmadığım için nerede olduğunu bilmiyorum.
Denetim masasından "Yüksek Performansı" seçin ama laptop kullandığınız için ayarlarda olabilir.
  • Ayarlar - Sistem - Güç ve Pil - Ek güç ayarları
    • Plan ayarlarını değiştir- gelişmiş güç ayarları
      • Link State Power Management ayarını kapalı yapın.
Bunlar GPU nun kapanmasını önler. Eğer yine çözülmezse dediğim gibi hocam benden buraya kadar. Umarım sorununuz çözülür.

Düzenleme: İnternette bulduklarım. @Hasan Merkit

Maalesef Reddit içinde sunulan çözümler de işe yaramadı.

Cihaza tekrar BIOS yazıp ASUS Cloud Recovery denemeye karar verdim. Umarım çözülür...

Sorun ASUS Cloud Recovery ile kurulan Windows ile çözdüm arkadaşlar. Aynı durum AMD ve NVIDIA kurmama rağmen ilk defa bilgisayarda hiçbir sorun yaşamıyorum.

Ancak sorunun ana kaynağını da araştırmaya devam edeceğim. Yine de çok teşekkür ederim.
Hocam çözüm olur mu bilmiyorum ama sorun uygulama geçişlerinde yaşanan idle/timing sorunu gibi geldi.

Chrome Flag'a girip ( chrome://flags )
  • Choose ANGLE graphics backend ayarını OpenGL yapın
Donanım hızlandırmalı GPU'yu kapatın.
G-Helperdan güç tasarrufu ile alakalı şeyleri (Panel Power Saving gibi...) devre dışı bırakıp dener misiniz?

Benim laptopta da AMD Ryzen 7 8845HS var iGPU verimlilik modundayken bu sorunları yaşıyorum performans yani 4 GB VRAM açınca düzeldi bende AMD uygulamasında performans sekmesinden yapılıyor.

Ekranın yenileme hızını Nvidia Denetim Masası üzerinden 165Hz değil de 166Hz yapmayı dener misin? Bakalım yine yapacak mı aynı sorunu?
Seçeneklerim:
1766228949602.webp

60 Hz'de de sorun devam ediyor.

Benim laptopta da AMD Ryzen 7 8845HS var iGPU verimlilik modundayken bu sorunları yaşıyorum performans yani 4 GB VRAM açınca düzeldi bende AMD uygulamasında performans sekmesinden yapılıyor.
UMA Buffer Size şu anda 8GB. (Laptopta 64 GB RAM var.)

Hocam çözüm olur mu bilmiyorum ama sorun uygulama geçişlerinde yaşanan idle/timing sorunu gibi geldi.

Chrome Flag'a girip ( chrome://flags )
  • Choose ANGLE graphics backend ayarını OpenGL yapın
Donanım hızlandırmalı GPU'yu kapatın.
G-Helperdan güç tasarrufu ile alakalı şeyleri (Panel Power Saving gibi...) devre dışı bırakıp dener misiniz?
Seçeneklerim:

1766229052371.webp

DirectX 9 yaptım. Sorun devam ediyor.

D3D9 yapın hocam, default zaten D3D11 amacımız da; D3D11'den uzaklaşmak. D3D9 yapıp dener misiniz?
Yaptım. Düzelmedi.

Kasılma sorununu göstermek için OBS açınca da garip şekilde:
Yeni gariplik: Video çekmek amacı ile OBS kurdum. Ama ne alaka ise, OBS programı açık iken bu kasılma sorunu tamamen ortadan kalkıyor. Programı kapatınca kasılma sorunları yine meydana geliyor.

Sorunu göstermek için gerekiyorsa telefonun dandik kamerası ile video çekebilirim.

Nvidia Denetim Masası üzerinden çözünürlüğünüzü özel profil kullanarak değiştirelim.
Eki Görüntüle 212054
Eki Görüntüle 212056
Buradan yenileme hızını 165 değil de 166 yapın.

Sonrasında düzenlemiş olduğunuz Özel Çözünürlüğü kullanın.
Tamam da iGPU açık iken NVIDIA denetim masası bana bu seçenekleri sunamaz. Ben sorunu da iGPU + dGPU açık iken yaşıyorum ve bu modda cihazı kullanmak istiyorum.

CRU ile 166Hz zorlaması deneyeceğim.