creaters

Uzman
Herkese merhaba.

2022 yılında hazır sistem olarak aldığım bilgisayarımda, aldığım günden beri devam eden ve artık dayanılmaz hale gelen "micro stuttering" sorunu yaşıyorum. Sorun sadece oyunlarda değil, günlük kullanımda da kendini hissettiriyor.

Yaşanan Durum:
  • PUBG'de 150 FPS seviyelerinden anlık olarak 70-80 FPS'e düşüşler yaşıyorum. Özellikle dürbün açarken takılma netleşiyor.
  • Takılma anında yaklaşık yarım saniye kadar ses kesilmesi de meydana geliyor.
  • Valorant'ta 250 FPS alırken anlık düşüşlerle akıcılık bozuluyor.
  • Günlük masaüstü kullanımında da mikro takılmalar mevcut.

Denediğim Yöntemler:
  • Windows 11 IoT LTSC 24H2 dahil farklı Windows sürümleri denendi.
  • Ekran kartı sürücüleri DDU ile temizlenip farklı sürümlerle test edildi.
  • Donanım stres testleri yapıldı, test sonuçlarında herhangi bir hata veya kararsızlık gözlemlenmedi.

Soruna dair örnek video (2. saniyedeki dürbün açma anına ve sonrasındaki fare hareketine dikkat):

İnternet kafelerde aynı oyunlarda yaşamadığım bu sorunu kendi sistemimde nasıl çözebilirim? Ses kesilmesiyle birlikte gelen bu takılmalar bir donanım arızasına mı yoksa bir sürücü çakışmasına mı işaret ediyor?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Sırayla şu adımları uygulayın;

1- BIOS güncel değilse güncelle. EXPO kapalı / açık dene. EXPO kapatıp manuel RAM hızı girmeyi dene.

2- Aygıt Yöneticisi kısmını kontrol et. Tüm sürücülerin güncel olduğundan emin ol.

3- LatencyMon uygulamasını indir. Oyun dışında da takılmalar olduğunu belirtmişsiniz. Bu uygulama açıkken takılma anında DPC / Latency artışına sebep olan bir sürücü var mı gözlemleyin. Öyle ise sorunu saptamanız daha kolay olabilir.

4- OCCT uygulamasını indirin ve donanım parçalarını tek tek kontrol edin. Power (UPS), RAM, CPU, 3D Adaptive (Ekran kartı) testlerini yapabilirsiniz. Harici olarak CrystalDiskInfo uygulaması ile SSD sağlığını kontrol edersiniz. Bu testlerin her birini 30DK yapın; ciddi bir donanımsal sorun varsa kendini belli eder.

5- HAGS, GameBar, MPO gibi arka plan yazılımlarını devre dışı bırakın. Nasıl bırakıldıklarını YouTube'dan öğrenebilirsiniz.

6- Mouse hertz değeriniz 1000 veya 2000 olsun. Üstü stutter yaratabiliyor.

Tüm bu adımlara rağmen bir düzelme göremiyorsanız ayarlarla pek de bir yere varabileceğinizi düşünmüyorum. Aşağıda sayacağım adımlarla devam edebilirsiniz:

7- Farklı bir ekran kartı ile sistemi test edin. Tercihen NVDIA olsun. 2000-3000 serisi bir kart bile yeterli olur. Bir arkadaşınızdan ödünç alabilir veya bilgisayarcıya gidebilirsiniz. Düzelirse sorun RX 6600 XT kaynaklıdır. Düzelmezse farklı bir RAM ile sistem kontrolüne devam edersiniz. Zira stutter sorununun başlıca şüphelileri genelde bu ikisi oluyor. Yine fark olmazsa ki ben olacağını düşünüyorum; diğer donanım parçalarını tek tek değiştirerek denemeniz gerekecek.

Süreç biraz sancılı, vaktiniz ve imkanınız varsa bu saydıklarım çözüm getirebilir. Kolay gelsin.

Sırayla şu adımları uygulayın;

1- BIOS güncel değilse güncelle. EXPO kapalı / açık dene. EXPO kapatıp manuel RAM hızı girmeyi dene.

2- Aygıt Yöneticisi kısmını kontrol et. Tüm sürücülerin güncel olduğundan emin ol.

3- LatencyMon uygulamasını indir. Oyun dışında da takılmalar olduğunu belirtmişsiniz. Bu uygulama açıkken takılma anında DPC / Latency artışına sebep olan bir sürücü var mı gözlemleyin. Öyle ise sorunu saptamanız daha kolay olabilir.

4- OCCT uygulamasını indirin ve donanım parçalarını tek tek kontrol edin. Power (UPS), RAM, CPU, 3D Adaptive (Ekran kartı) testlerini yapabilirsiniz. Harici olarak CrystalDiskInfo uygulaması ile SSD sağlığını kontrol edersiniz. Bu testlerin her birini 30DK yapın; ciddi bir donanımsal sorun varsa kendini belli eder.

