Tolere

Uzman
AK620 dijital soğutucu takılı. Macun olarak Thermal Grizzly Kryonaut Extreme kullandım. Microcode içeren 1805 numaralı BIOS güncellemesi kurulu.

Görselde görülen test, ikinci test. Cinebench testini bundan önce yaptığım zaman fanlar düşük modda çalıştı. Normalde yüksek hıza çıkması gerekti. O durumda işlemci 93 dereceye kadar çıkmıştı. Armoury Crate üzerinden Fan Xpert özelliğini kapatıp yeniden açtıktan sonra 2. Cinebench testini yaptım ve fanlar olması gerektiği gibi yük altında hızlandı. Maksimum 87 dereceyi gördü. Ben yine de undervolt yapmak istiyorum, ancak deneyimim yok.

Anakart: Asus Prime B760M-K D4

IMG_20250520_000800.webp

IMG_20250520_000806.webp

XTU indirip Windows ortamında benchmark yaparak limitlerini görebilirsin. Yanılmıyorsam XTU üzerinden de BIOS üzerinden de negatif offset vererek yapılıyordu Intel'de. En azından ben 11700K işlemcimde o şekilde yapmıştım. Prime95, cinebenchr23 ve AIDA kullanabilirsiniz test için. XTU içinde de ayrı bir benchmark-stress test toolu vardı diye hatırlıyorum. Limitleri XTU'da öğrendikten sonra BIOS üzerinden uygulayabilirsiniz.

XTU indirip Windows ortamında benchmark yaparak limitlerini görebilirsin. Yanılmıyorsam XTU üzerinden de BIOS üzerinden de negatif offset vererek yapılıyordu Intel'de. En azından ben 11700K işlemcimde o şekilde yapmıştım. Prime95, cinebenchr23 ve AIDA kullanabilirsiniz test için. XTU içinde de ayrı bir benchmark-stress test toolu vardı diye hatırlıyorum. Limitleri XTU'da öğrendikten sonra BIOS üzerinden uygulayabilirsiniz.
XTU bench yaptım. Ancak görsel paylaşamıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkürler hocam adım adım undervolt da destek verecek bir kişi lazım. Sistemi çökertip BIOS pilini sök tak yapmak istemiyorum.

Korkanıza gerek yok hocam. Eğer sadece undervolt yapacaksanız maksimum dediğiniz gibi olur. Hatta pili çıkarmanıza gerek yok eğer RAM'leri söküp takarsanız yine CMOS resetlenir.

YouTube'dan tutorial bakabilirsiniz. Çok basit bir işlem aslında. Sadece deneme yanılma yapmanız lazım.
Şu notu da geçeyim: XTU Intel'in kendi overclock ve undervolt işlemlerini yapmanızı sağlayan Intel'e ait bir araçtır. XTU'nun avantji direkt BIOS'a müdahale etmediğiniz için sistem donduğunda hata verdiğinde BIOS ayarlarıyla başlar ve XTU en son ayarların stabil olmadığını tespit edip sıfırlanır. Mesela XTU'dan UV yaptınız -0.080 negatif offset verdiniz. Ve sistem R23 testinde dondu. PC'yi resetlediniz, BIOS ayarlarıyla açılır. XTU'yu açtığınızda da sistem resetlendiği için default ayarlara dönüldü gibi bir şey yazar.

Sadece sizin işlemcide ki marjin aralığına internetten bakmanızı tavsiye ederim. İnsanlar 14600k ya hangi aralıkta offset uygulamışlar. Bunu da Reddit veya YouTube'dan kolayca öğrenebilirsiniz. Hatta undervolt işlemini XTU ile yaparken ChatGPT'den yardım alabilirsiniz. Size sırayla ne yapacağınız söyler. XTU'da stabil ayarları bulduktan sonra bunları nasıl BIOS'a aktarabileceğinizi de ChatGPT adım adım anlatır.

