Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 14 Eylül 2024
- Makaleler
- 1
Sahip olduğu cihaz niye ölü olsun? 5060 Ti takıp gayet güzel iş gördürür. Senin söylediğin şey 12400F bir PC'yi 3. nesil PC ile bir tutmak. Bu kadar marka fanboyu olmayın. Adam niye boşuna harcasın parasını? Şu an sadece oyun oynuyorum diyor. Bana şunu açıklarsan ikna olacağım: bu PC'de yapamadığı neyi yapacak bir ton para harcayınca? Harcadığı paraya değecek mi? Elbette en temel sebep RAM krizi ki zaten adam bu yüzden soruyor. Kriz olmasa 3-5 kuruşa geçerdi sormadan.
Fanboy ile alakası yok, Intel genel olarak LGA 1700 önermiyorum kimseye. Tavsiye de etmem. Sadece oyun oynuyorsa zaten AM5 ya da AM4 geçebilir, Intel çöpünden uzak durmak lazım. Core Ultra harici başarı sağlayamadı bana göre, LGA 1700 DDR5 kanadı facia zaten. XMP açılamıyor şu anki anakartında konu sahibinin. DDR4 tarafında da DDR5 kadar kötü olmasa da iş yapıyor ama sistem Upgrade konusu olduğundan Intel DR4'ten AM4 geçmek de saçma olacağından AM5 tavsiyesinde bulunuyoruz. Karar yine kendisinin zaten. Bunlar sadece bir öneri.
Daha iyi performans alacak, orası kesin ama verdiği paraya değmeyecek onu diyorsanız. Ben kendim tavsiye etmem, Gaming sadece ekran kartından ibaret bir oluşum değil.
Bütçe varsa değiştirir, yoksa da ekran kartını şu anlık değiştirir. Sonrasında ise AM5 vs. geçiş yapar, aşamalı olabilir. Tek bir doğru yok, AM4'te olsaydı zaten değişmemesi gerektiğini söylerdim. 10 yıllık işlemciyi, platformu burada savunmanın lüzumu yok. DDR3 falan komik kaçıyor. Ülkemizde bunları normal karşılıyorum, yapacak bir şey yok. Her görüşe saygılı olmak lazım.
Vallahi komedi ya. Adamda zaten var olan PC'yi önermiyorum diyor. Tamam Ayhan kardeş satsın alsın senin dediklerini.

bahtsızkarakter
Çalışkan
Şu an RAM'ler alınacak durumda değil. DDR4 yeterli, eğer işini görüyorsa DDR5 yapmak parayı çarçur etmek olur.
- Makaleler
- 1
Vallahi komedi ya. Adamda zaten var olan PC'yi önermiyorum diyor. Tamam Ayhan kardeş satsın alsın senin dediklerini.![]()
![]()
Söylediğim gibi, farklı görüşlere saygı duymanız lazım. Kardeş falan şeklinde de bu tarz üslup ile hitap etmeyin, karşınızdakinin kim olduğunu bilmeden etmeden, tanımadan hoş kaçmıyor. Ben önermiyorum, sen önermeye devam edebilirsin. 10 yıllık işlemciyi, platformu savunacak değilim burada. Al kendin kullan, ama insanlara bence önerme. Ben çizgimi bozmamayı tercih ediyorum.
Mevcut elinde olanı zaten değiştirmek için böyle bir konu açmış adam, ne diye halen daha değişmemesi gerektiğini savunalım? Akla mantığa sığıyor mu? 100K bütçem var dese mesela 12400F D4'te kalmasını savunacak mısın? @Akif
12400F işlemcisinin ve Intel'in tam olarak bu konuda hangi tarafı savunuluyor yani? R7 5800X3D'si var da biz mi DDR5 ya da AM5 geç dedik?
Evet savunurum çünkü adamda zaten bu işlemci var. Kötü mü? Hayır. Daha iyisi var mı? Evet. Geçişi boşa masraf mı? KESİNLİKLE EVET. Çünkü adamda zaten çalışan güzel bir sistem var. Abartıyorsunuz bazı şeyleri. 7-8. nesil i3-i5 PC’ler çöpte olmalı sizin görüşünüze göre.
- Makaleler
- 1
Evet savunurum çünkü adamda zaten bu işlemci var. Kötü mü? Hayır. Daha iyisi var mı? Evet. Geçişi boşa masraf mı? KESİNLİKLE EVET. Çünkü adamda zaten çalışan güzel bir sistem var. Abartıyorsunuz bazı şeyleri. 7-8. nesil i3-i5 PC’ler çöpte olmalı sizin görüşünüze göre.
High end sistem deneyim etmediğiniz için böyle konuşuyorsunuz. Bu konuyu @Yakuza aydınlatması lazım, benim sizi ikna etmek için 5090 ve 4K OLED sistem ile bu konuya 500 tane test atmam lazım. Konu gereksiz uzar, gerek yok. DDR2 geçsin, DDR4'te de kalmasın. Bana göre hava hoş. 12400F halen daha iş yapar zaten, yapmaz diyen yok ama burada elindekinden memnun olmayıp değiştirmek isteyen bir kullanıcı var. Bütçesi de varsa 2. elden sarı site RAM kovalayacak ve AM5, DDR5 platformuna ufaktan geçiş yapacak. Ben bunda bir kusur göremiyorum, kusur gören sizsiniz.
