Önce dediğim ayarları dene, beta olmayan en sonuncu BIOS'a güncelle, Intel defaulta al AI tweakerden, ASUS multicore enhancement kapat, Intel default zaten 2 Power limiti de 253 yapacak onun olayı O, yoksa ASUS açarsan benim 14700K'ya 350W civarı çektirmişti, Cinebench R23 38500 civarı puan almıştım 105 derecede çalışıp. Bu tarz şeylere gerek yok. Sonra global svid negatif offset ile -0.050 stabil ise zaten ekstra hiçbir şeye gerek kalmaz. En kötü ihtimalle -0.020 civarı tam olarak stabilse o zaman contact frame alırsın. Aradaki derece açığını o kapatır. LGA 1700 contact frame diye geçer. @Tolere

ASUS multicore enhancement seçeneği yok. Ayrıca global svid voltage seçeneğinde sadece Auto ve manual mode var. Onu seçince hemen altında CPU Core voltage override kutusu beliriyor. O da Auto da seçili.

ASUS multicore enhancement seçeneği yok. Ayrıca global svid voltage seçeneğinde sadece Auto ve manual mode var. Onu seçince hemen altında CPU Core voltage override kutusu beliriyor. O da Auto da seçili.
En son biosa güncellediniz mi? Belki z çipsetlerine özeldir bu offset mod undervolt olayı ve en önemlisi de bu zaten. Manuel override mantıklı değil, devamlı aynı voltaj veriyor cpu'ya, statik overclock yani. Artı eksi 0.050 vesaire yapabileceğin bir yer yok mu orada? Actual vrm voltaj'a da bak aynı zamanda, onda var mı öyle bir ayar? Eğer bu dediklerim yoksa anakart kaynaklıdır. @Tolere Bu şekilde olacak, offset negatif verip dediklerimi uygulayacaksın. Eğer yoksa anakart kaynaklıdır desteklemiyordur demekki. Başka yerden de yapılmaz undervolt.
1747830359763.webp

Bende prime z790-p vardı ve bu ayarların hepsi yapılabiliyordu.

Son biosa güncelleyip tekrar dene olmazsa, en kötü asus desteğe yazıp bir öğren durumu, 1 gün içinde cevap verirler ticketine. Bu anakartta bu ayar var mı ya da eklenecek mi diye sorarsın eğer bulamazsan. Bu intelde overclock desteklememe muhabbetleri var çünkü biliyorsun, aynı mantıkla undervolt da desteklemiyor olabilirler offset şeklinde. B seviyesi anakart kullanmadım z kullandım intelde.

En son BIOS'a güncellediniz mi? Belki Z çipsetlerine özeldir bu offset mod undervolt olayı ve en önemlisi de bu zaten. Manuel override mantıklı değil, devamlı aynı voltaj veriyor CPU'ya, statik overclock yani. Artı eksi 0.050 vesaire yapabileceğin bir yer yok mu orada? Actual VRM Voltaj'a da bak aynı zamanda, onda var mı öyle bir ayar? Eğer bu dediklerim yoksa anakart kaynaklıdır. @Tolere bu şekilde olacak, offset negatif verip dediklerimi uygulayacaksın. Eğer yoksa anakart kaynaklıdır desteklemiyordur demek ki. Başka yerden de yapılmaz undervolt.
Eki Görüntüle 149577

Bende Prime Z790-P vardı ve bu ayarların hepsi yapılabiliyordu.

Son BIOS'a güncelleyip tekrar dene olmazsa, en kötü ASUS desteğe yazıp bir öğren durumu, 1 gün içinde cevap verirler ticketine. Bu anakartta bu ayar var mı ya da eklenecek mi diye sorarsın eğer bulamazsan. Bu Intel'de overclock desteklememe muhabbetleri var çünkü biliyorsun, aynı mantıkla undervolt da desteklemiyor olabilirler offset şeklinde. B seviyesi anakart kullanmadım Z kullandım Intel'de.

Teşekkürler hocam, BIOS son sürüme güncelledim. ASUS destekle iletişime geçip durumu belirteceğim. Paramızla rezil olma durumunun ta kendisi. Para verip aldığımız ürüne ne yapacağımızı onlar belirliyor ya aşırı sinir bozucu.