XTU bench yaptım. Ancak görsel paylaşamıyorum.

XTU Bench'de sıcaklık ve güç harcaması ne kadar oldu onu not edin hocam. Undervolt yaptıktan sonra ne kadar ilerleme kaydetmişssiniz karşılaştırma yaparız.

Discord kullanıyorsanız kullanıcı adımı paylaşabilirim ekran açarsınız adım adım uygularız. Şu anda müsaitim ben.

Korkanıza gerek yok hocam. Eğer sadece undervolt yapacaksanız maksimum dediğiniz gibi olur. Hatta pili çıkarmanıza gerek yok eğer RAM'leri söküp takarsanız yine CMOS resetlenir.

YouTube'dan tutorial bakabilirsiniz. Çok basit bir işlem aslında. Sadece deneme yanılma yapmanız lazım.
Şu notu da geçeyim: XTU Intel'in kendi overclock ve undervolt işlemlerini yapmanızı sağlayan Intel'e ait bir araçtır. XTU'nun avantji direkt BIOS'a müdahale etmediğiniz için sistem donduğunda hata verdiğinde BIOS ayarlarıyla başlar ve XTU en son ayarların stabil olmadığını tespit edip sıfırlanır. Mesela XTU'dan UV yaptınız -0.080 negatif offset verdiniz. Ve sistem R23 testinde dondu. PC'yi resetlediniz, BIOS ayarlarıyla açılır. XTU'yu açtığınızda da sistem resetlendiği için default ayarlara dönüldü gibi bir şey yazar.

Sadece sizin işlemcide ki marjin aralığına internetten bakmanızı tavsiye ederim. İnsanlar 14600k ya hangi aralıkta offset uygulamışlar. Bunu da Reddit veya YouTube'dan kolayca öğrenebilirsiniz. Hatta undervolt işlemini XTU ile yaparken ChatGPT'den yardım alabilirsiniz. Size sırayla ne yapacağınız söyler. XTU'da stabil ayarları bulduktan sonra bunları nasıl BIOS'a aktarabileceğinizi de ChatGPT adım adım anlatır.

XTU Bench'de sıcaklık ve güç harcaması ne kadar oldu onu not edin hocam. Undervolt yaptıktan sonra ne kadar ilerleme kaydetmişssiniz karşılaştırma yaparız.

Discord kullanıyorsanız kullanıcı adımı paylaşabilirim ekran açarsınız adım adım uygularız. Şu anda müsaitim ben.

Discord kullanmıyorum. Ancak ChatGPT yöneldirmesi ne kadar güvenli olur bilmiyorum. Ama dediklerinize harfiyen uyarak deneyeceğim. XTU ile deneme yapacağım şu an ChatGPT'nin verdiği değerlerle. Geri dönüş sağlarım.

14:35 Hocam XTU üzerinden core voltage ofset kısmı devredışı. Bios bölümünde ise cpu core voltage kısmı yok.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-05-20-14-37-10-553_com.openai.chatgpt-edit.webp
    Screenshot_2025-05-20-14-37-10-553_com.openai.chatgpt-edit.webp
    708,8 KB · Görüntüleme: 89
Son düzenleme:
Discord kullanmıyorum. Ancak ChatGPT yöneldirmesi ne kadar güvenli olur bilmiyorum. Ama dediklerinize harfiyen uyarak deneyeceğim. XTU ile deneme yapacağım şu an ChatGPT'nin verdiği değerlerle. Geri dönüş sağlarım.

14:35 Hocam XTU üzerinden core voltage ofset kısmı devredışı. Bios bölümünde ise cpu core voltage kısmı yok.
Selam. 14700k kullanıcısıydım, 6 ay öncesine kadar, xtu benim zamanımda bugluydu, birtakım sıkıntıları vardı, o yüzden bios üzerinden değiştirmen gereken 3-4 ayar vereceğim. İlk olarak en son biosa güncelle. Sonrasında asus advanced oc profile açıksa bunu kapat, intel defaulta alacaksın kesinlikle ve asus multicore enhancement disabled olacak, bu 2 ayar çok önemli. Sonrasında intel default aldığın için unlimited power olayı kalkacak 253w ppl1 ve ppl2 sabitlemesi lazım onları biostan kontrol et.

