bugrab

Çalışkan
CPU ve GPU kullanımı %20 %30 gibi geziyor ve FPS düşüşü yaşıyorum.
2070 Super ve i5 10600 var sistemde, ne yapmam lazım?

CPU ve GPU kullanımı %20 %30 gibi geziyor ve FPS düşüşü yaşıyorum.
2070 Super ve i5 10600 var sistemde, ne yapmam lazım?
Düşük CPU ve GPU kullanımı sorununu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Sürücü Güncellemeleri:
- Ekran kartı ve anakart sürücülerinin güncel olduğundan emin olun. NVIDIA’nın resmi web sitesinden en son grafik sürücülerini indirin ve yükleyin.

2. Oyun İçi Ayarlar:
- Oynadığınız oyunun grafik ayarlarını kontrol edin. Düşük grafik ayarları, düşük kullanım değerlerine yol açabilir. Orta veya yüksek ayarlarda test edin.
- V-Sync veya Dikey Senkronizasyon gibi ayarları kapatmayı deneyin. Bu, FPS’in düşmesine neden olabilir.

3. Arka Plan Uygulamaları:
- Görev Yöneticisi'ni açarak (Ctrl + Shift + Esc) arka planda çalışan uygulamaları kontrol edin. Gereksiz uygulamaları kapatın. Bu, sistem kaynaklarınızı serbest bırakır.

4. Güç Ayarları:
- Windows’un güç seçeneklerini "Yüksek Performans" moduna alın. Bu, işlemcinin ve GPU’nun en iyi performansla çalışmasını sağlar.
- Denetim Masası > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri > Yüksek Performans.

5. Oyun Modu ve Oyun Başlangıcı:
- Windows 10’da "Oyun Modu"nu etkinleştirerek kaynakları oyun için optimize edebilirsiniz. Bu ayarları açmak için:
- Ayarlar > Oyun > Oyun Modu.
- Ayrıca, oyunları başlatırken, "Oyun Başlatıcısı" uygulamalarını (örneğin, Steam, Epic Games) güncel tutun.

6. Monitör Çözünürlüğü ve Yenileme Hızı:
- Monitörünüzü doğru çözünürlükte kullandığınızdan emin olun. Ayrıca, yenileme hızı ayarlarını kontrol edin. Monitörün maksimum yenileme hızıyla çalıştığından emin olun.

7. Yüklemeleri ve Gecikmeleri Kontrol Etme:
- Diskinizi kontrol edin. SSD kullanıyorsanız, oyun dosyalarının SSD’de bulunduğuna emin olun. Yüksek gecikme süreleri, düşük FPS’ye yol açabilir.
- Disk temizleme yaparak gereksiz dosyaları temizleyin.

Bu adımlar sorununuzu çözmede yardımcı olmalıdır. Eğer hâlâ sorun yaşıyorsanız, oyun hakkında veya sistem spesifikasyonlarınız hakkında daha fazla detay sağlarsanız, daha fazla yardım sunabilirim.