Teşekkürler hocam, BIOS son sürüme güncelledim. ASUS destekle iletişime geçip durumu belirteceğim. Paramızla rezil olma durumunun ta kendisi. Para verip aldığımız ürüne ne yapacağımızı onlar belirliyor ya aşırı sinir bozucu.
Evet z serisi hariç intelde asla almadım, sadece i3 kullanırken almıştım. Her şeyi kısıyorlar, z serisinde açık sadece her şey. En sağlıklısı desteğe sorup birkaç gün içinde resmi cevap beklemek olur, eklenecek mi eklenmeyecek mi, ss şeklinde atarsın onlara bu ayarı benim sana attığım gibi. En azından undervolt olması gerekiyordu çünkü. Statik vermek de çok mantıklı olmayacaktır, offset varken.

Evet z serisi hariç intelde asla almadım, sadece i3 kullanırken almıştım. Her şeyi kısıyorlar, z serisinde açık sadece her şey. En sağlıklısı desteğe sorup birkaç gün içinde resmi cevap beklemek olur, eklenecek mi eklenmeyecek mi, ss şeklinde atarsın onlara bu ayarı benim sana attığım gibi. En azından undervolt olması gerekiyordu çünkü. Statik vermek de çok mantıklı olmayacaktır, offset varken.
Merkeze iletti bakalım ne cevap gelecek.

@Ayhan Dönmez Actual vrm core voltage kısmında ofset var mış hocam. :)

Ancak ofset modu seçtiğim zaman değer girecek bir kutu açılmıyor.

16:46 şuanda -0.050 değerini verip F10 ile biostan çıktım. Cinebench testi yapıyorum.

Dosya Ekleri

• Screenshot_2025-05-21-16-17-57-881_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-05-21-16-17-57-881_com.android.chrome.webp
    498,4 KB · Görüntüleme: 87
  • Screenshot_2025-05-21-16-18-04-677_com.android.chrome.webp
    Screenshot_2025-05-21-16-18-04-677_com.android.chrome.webp
    577,1 KB · Görüntüleme: 81
  • IMG_20250521_164004.webp
    IMG_20250521_164004.webp
    5,2 MB · Görüntüleme: 73
Son düzenleme:
Merkeze iletti bakalım ne cevap gelecek.

@Ayhan Dönmez Actual vrm core voltage kısmında ofset var mış hocam. :)

Ancak ofset modu seçtiğim zaman değer girecek bir kutu açılmıyor.

16:46 şuanda -0.050 değerini verip F10 ile biostan çıktım. Cinebench testi yapıyorum.
Actual vrm'in altındaki global svid kısmında bu tarz offset ve negatif undervolt yeri yok mu? Actual vrm de olur fark etmez globalden yapıyordum ben, -0.050 stabilse orada kalırsın oyunlarda da test et ekstra. Mavi ekran crash verebilir çünkü. Sıcaklıkları oyunda kıyasla, daha sağlıklı olur afterburnerle bakarsın değerlere. @Tolere

Actual VRM'in altındaki global svid kısmında bu tarz offset ve negatif undervolt yeri yok mu? Actual VRM de olur fark etmez globalden yapıyordum ben, -0.050 stabilse orada kalırsın oyunlarda da test et ekstra. Mavi ekran crash verebilir çünkü. Sıcaklıkları oyunda kıyasla, daha sağlıklı olur Afterburner'le bakarsın değerlere. @Tolere

Global svid kısmında ofset yok hocam. Oyun testi yapamam sistem yeni. Oyun için aldığım SSD henüz gelmedi. Cinebench test sonuçları görseldeki gibi. Maksimum 87 dereceden 86 ya en fazla da 2 derece düşüş sağlamış. Puan artmış. ChatGPT stabil ise 0.060 verebilirsin diyor şimdilik yapmayacağım. Oyun testinden sonra bakacağım.

