lowkey99

Becerikli
Asagidaki gorseldeki sistemi kullanıyorum @ggbye @Ayhan Dönmez @SunseTTime @CRT_User hocalarim 14900K icin yapmam gereken fix ayarlari paylasir misiniz?

1770974098853.webp

CPU Cooler: NZXT Kraken Elite 360

Hocam değerler gerçekten iyi, 1.282v çekip 61 derecede kalması 14900K gibi bir işlemci için çok iyi bu seviyedeki voltaj hem degradasyon riskini azaltır hem uzun ömür sağlar, üstüne Ring/LLC Clock'ın 5.2 GHz'e sabit durması çekirdek ile önbellek arasındaki gecikmeyi ciddi düşürerek o yağ gibi akma hissini yaşatıyor, p-Core'ların da 5.7 GHz'de oynamadan sabit kalması mikro dalgalanmayı engelliyor ayrıca şu an gördüğümüz fark sadece işlemcinin ham gücü, daha RAM tuning yapmadık bile, Gear 2 + CR1 ve özellikle alt timing ayarıyla tepki süresini bir kademe daha yukarı taşıyıp sistemi tam anlamıyla kaymak kıvamına getirebiliriz. Tabii RAM timing daha zahmetli iş. 😁
İmkansız, zahmetli değil. 5600 bile boot etmiyor. Çıldırtır insanı.

Onun için ciddi uğraşmak gerekiyor gerçi Reddit’te Apex ve 14900KS ile 9000 MT/s gören bir kullanıcı vardı, Gear 2 tarafında biraz zorlamak şart olabilir ama buna rağmen AIDA64 gecikmesi neredeyse DDR4 seviyesindeydi, yine de dürüst olmak gerekirse DDR4 B-Die’ın o efsane gecikme değerlerini DDR5 tarafında birebir yakalamak hâlâ oldukça zor görünüyor.

Hocam konu sahibi oyun oynamaya daldı. 🤣

Onun için ciddi uğraşmak gerekiyor gerçi Reddit’te Apex ve 14900KS ile 9000 MT/s gören bir kullanıcı vardı, Gear 2 tarafında biraz zorlamak şart olabilir ama buna rağmen AIDA64 gecikmesi neredeyse DDR4 seviyesindeydi, yine de dürüst olmak gerekirse DDR4 B-Die’ın o efsane gecikme değerlerini DDR5 tarafında birebir yakalamak hâlâ oldukça zor görünüyor.
Hocam KS işlemci fiyatı aşırı yüksek. Bu işlemcinin IMC çok farklı olacak. Bizim 1:1 mod ve 1N boot etirmemiz mucize olabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam konu sahibi oyun oynamaya daldı. 🤣

Hocam KS işlemci fiyatı aşırı yüksek. Bu işlemcinin IMC çok farklı olacak. Bizim 1:1 mod ve 1N boot etirmemiz mucize olabilir.
Boot etti diyelim, mavi ekran ve drop yaşatması yüksek ihtimal. Çok farklı değerler ve testler yapmamız gerek.

Etti diyeli, mavi ekran ve drop yaşatması yüksek ihtimal. Çok farklı değerler ve testler yapmamız gerek.
En düşük gecikmeyi hedefliyorsak DDR4 destekli bir Z690 veya Z790 alıp kaliteli bir B-Die DDR4 kit ile aynı işlemciyi 3800–4000 MHz CL14 zamanlamalarda, 1:1 oran ve CR1T ile çalıştırarak AIDA64’te 35–40 ns gecikme değerlerine ulaşmak mümkün; ben de sistemi bu şekilde kullanıyorum ve gecikme tarafında gerçekten çok tatmin edici sonuç veriyor.

En düşük gecikmeyi hedefliyorsak DDR4 destekli bir Z690 veya Z790 alıp kaliteli bir b-die DDR4 kit ile aynı işlemciyi 3800–4000 MHz CL14 zamanlamalarda, 1:1 oran ve CR1t ile çalıştırarak AIDA64'te 35–40 ns gecikme değerlerine ulaşmak mümkün; ben de sistemi bu şekilde kullanıyorum ve gecikme tarafında gerçekten çok tatmin edici sonuç veriyor.

Gen5 ve DDR5 RAM her şey dahil boşa almış oluyoruz.

Ben de Gen5 ve DDR5 tarafını denedikten sonra tekrar buraya döndüm; biraz işin fantezi kısmı var kabul ediyorum ama DDR5 gerçek potansiyeline tam anlamıyla ulaşana kadar DDR4 benim için en güvenli liman olmaya devam ediyor.

Gecikme güzel olabilir, 100-150 FPS direkt çöpe atmış oluyoruz. M.2 SSD hız farklarını her şeyden vazgeçmek iyi olmaz bizim için.

Ben de Gen5 ve DDR5 tarafını denedikten sonra tekrar buraya döndüm; biraz işin fantezi kısmı var kabul ediyorum ama DDR5 gerçek potansiyeline tam anlamıyla ulaşana kadar DDR4 benim için en güvenli liman olmaya devam ediyor.
Evet, hala oturmamış. Yeni değil ama çok da stabil bir performans sunmuyor.