500 Hz CS oyuncusu ise mesela 12400F iş yaptığını savunacak mısınız halen? Dediğim gibi gereksiz uzar konu, gerek yok.
Gaming sadece ekran kartından ibaret değildir, insanlar bunu öğrenemedi. TR ekonomisinde de haliyle DDR2 dahi öneren insanlar var, ben ne söyledim? Her görüşe saygılı olmamız lazım, herkesin doğrusu kendine. Fikir birliği sağlanması imkansız ekonomisi kıt bir ülkede özellikle.
@Krmm DDR4 12400F CS için yeterli mi örneğin? CS oyuncusunu davet edeyim konuya, iş yapar derse ben susacağım. Müsaitken cevaplasın.
Savunduğumuz şey burada çok absürt, ekonomisi kıt bir ülkede yaşıyoruz. O yüzden adam parasını çarçur etmesin, sadece 5090 alsın. Gaming eşittir ekran kartıdır, gibi bir algı var. ABD'de herhangi bir forumda bu konu açılsa böyle mi yazacaktık mesela? Çok yanlış şeyleri savunuyoruz farkındaysanız. Kriz olmasa zaten kimseye malzeme çıkmazdı, DDR2 ya da DDR3 geç diye.
Buradaki husus D5 geçmek de değil, elindeki tüm parçaları muhafaza edip 5060 Ti alsın diyorsunuz. Ben bunda sakınca görmüyorum, sadece kendimce yanlış buluyorum. Bu işlerde tek bir doğru olmaz, AM5'e de bütçe dahilinde geçer. Şu anda da bütçesi varsa eğer @Rustin Cohle belirttiği gibi yavaştan geçiş sağlayabilir. Elindeki malı asla ve kat-a değiştirmesin şeklinde algı yaratmak çok uygun olmaz, tam tersi için de geçerli. Bütçe dahilinde tartışılacak durumlar bunlar.
Son düzenleme:
500 Hz CS oyuncusu sana bana mı sorar sence hocam?
Adam dümdüz oyun oynuyorum diyor ve sistemi bunun için gayet yeterli. Bir ekran kartı güncellemesiyle çok daha iyi yere gelir. Ne istiyorsun ki?
- Makaleler
- 1
500 Hz CS oyuncusu sana bana mı sorar sence hocam?Adam dümdüz oyun oynuyorum diyor ve sistemi bunun için gayet yeterli. Bir ekran kartı güncellemesiyle çok daha iyi yere gelir. Ne istiyorsun ki?
Hiçbir şeyi değiştirmeden sadece ekran kartı Upgrade ile alsın ve kullansın, benim için sakınca yok ama ben hiçbir zaman önermedim. Bütçe varsa AM5 geçmesinde hiçbir sakınca görmüyorum, sarı sitede de uyguna düşürebilir RAM'leri. Ülkenin ekonomisi kıt, insanlar asgari ücretle zar zor geçinip yuvarlanıyor. Haliyle 12400F bir 10 yıl daha kullansın, düşüncesi bana çok hitap etmiyor. Tok açın halinden anlamaz, aç da tokun halinden anlamaz. Konu sahibini 4K OLED ve 5090 karşısına 1 gün oturt, sistemi çöpe atacaktır muhtemelen. O yüzden belirtilen görüşler çok tutarlı değil, benimkiler de dahil buna. Sınıf ve segmentasyon farkı var, şu an için kullansın bu şekilde. Zaten diğer türlü her parçanın değişmesi gerekecek, 5060 Ti ile problem çıkartmaz ama 12400F halen daha körü körüne bu derece arka çıkılmasını anlamıyorum. Vaktiyle çok F/P idi, ben de alıp kullandım. Halen daha iş yapar mı yapar, benim bahsettiğim çöplük tam olarak bunu karşılamıyor. 60 FPS kilidiyle oyun oynuyorsa problem olmayacaktır. FPS oyuncusuysa problem mesela. Zaten detaya inilmemiş, noksan bilgi verilmiş. Bana göre total değiştirmesi lazım, bütçe yoksa sonrasında değiştirir. RAM fiyatları bu şekilde kalmayacak, düşüşe geçecek. Körü körüne bir şeyleri savunma olayına ben karşıyım, bu foruma özel değil bu. Bu adam DDR3 sistem örneği verse yine 5060 al diyecektiniz muhtemelen. Tam olarak da bundan bahsediyorum. Bütçe varsa geçer, bu kadar basit. Bütçesi yoksa da dizini kırıp oturur, elindekiyle yetinir. Bu her zaman böyle olmuştur.
Çıkıyoruz çünkü adamda zaten var. Değişim = masraf. Masrafa değecek mi? Hayır. Dümdüz oyun oynuyorum diyen insana DDR4 ölü, DDR5'e geç demek acımasızlık olur. Elindekini gittiği kadar kullansın, yetmiyor dediğinde değiştirir diye düşünüp sadece ekran kartı önerisiyle aranızdan ayrılıyorum. İyi sosyaller.