Muhtemelen kişisel gizliliği korumak ve panel mağduru olmamak için. Ayrıca belki sazan sarmalı dolandırıcılığının önüne geçmeye de faydası olabilir.

Ama ben bireysel satıcıların böyle bir şey yaptığını neredeyse hiç görmedim. 100 ilandan belki bir tanesi böyle. Galericiler zaten direkt galerinin reklam plakasını koyuyor. Bu tür bireysel ilanlar yok denecek kadar az. Ama bence hepsi böyle olmalı.

Mesela ben sattığım ürünlerde seri numarasını veya IMEI numarasını yazmam ve üstünü kapatırım.

Evet.

E-Devlet'te Aracım kısmına bakın isterseniz. Panel erişimi olanlar direkt plaka üstünden kimin E-Devlet hesabına bağlı öğrenebilirler. MTV'si ödendi mi, HGS borcu var mı, nerede ne zaman KGM geçişi yaptı, sigorta ve kasko poliçe no'ları, her şey.

Zaten E-Devlet hesabını bulunca oradan her bilgiye ulaşıyorlar.

Gerçi ilanlarda telefon numarası da var... Plakayı saklamak biraz saçma eğer telefon numarası varsa. Oradan da panel yapabilirler.

Hasar kaydinin gizlenmesi icin yapanlar var, dogru. Ama stok foto maiyetinde o fotograflari alip baska yerlerde de kullaniyorlar. Bir plakanin sokakta gorulmesiyle 81 ile acik sekilde gorulmesi arasinda da bir tik fark var. Yoksa calmak isteyen sokakta da calip baska arabaya takiyor ya da kopyaliyor zaten.