mrnobodyrax

Başarılı
Merhaba. Geçen günlerde bilgisayar aldım. 2 gün önce elime ulaştı. Durup dururken ekran siyah olup tekrar görüntü alınıyor ama bu 1 kere değil belki 5-6 kere oluyor, yani görüntü gidip gelmeye devam ediyor. Bazen sonunda açılabiliyor görüntü ama bazen bilgisayar kendini kapatıp baştan başlıyor.

14900K ve RTX 4090 ekran kartı için 1000W uygun deniliyordu. Acaba sorun güç kaynağında mı? Ekran kartım mı bozuk?

Render almayı denedim dün akşam, basit bir render alırken sorun yoktu. Fakat biraz daha komplike bir render almaya çalıştığım o anda direkt olarak hızlıca kapandı ve bilgisayar tekrar açıldı. Hem işlemci hem ekran kartı fazla ısındığı için muhtemelen.

Başlıktaki soru ile alakalı değil ama BIOS'a girdiğimde bellekler tam hızda çalışmıyor. XMP açıyorum ve farklı bir hız seçiyorum daha sonra görüntü gelmiyor. Sırf açılsın diye zar zor BIOS sıfırlattım. Ama şu an çoğunlukla görüntüm gidiyor durup dururken. Bellekleri yine bir nebze olmasa da olur diyebilirim. Oyun olarak bazı oyunları denedim. Pek bir sorun yoktu, 1 saate yakın 4K Cyberpunk oynadım herhangi bir görüntü gitmesi yaşanmadı. Witcher 3 açtım, daha eşyaları düzenlerken oyun hiçbir hata vermeden kapanıyor. Oldukça para harcadım ve bayağı üzmeye başladı. Ayrıca monitörüm Gigabyte M28U 28 inch 1ms 4K Oyuncu Monitörü. DisplayPort ile bağlıyım.

Ekran kartı: ASUS ROG STRIX 4090 OC
İşlemci: i9-14900K
PSU: MSI MPG A1000G PCI-E5
Anakart: ASUS TUF Gaming Z790-Plus Wi-Fi
RAM: 4x32 Patriot Viper 5 RGB PVER564G62C42kW
Sıvı Soğutma: MSI MAG CoreLiquid 360R V2

Son düzenleyen: Moderatör:
Büyük bir ihtimal hocam hiç oyunlarda işlemci sıcaklığına baktınızmı.
Az önce 15 dakikalık OCCT testi yaptım. İşlemciyi 15 dakika boyunca neredeyse %100'de kullandı ve herhangi bir kapanma durumu , monitörün kararıp açılma durumu olmadı. Tabi bu sürede ekran kartında yük yoktu. Belki ekran kartı çalışsaydı PSU dayanamayıp kendini kapatabilirdi.
Ortalama 82 derece sıcaklıkta ve maksimum 100 derece.
Maksimum 301 watt çekmiş.
Sıvı soğutma veya işlemcide sorun yok sanırım.

Devam ediyor. Bazen sonunda açılabiliyor görüntü ama bazen.

Az önce 15 dakikalık OCCT testi yaptım. İşlemciyi 15 dakika boyunca neredeyse %100'de kullandı ve herhangi bir kapanma durumu, monitörün kararıp açılma durumu olmadı. Tabii bu sürede ekran kartında yük yoktu. Belki ekran kartı çalışsaydı PSU dayanamayıp kendini kapatabilirdi.
Ortalama 82 derece sıcaklıkta ve maksimum 100 derece.
Maksimum 301 watt çekmiş.
Sıvı soğutma veya işlemcide sorun yok sanırım.

Hocam o zaman farklı bir güç kaynağı ile denemek lazım.

Biraz önce sistemim tekrar kapandı. Biraz lol oynadım herhangi bir sorun yoktu. Witcher 3 açtım belki 3 belki 5 dakika sonra bir anda görüntü ve ses gitti. Bekledim herhangi bir şey olmadı. Bilgisayar kendini kapatmadı. Görüntü ve ses gelmedi. Ben mecbur güç tuşundan kapattım ve the system posted in safe mode ve daha bir çok yazı geldi. burada sorun nereden kaynaklandı? Güç kaynağı mı çok ısınan işlemci mi?

880W (agir yukte 1040W) PSU ile 4090 FE - R7 7800X3D combosu calistirdim ve 1 seneye yakin kullandim.

Oyunla alakali bir sorun var bu arada. Donanimsal bir sorun yok.
İlk gün falan durup dururken kapanıyordu. Görüntü gidip gelip gidiyordu. Çok kısa saliselerde siyah ekran olup görüntü geliyordu yani. Bazen görüntü gelemiyor ve PC reset atıyordu oyun oynamadığım an 1 kere yaşandı. Render alırken full yükte kapandı.