Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Tobirama454

Çalışkan
i9-14900HX ve RTX 4080 ASUS ROG STRIX G18 kullanıyorum. Cihaz çok ısınıyor diye bayağı bir kurcaladım, araştırarak XTU'dan bazı şeyler yaptım vs. ama sonra ayarları silip uygulamayı kaldırdım. Şu an ThrottleStop kullanıyorum, fakat şöyle bir şey var: Eğer çekirdek yalıtımı ayarını kapatmadığım takdirde ThrottleStop'taki undervolt ayarlarım geçerli olmuyor. Bunu açtığımda ise PL1 ve PL2 watt'ları 75-85 olmasına rağmen oyunda 21 Watt'ı geçmiyor. RDR2'de FPS farkı şu şekilde:
  • 21 watt ve -80mv undervolt ile: En düşük FPS 32, maksimum FPS 122, ortalama FPS 95.
  • 60 watt ve çekirdek yalıtımı ayarı açık olduğunda: En düşük FPS 34, en yüksek FPS 134, ortalama FPS ise 103.
Bence bu watt düşüşüne rağmen çok iyi değerler gibi görünüyor. Ancak bu 21 Watt'ı biraz artırabilir miyim? CS2'de bu yüzden FPS biraz düşük, yüksek ayarda ve 1600p çözünürlükte 130-180 arası alıyorum. Sorunu nasıl çözebilirim, bir türlü beceremedim. Bu arada -80 mv yı degıstırdım ama oyle yapınca da watt artmıyor tamamen bu cekırdek yalıtımı ıle ılgılı gozuktu bana. CS 2 de GPU kullanımı %40-50 oluyor CPU ıse %23

1744135315709.webp

1744135320159.webp

1744135323355.webp

1744135326910.webp

1744135200585.webp

Çözüm
O kadar garip ki bu soru, undervolt yapmanin temel sebebini pek anlayamamissiniz anlasilan. Daha dusuk guc tuketimi ile islemciden yine ayni performansi almak istiyorsaniz o zaman undervolt yaparsiniz. Dengeli bir sekilde voltaj dusurursunuz kontrollu olarak. Ayni zamanda daha az enerji tuketildigi icin de daha serin calisir. Eger FPS dusuyorsa CS'de ve rahatsiz ediyorsa bu sizi, undervolt kapatin.

Ek olarak undervolt yaparken ote yandan da islemcinin watt cekisi arttirmanin neden teorik olarak sacma ve komik oldugunu anlatmak gerekirse: Voltaj elektrigin basinci gibidir, ne kadar kuvvetli gibi dusunebilirsiniz. Voltaj ne kadar yuksek olursa o kadar kuvvetli olur. Amper de elektrigin ne kadar aktigini belirtir. Amper ile Voltaj bir araya geldiginde ortaya Watt cikar. Amper ile Voltaj carpildigi zaman Watt degerini bulursunuz. Yani voltaji dusururken watt degerini arttirmaniz mumkun degil. Anakartta voltaj ve watt limitlerine mudahale edebilirsiniz ancak amper degerlerine veya limitlerine direkt mudahale edemezsiniz. O yuzden amper limitini arttirmak icin voltaj ve amper limitlerini arttirmak gerekir.

Daha iyi anlamaniz icin realiteden biraz uzak bir ornek vereyim size: Diyelim ki islemci 100 FPS verecek gucte performans ortaya koymak icin 10V ve 10A elektrik cekiyor. Watt degeri 100 olur. Siz diyelimki voltaji 10'dan 5'e cektiniz. artik 50 watt ile calisacak dolayisiyla 50 FPS verecek bir performans sunacak ama ote yandan da 2 kat daha serin calisacak. Simdi bu undervolt ayariniz RDR2 gibi ekran kartina daha cok dayanan oyunlarda hic hissettirmez. Cunku normalde islemci 100w calisiyorsa RDR2 sadece 30w falan kullanir. O yuzden islemci 50w calissa bile hissettirmez. Ama CS2 gibi islemciye daha cok yuklenen oyunlarda bal gibi de hissettirir. CS2 100 FPS icin 100w cekmesi gerekiyor cunku. Bu ornekten yola cikarsak RDR2 veya Cyberpunk 2077 gibi ekran kartina yuklenen oyunlarda yaptiginiz undervolt ayari FPS dususune sebep falan olmaz. Ancak CS2 veya Valorant gibi islemci uzerinde zip zip ziplayan oyunlarda sebep olur FPS dusmesine.

Ayni seyleri surekli tekrar etmis gibi hissediyorum biraz anlamasi zor oldu gibi. Eger tam anlayamadiginiz veya merak ettiginiz yer varsa cekinmeden sorun elimden geldigi kadar anlatmaya calisirim size.
O kadar garip ki bu soru, undervolt yapmanin temel sebebini pek anlayamamissiniz anlasilan. Daha dusuk guc tuketimi ile islemciden yine ayni performansi almak istiyorsaniz o zaman undervolt yaparsiniz. Dengeli bir sekilde voltaj dusurursunuz kontrollu olarak. Ayni zamanda daha az enerji tuketildigi icin de daha serin calisir. Eger FPS dusuyorsa CS'de ve rahatsiz ediyorsa bu sizi, undervolt kapatin.

