Selam. 14700k kullanıcısıydım, 6 ay öncesine kadar, XTU benim zamanımda bugluydu, birtakım sıkıntıları vardı, o yüzden BIOS üzerinden değiştirmen gereken 3-4 ayar vereceğim. İlk olarak en son BIOS'a güncelle. Sonrasında ASUS Advanced OC profile açıksa bunu kapat, Intel defaulta alacaksın kesinlikle ve ASUS multicore enhancement disabled olacak, bu 2 ayar çok önemli. Sonrasında Intel default aldığın için unlimited Power olayı kalkacak 253W PPL1 ve PPL2 sabitlemesi lazım onları BIOS'tan kontrol et.
3. ve en önemli ayar ise yine BIOS üzerinden undervolt ayarı. Actual VRM voltage ve global svid voltage ayarları var Intel'de, bu ayarlar biri VRM öncesi biri VRM sonrası gelen voltu kısar, ikisi de kabaca benzerdir, global svid kullanmanı öneririm, global svid voltage seçip offset mod seçip negatif eksi işareti olarak ayarla. Sonrasında verebileceğin Max negatif undervolt 0.050v civarında olacağı için ya da bunun üstünün aman aman bir etkisi olmayacağından, -0.020 ya da -0.025'ten başlamanı ve 5'er 5'er -0.050'ye kadar artırmanı tavsiye ederim. Undervolt sonucunu testlerle ve benchlerle değil, oyunlardaki dereceyle kıyasla. Çünkü negatif offset verdiğin için Core'lar daha yüksek MHz'ye çıkacak, test esnasında sıcaklığın birkaç derece artış bile gösterebilir, ya da o eşiği aşarsan 1 2 derece düşedebilir. O yüzden undervolt sonrası stabilite testi yaptıktan hemen sonra sıcaklık karşılaştırması için güncel oynadığın oyunları kullan.
Mavi ekran, crash vesaire yersen -0.050'den -0.020'ye kadar deneyeceksin, -0.050 de agresif bir değer çünkü, ben kendi işlemcimde -0.035 civarı kullanıyordum.
@Tolere
Global Svid'den oyna, actual VRM dokunma, global svid daha sağlıklı sonuç verecektir. -0.050 stabilse anlattığım gibi yaptıktan sonra, orada kal, bunun üstüne gerek yok -0.075 civarı stabil olması zor, bazı oyunlarda mavi ekran yersin.