3. ve en önemli ayar ise yine bios üzerinden undervolt ayarı. Actual vrm voltage ve global svid voltage ayarları var intelde, bu ayarlar biri vrm öncesi biri vrm sonrası gelen voltu kısar, ikisi de kabaca benzerdir, global svid kullanmanı öneririm, global svid voltage seçip offset mod seçip negatif eksi işareti olarak ayarla. Sonrasında verebileceğin max negatif undervolt 0.050v civarında olacağı için ya da bunun üstünün aman aman bir etkisi olmayacağından, -0.020 ya da -0.025'ten başlamanı ve 5'er 5'er -0.050'ye kadar artırmanı tavsiye ederim. Undervolt sonucunu testlerle ve benchlerle değil, oyunlardaki dereceyle kıyasla. Çünkü negatif offset verdiğin için corelar daha yüksek mhz'ye çıkacak, test esnasında sıcaklığın birkaç derece artış bile gösterebilir, ya da o eşiği aşarsan 1 2 derece düşedebilir. O yüzden undervolt sonrası stabilite testi yaptıktan hemen sonra sıcaklık karşılaştırması için güncel oynadığın oyunları kullan.

Mavi ekran, crash vesaire yersen -0.050'den -0.020'ye kadar deneyeceksin, -0.050 de agresif bir değer çünkü, ben kendi işlemcimde -0.035 civarı kullanıyordum. @Tolere

Global svid'den oyna, actual vrm dokunma, global svid daha sağlıklı sonuç verecektir. -0.050 stabilse anlattığım gibi yaptıktan sonra, orada kal, bunun üstüne gerek yok -0.075 civarı stabil olması zor, bazı oyunlarda mavi ekran yersin.

Selam. 14700k kullanıcısıydım, 6 ay öncesine kadar, XTU benim zamanımda bugluydu, birtakım sıkıntıları vardı, o yüzden BIOS üzerinden değiştirmen gereken 3-4 ayar vereceğim. İlk olarak en son BIOS'a güncelle. Sonrasında ASUS Advanced OC profile açıksa bunu kapat, Intel defaulta alacaksın kesinlikle ve ASUS multicore enhancement disabled olacak, bu 2 ayar çok önemli. Sonrasında Intel default aldığın için unlimited Power olayı kalkacak 253W PPL1 ve PPL2 sabitlemesi lazım onları BIOS'tan kontrol et.

3. ve en önemli ayar ise yine BIOS üzerinden undervolt ayarı. Actual VRM voltage ve global svid voltage ayarları var Intel'de, bu ayarlar biri VRM öncesi biri VRM sonrası gelen voltu kısar, ikisi de kabaca benzerdir, global svid kullanmanı öneririm, global svid voltage seçip offset mod seçip negatif eksi işareti olarak ayarla. Sonrasında verebileceğin Max negatif undervolt 0.050v civarında olacağı için ya da bunun üstünün aman aman bir etkisi olmayacağından, -0.020 ya da -0.025'ten başlamanı ve 5'er 5'er -0.050'ye kadar artırmanı tavsiye ederim. Undervolt sonucunu testlerle ve benchlerle değil, oyunlardaki dereceyle kıyasla. Çünkü negatif offset verdiğin için Core'lar daha yüksek MHz'ye çıkacak, test esnasında sıcaklığın birkaç derece artış bile gösterebilir, ya da o eşiği aşarsan 1 2 derece düşedebilir. O yüzden undervolt sonrası stabilite testi yaptıktan hemen sonra sıcaklık karşılaştırması için güncel oynadığın oyunları kullan.