5- HAGS, GameBar, MPO gibi arka plan yazılımlarını devre dışı bırakın. Nasıl bırakıldıklarını YouTube'dan öğrenebilirsiniz.

6- Mouse hertz değeriniz 1000 veya 2000 olsun. Üstü stutter yaratabiliyor.

Tüm bu adımlara rağmen bir düzelme göremiyorsanız ayarlarla pek de bir yere varabileceğinizi düşünmüyorum. Aşağıda sayacağım adımlarla devam edebilirsiniz:

7- Farklı bir ekran kartı ile sistemi test edin. Tercihen NVDIA olsun. 2000-3000 serisi bir kart bile yeterli olur. Bir arkadaşınızdan ödünç alabilir veya bilgisayarcıya gidebilirsiniz. Düzelirse sorun RX 6600 XT kaynaklıdır. Düzelmezse farklı bir RAM ile sistem kontrolüne devam edersiniz. Zira stutter sorununun başlıca şüphelileri genelde bu ikisi oluyor. Yine fark olmazsa ki ben olacağını düşünüyorum; diğer donanım parçalarını tek tek değiştirerek denemeniz gerekecek.

Süreç biraz sancılı, vaktiniz ve imkanınız varsa bu saydıklarım çözüm getirebilir. Kolay gelsin.
Detaylı yazınız için teşekkürler. Farklı bir ekran kartı denemek dışında listedeki her şeyi denedim. Testlerde herhangi bir kusur ortaya çıkmadı. Fakat dün bir şey kafama takıldı; PUBG oynarken ram kullanımı 14.5-15 GB arası oluyor. Oyunda biraz kalabalık ortama girince fps 150'lerden 60-70'lere kadar düşüyor. %1 ve %0.1 fps değerlerim de 5-10'ları görüyor hatta 1-2 fps arası gördüğüm de oldu.

Acaba sistemdeki ram miktarı mı yetersiz kalıyor?

@creaters, Oyun 15GB RAM kullanıyorsa ve RAM miktarınız 16GB ise stutter sorununu tetikleyebilir. Mantıken RAM'i kullanan tek uygulama oyun degil, illaki arka planda RAM kullanan uygulamalar / yazilimlar da calisiyordur.

Farklı bir ekran kartından önce RAM'ini çift kanal yapip test edin. Fiyatlar oldukca artti, bilgisayarcidan vesaire rica edip test edebilirsiniz.

O da fayda etmezse farkli bir ekran karti da takarsiniz muhtemelen sorun bu sekilde cozulur. Biraz deneme yanilma ilerlenen bir konu.

@creaters, Oyun 15GB RAM kullanıyorsa ve RAM miktarınız 16 GB ise stutter sorununu tetikleyebilir. Mantıken RAM'i kullanan tek uygulama oyun degil, illaki arka planda RAM kullanan uygulamalar / yazilimlar da calisiyordur.

Farklı bir ekran kartından önce RAM'ini çift kanal yapip test edin. Fiyatlar oldukca artti, bilgisayarcidan vesaire rica edip test edebilirsiniz.

O da fayda etmezse farkli bir ekran karti da takarsiniz muhtemelen sorun bu sekilde cozulur. Biraz deneme yanilma ilerlenen bir konu.

Yok hocam 15 GB'ın tamamını oyun kullanmıyor. Oyun oynarken toplam RAM kullanımı 15 GB gözüküyor demek istedim. 8+8 16 GB RAM var.

Son düzenleyen: Moderatör:
@creaters, saydığım diğer adımları zaten denemişsiniz. Ekran karti ve RAM degisimi ile devam edebilirsiniz. Muhtemelen cozulecektir.

@Caner Uncu da senin gibi RX 6600 XT ile stutter yaşayıp 3000 serisi bir karta geçerek büyük oranda sorununu çözmüştü. Ben de benzer sekilde RX 9060 XT'den 5000 serisi bir karta geçerek stutter sorununu cozebilmistim. Önceliginiz farkli kart ile sistemi test etmek olsun. Duzelmezse hemen ustune farkli RAM de takar bir de oyle denersiniz.

@creaters, saydığım diğer adımları zaten denemişsiniz. Ekran karti ve RAM degisimi ile devam edebilirsiniz. Muhtemelen cozulecektir.

@Caner Uncu da senin gibi RX 6600 XT ile stutter yaşayıp 3000 serisi bir karta geçerek büyük oranda sorununu çözmüştü. Ben de benzer sekilde RX 9060 XT'den 5000 serisi bir karta geçerek stutter sorununu cozebilmistim. Önceliginiz farkli kart ile sistemi test etmek olsun. Duzelmezse hemen ustune farkli RAM de takar bir de oyle denersiniz.
Tamamdır hocam, teşekkür ediyorum.

Son düzenleyen: Moderatör: