alfa4211

Becerikli
Aynı donanıma sahip insanlarda mı var aynı sorun? Bunu bilmek istedim. Yoksa benim donanımımda mı sıkıntı var? Oyunda RT kapalı, Ultra ayarlarda aniden FPS düşüyor ve oyun kasıyor gibi oluyor. Bu VRAM'den kaynaklı mı? Herkeste mi aynı sıkıntı? Aynı donanıma sahip arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Ekran kartı: RTX 4060 Ti 8 GB ASUS Dual
İşlemci: i5-12400F
Anakart: ASUS Prime H610M-K D4
SSD: Verbatim Vi5000 M.2
RAM: 2x8 GB Skill 3200 MHz
Sıvı soğutma: Cooler Master Liquid 240 ML
Monitör: LG UltraGear 24GQ50F 165 Hz

Son düzenleyen: Moderatör:
MSI Afterburner kullanarak oyun içindeki değerleri atabilirsen insanlar yardımcı olabilir. Bunun birden fazla sebebi olabilir. Bir parça ısınıyordur bu FPS dropa sebep olabilir. Ayrıca 16 GB RAM artık yetmemeye başladı. Ekran kartında da 8 GB VRAM var. Oyunu FHD çözünürlükte mi oynuyorsun?

MSI Afterburner kullanarak oyun içindeki değerleri atabilirsen insanlar yardımcı olabilir. Bunun birden fazla sebebi olabilir. Bir parça ısınıyordur bu FPS dropa sebep olabilir. Ayrıca 16 GB RAM artık yetmemeye başladı. Ekran kartında da 8 GB VRAM var. Oyunu FHD çözünürlükte mi oynuyorsun? Sıcaklıklar normal ben şeyi merak ediyorum mesela ne bileyim bu parçalara sahip herkestemi aynı sorun var yoksa benim sistemdemi bir problem var diğer oyunlarda böyle bir sıkıntı yaşamadım.

Evet 1080p.

MSI Afterburner kullanarak oyun içindeki değerleri atabilirsen insanlar yardımcı olabilir. Bunun birden fazla sebebi olabilir. Bir parça ısınıyordur bu FPS dropa sebep olabilir. Ayrıca 16 GB RAM artık yetmemeye başladı. Ekran kartında da 8 GB VRAM var. Oyunu FHD çözünürlükte mi oynuyorsun?

Ben şeyi merak ediyorum; bu sistemin aynısı olan insanlarda mi bu sıkıntı var acaba çünkü dokuyu ultradan higha çekince düzeliyor. Bazıları o sistemin ultrada oynatması lazım diyor o oyunu, anlamdım gitti.

Ben şeyi merak ediyorum; bu sistemin aynısı olan insanlarda mi bu sıkıntı var acaba çünkü dokuyu ultradan higha çekince düzeliyor. Bazıları o sistemin ultrada oynatması lazım diyor o oyunu, anlamdım gitti.

Şimdi o oyun Ultra ayarlarda kaç GB RAM ve VRAM tüketiyor tam olarak bilmiyorum. Fakat tahminimce biraz fazla tüketiyordur. Bunu yukarıda söylediğim program aracılığıyla kontrol edebilirsin.

Şimdi o oyun Ultra ayarlarda kaç GB RAM ve VRAM tüketiyor tam olarak bilmiyorum. Fakat tahminimce biraz fazla tüketiyordur. Bunu yukarıda söylediğim program aracılığıyla kontrol edebilirsin.

RT açıken 7800 görüyor, RT kapalıyken 7400'lerde yavaş yavaş artıyor 6800, 7100, 7400 diye.

Ramde 14 GB harcıyor

Bu söylediğin değerleri Ultra ayarlarda mı harcıyor? Muhtemelen RAM ve VRAM'den kaynaklı sıkıntı yaşıyorsun. Sıcaklık değerlerinde anormal bir durum var mı?

O zaman sorun hafıza kısıtından kaynaklanıyor. RAM ve VRAM Ultra grafiklerde bazı yerlerde sınıra ulaşıyor ve bu da oyunun anlık donmasına yani FPS dropa neden oluyor. Ayarların bazılarını yükseğe çekmekten başka yapılabilecek bir şey yok. Bunu deneme yanılma usulüyle, ayarlarla biraz oynayarak yapabilirsin. Bunun dışında da bir çözümü yok maalesef.

Evet, ultrada sıcaklıklar normal. CPU 52 derece, GPU 62 derece.
Aynı donanıma sahip insanlarda da var mı bu durumu, onu merak ettim.

O zaman sorun bellek kısıtından kaynaklanıyor. RAM ve VRAM, ultra grafiklerde bazı yerlerde sınıra ulaşıyor ve bu da oyunun anlık donmasına, yani FPS drop'a neden oluyor. Ayarların bazılarını yükseğe çekmekten başka yapılabilecek bir şey yok. Bunu deneme yanılma usulüyle, ayarlarla biraz oynayarak yapabilirsin. Bunun dışında da bir çözümü yok maalesef.
Ben RAM'den değil, VRAM'den kaynaklı olduğunu düşünüyorum çünkü çoğu oyunda RAM'i yüksek kullanıyor, böyle bir şey yaşamadım ta ki Spider-Man'e kadar.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben RAM'de n değildi VRAM'den kaynaklı olduğunu düşünüyorum çünkü çoğu oyunda RAM'i yüksek kullanıyor böyle bir şey yaşamadım ta ki Spider-Man'e kadar.

İkisinden de kaynaklanıyor olabilir, tam olarak bilemiyorum. Zaten güncel oyunlarda 12 GB VRAM dahi yetmemeye başladı neredeyse. FHD için hadi neyse belki bir şekilde kurtarabilir fakat QHD oynamak istediğinde ucu ucuna yetiyor. 8 GB VRAM sorun yaşatıyor olabilir.