Mavi ekran, crash vesaire yersen -0.050'den -0.020'ye kadar deneyeceksin, -0.050 de agresif bir değer çünkü, ben kendi işlemcimde -0.035 civarı kullanıyordum. @Tolere

Global Svid'den oyna, actual VRM dokunma, global svid daha sağlıklı sonuç verecektir. -0.050 stabilse anlattığım gibi yaptıktan sonra, orada kal, bunun üstüne gerek yok -0.075 civarı stabil olması zor, bazı oyunlarda mavi ekran yersin.

Teşekkürler hocam önerilerinize uyacağım. Bende 14700k alacaktım ancak 360 ve üzeri sıvı soğutmam olmadığı için bunu aldım. Şu an PC'den uzaktayım. 1-2 güne sonuçları paylaşırım. Umarım sorunsuz olur teşekkürler.

Teşekkürler hocam önerilerinize uyacağım. Bende 14700k alacaktım ancak 360 ve üzeri sıvı soğutmam olmadığı için bunu aldım. Şu an PC'den uzaktayım. 1-2 güne sonuçları paylaşırım. Umarım sorunsuz olur teşekkürler.
Ben çok uğraştım 14700k ile, 14600k alman isabet olmuş. 14700k çok sorunlu ve soğutulamayan bir işlemci. İntel için contact frame öneririm 5-10 derece arası düşüş sağlar, lga 1700 alırsan, ona da bir bakarsın. Ama -0.050 undervolt eğer stabilite yakalamayı başarırsan buna çok da gerek kalmaz. Oyunlarda ciddi derece düşüşü yapıyor çünkü. Ben -0.035 civarlarındayken bile sıcaklık fırlamalarını çözmüştüm bu sayede.
3 4 ayar verdim onları dediğim gibi kontrol edip ayarlarsanız bir sıkıntı yaşamazsınız. -0.050'yi iyi test etmek gerekiyor sadece.

Contact frame parçası hakkında bilgim yoktu. Zaten grizzly macununu kullandım. Bilseydim PC toplamadan önce almıştım. Teşekkürler hocam bu ürünü favoriledim.

Ben çok uğraştım 14700k ile, 14600k alman isabet olmuş. 14700k çok sorunlu ve soğutulamayan bir işlemci. Intel için contact frame öneririm 5-10 derece arası düşüş sağlar, LGA 1700 alırsan, ona da bir bakarsın. Ama -0.050 undervolt eğer stabilite yakalamayı başarırsan buna çok da gerek kalmaz. Oyunlarda ciddi derece düşüşü yapıyor çünkü. Ben -0.035 civarlarındayken bile sıcaklık fırlamalarını çözmüştüm bu sayede.
3 4 ayar verdim onları dediğim gibi kontrol edip ayarlarsanız bir sıkıntı yaşamazsınız. -0.050'yi iyi test etmek gerekiyor sadece.

Contact frame parçası hakkında bilgim yoktu. Zaten grizzly macununu kullandım. Bilseydim PC toplamadan önce almıştım. Teşekkürler hocam bu ürünü favoriledim.
Önce dediğim ayarları dene, beta olmayan en sonuncu biosa güncelle, intel defaulta al ai tweakerden, asus multicore enhancement kapat, intel default zaten 2 power limiti de 253 yapacak onun olayı o, yoksa asus açarsan benim 14700k'ya 350w civarı çektirmişti, cinebench r23 38500 civarı puan almıştım 105 derecede çalışıp. Bu tarz şeylere gerek yok. Sonra global svid negatif offset ile -0.050 stabil ise zaten ekstra hiçbir şeye gerek kalmaz. En kötü ihtimalle -0.020 civarı tam olarak stabilse o zaman contact frame alırsın. Aradaki derece açığını o kapatır. LGA 1700 contact frame diye geçer. @Tolere