Ek olarak undervolt yaparken ote yandan da islemcinin watt cekisi arttirmanin neden teorik olarak sacma ve komik oldugunu anlatmak gerekirse: Voltaj elektrigin basinci gibidir, ne kadar kuvvetli gibi dusunebilirsiniz. Voltaj ne kadar yuksek olursa o kadar kuvvetli olur. Amper de elektrigin ne kadar aktigini belirtir. Amper ile Voltaj bir araya geldiginde ortaya Watt cikar. Amper ile Voltaj carpildigi zaman Watt degerini bulursunuz. Yani voltaji dusururken watt degerini arttirmaniz mumkun degil. Anakartta voltaj ve watt limitlerine mudahale edebilirsiniz ancak amper degerlerine veya limitlerine direkt mudahale edemezsiniz. O yuzden amper limitini arttirmak icin voltaj ve amper limitlerini arttirmak gerekir.

Daha iyi anlamaniz icin realiteden biraz uzak bir ornek vereyim size: Diyelim ki islemci 100 FPS verecek gucte performans ortaya koymak icin 10V ve 10A elektrik cekiyor. Watt degeri 100 olur. Siz diyelimki voltaji 10'dan 5'e cektiniz. artik 50 watt ile calisacak dolayisiyla 50 FPS verecek bir performans sunacak ama ote yandan da 2 kat daha serin calisacak. Simdi bu undervolt ayariniz RDR2 gibi ekran kartina daha cok dayanan oyunlarda hic hissettirmez. Cunku normalde islemci 100w calisiyorsa RDR2 sadece 30w falan kullanir. O yuzden islemci 50w calissa bile hissettirmez. Ama CS2 gibi islemciye daha cok yuklenen oyunlarda bal gibi de hissettirir. CS2 100 FPS icin 100w cekmesi gerekiyor cunku. Bu ornekten yola cikarsak RDR2 veya Cyberpunk 2077 gibi ekran kartina yuklenen oyunlarda yaptiginiz undervolt ayari FPS dususune sebep falan olmaz. Ancak CS2 veya Valorant gibi islemci uzerinde zip zip ziplayan oyunlarda sebep olur FPS dusmesine.

Ayni seyleri surekli tekrar etmis gibi hissediyorum biraz anlamasi zor oldu gibi. Eger tam anlayamadiginiz veya merak ettiginiz yer varsa cekinmeden sorun elimden geldigi kadar anlatmaya calisirim size.

Çözüm

Ek olarak undervolt yaparken ote yandan da islemcinin watt cekisi arttirmanin neden teorik olarak saçma ve komik oldugunu anlatmak gerekirse: Voltaj elektrigin basinci gibidir, ne kadar kuvvetli gibi dusunebilirsiniz. Voltaj ne kadar yuksek olursa o kadar kuvvetli olur. Amper de elektrigin ne kadar aktigini belirtir. Amper ile voltaj bir araya geldiginde ortaya watt cikar. Amper ile voltaj carpildigi zaman watt degerini bulursunuz. Yani voltaji dusururken watt degerini arttirmaniz mumkun degil. Anakartta voltaj ve watt limitlerine mudahale edebilirsiniz ancak amper degerlerine veya limitlerine direkt mudahale edemezsiniz. O yuzden amper limitini arttirmak icin voltaj ve amper limitlerini arttirmak gerekir.

Daha iyi anlamaniz icin realiteden biraz uzak bir ornek vereyim size: Diyelim ki islemci 100 FPS verecek gucte performans ortaya koymak icin 10v ve 10a elektrik cekiyor. Watt degeri 100 olur. Siz diyelim ki voltaji 10'dan 5'e cektiniz. Artik 50 watt ile calisıcak dolayisiyla 50 FPS verecek bir performans sunacak ama ote yandan da 2 kat daha serin calisıcak. Simdi bu undervolt ayariniz RDR2 gibi ekran kartina daha cok dayanan oyunlarda hiç hissettirmez. Cunku normalde islemci 100W calisiyorsa RDR2 sadece 30W falan kullanir. O yuzden islemci 50W calissa bile hissettirmez. Ama CS2 gibi islemciye daha cok yuklenen oyunlarda bal gibi de hissettirir. CS2 100 FPS icin 100W cekmesi gerekiyor cunku. Bu ornekten yola cikarsak RDR2 veya Cyberpunk 2077 gibi ekran kartina yuklenen oyunlarda yaptiginiz undervolt ayari FPS dususune sebep falan olmaz. Ancak CS2 veya Valorant gibi islemci uzerinde ZIP ZIP ziplayan oyunlarda sebep olur FPS dusmesine.

Hocam çok teşekkür ederım. Gayet iyi anlattınız. Şu an undervoltu kaldırdım hocam 75 watt lımıt ıle oynuyorum 84-90 arası suanlık daha ellemeyeceğim.

Hocam çok teşekkür ederım. Gayet iyi anlattınız. Şu an undervoltu kaldırdım hocam 75 watt lımıt ıle oynuyorum 84-90 arası suanlık daha ellemeyeceğim.
Biraz da kendi kullanim ortaminiza bagli olarak ayarlarsiniz kendiniz. Watt limitini islemcinin sicakligina gore ayarlamaniz onerimdir. Sizin icin kabul edilebilir sicaklikta maksimum kac watt cekiyorsa o kadar limit koyarsiniz.