Dosya Ekleri

• IMG_20250521_171128.webp
    IMG_20250521_171128.webp
    4,8 MB · Görüntüleme: 68
  • IMG_20250521_171119.webp
    IMG_20250521_171119.webp
    4,4 MB · Görüntüleme: 54
  • IMG_20250521_171110.webp
    IMG_20250521_171110.webp
    3,8 MB · Görüntüleme: 54
  • IMG_20250520_000806.webp
    IMG_20250520_000806.webp
    4,7 MB · Görüntüleme: 193
@Tolere Dediğim gibi puan artacağı için yani işlemcin daha yüksek frekansta çalışacağı için aradaki 5 6 derece açığı doldurup frekans yükseltiyor mantık bu. Ama oyundaki boost frekans sabit olduğundan undervoltlu ve undervoltsuz, 5 6 derece en az düşüş sağlayacaksın. -0.075'e kadar deneyebilirsin, cinebench bir stabilite testi değil ama -0.075 verip 30 dk test et cinebench üzerinden. Occt indir cpu, cpu+ram birer saat çalıştır bir de basit stabilite testi olarak işini görür.

Hata aldığın yerde 5 5 düşeceksin -0.075 limitin olsun ordan düşerek dene. Silikon kalitesini bilemeyiz kendin bulmalısın. Cpu ve cpu+ram yaparken occt'den extreme profile ayarla program ayarlarından görünüyor.

Ek olarak prime95 indirip oradan small fft testini aç o da çok yük bindirir, limitte çalıştırır işlemciyi. Occt'de crashlemeyen bunda crashleyebilir. Bu da şuna işaret eder, sen stabilim sanarken bir gün bir oyunda ansızın mavi ekran yiyebilirsin @Tolere

Bu testlerin hepsini yaparken cinebench r23 de dahil olmak üzere, hwinfo indirip arkadan kesinlikle watt ve sıcaklıkları kontrol et, senin kontrolün altında olsun, bir gelişme var mı oradan takip et. Prime 95 işlemciyi 95 100 derece fırlatabilir, korkma. 30 dk'ya kadar çalışmasında sakınca yok, 0.075'te 30dk prime95 stabilse zaten oyunlar crashlemez, emin olman açısından yeterli olur. @Tolere

@Tolere dediğim gibi puan artacağı için yani işlemcin daha yüksek frekansta çalışacağı için aradaki 5 6 derece açığı doldurup frekans yükseltiyor mantık bu. Ama oyundaki Boost frekans sabit olduğundan undervoltlu ve undervoltsuz, 5 6 derece en az düşüş sağlayacaksın. -0.075'e kadar deneyebilirsin, Cinebench bir stabilite testi değil ama -0.075 verip 30 dk test et Cinebench üzerinden. OCCT indir CPU, CPU+RAM birer saat çalıştır bir de basit stabilite testi olarak işini görür.

Hata aldığın yerde 5 5 düşeceksin -0.075 limitin olsun oradan düşerek dene. Silikon kalitesini bilemeyiz kendin bulmalısın. CPU ve CPU+RAM yaparken OCCT'den Extreme profile ayarla program ayarlarından görünüyor.

Ek olarak Prime95 indirip oradan small fft testini aç o da çok yük bindirir, limitte çalıştırır işlemciyi. OCCT'de crashlemeyen bunda crashleyebilir. Bu da şuna işaret eder, sen stabilim sanarken bir gün bir oyunda ansızın mavi ekran yiyebilirsin @Tolere

Bu testlerin hepsini yaparken Cinebench R23 de dahil olmak üzere, HWiNFO indirip arkadan kesinlikle watt ve sıcaklıkları kontrol et, senin kontrolün altında olsun, bir gelişme var mı oradan takip et. Prime 95 işlemciyi 95 100 derece fırlatabilir, korkma. 30 Dk'ya kadar çalışmasında sakınca yok, 0.075'te 30dk Prime95 stabilse zaten oyunlar crashlemez, emin olman açısından yeterli olur. @Tolere

Çok teşekkürler hocam. 10 dakikaya işe çıkacağım. Gece vardiyası var. Yarın dediklerinizi harfiyen uygulayacağım.

Çok teşekkürler hocam. 10 dakikaya işe çıkacağım. Gece vardiyası var. Yarın dediklerinizi harfiyen uygulayacağım.
Tamamdır, sonucu bildirirseniz dediğim programlar ile, bakarız tekrardan. -0.075 fazlasıyla agresif ama, -0.050 prime95 small fft testte eğer stabilse, hwinfodan kontrol edersiniz değerleri, orada durmanız daha sağlıklı olur. @Tolere