AMD Phenom X4 955-X6 1100t CPU'ları kullanırken MSI 970A-G46'a yükseltmiştim anakartı onda UEFI vardı sanırsam bana uğraş geliyordu her formatta GPT MBR ayarlaması yapmak zorunda kalıyorduk zaten aktif olarak Windows 7 kullanıyordum UEFI hiçbir işe yaramıyordu sadece logo ile boot oluyordu 1-2 kere HM dedik o kadar Windows 8 1-2 kere denedim tövbe ettim 2015 de Windows 10 çıktığında bug doluydu tekrar Windows 7 dönmüştüm 2020'e kadar aktif olarak kullandık Z68-Z77 gidip geldim.

AMD Phenom X4 955-X6 1100t CPU'ları kullanırken MSI 970A-G46'a yükseltmiştim anakartı onda UEFI vardı sanırsam bana uğraş geliyordu her formatta GPT MBR ayarlaması yapmak zorunda kalıyorduk zaten aktif olarak Windows 7 kullanıyordum UEFI hiçbir işe yaramıyordu sadece logo ile boot oluyordu 1-2 kere HM dedik o kadar Windows 8 1-2 kere denedim tövbe ettim 2015 de Windows 10 çıktığında bug doluydu tekrar Windows 7 dönmüştüm 2020'e kadar aktif olarak kullandık Z68-Z77 gidip geldim.
Bu düşünceniz tamamen yanlış. Bir şey görünürde aynı diye o şeyin işlevsiz ya da saçma bir icat olduğu anlamına gelmez. Buna en bariz örnek, PS modelleridir. Sözde Sony herkese/her ülkeye aynı ürünü satıyor fakat koduna göre çok ciddi farklar var. Özellikle de PS4'e kadar çok ciddi donanım ve yazılım farkları olmuştu (PS2'de MechaCon, Emotion Engine, üretilen fabrika, BIOS sürümü, DVD player olup olmaması gibi ciddi farklar vardır ve bu sebeple her modelde her şey aynı sonucu vermiyor (oyunlar vs). Mesela Turkcell, Sagemcom ve Huawei marka IPTV box modellerinde aynı kumanda ve arayüzü kullanıyor ama cihazların birbiriyle ilişkisi yok. Exynos ve Snapdragon kullanan Samsung Galaxy S serisi modellerinde de görünürde aynı ama kamera performansı, yazılımı (UEFI var mesela Qualcomm'da, Samsung ise S-Boot kullanıyor) tamamen alakasız ve bu da Windows uyumluluğu konusunda Exynos tarafını dezavantajlı yapıyor.

Bu düşünceniz tamamen yanlış. Bir şey görünürde aynı diye o şeyin işlevsiz ya da saçma bir icat olduğu anlamına gelmez. Buna en bariz örnek, PS modelleridir. Sözde Sony herkese/her ülkeye aynı ürünü satıyor fakat koduna göre çok ciddi farklar var. Özellikle de PS4'e kadar çok ciddi donanım ve yazılım farkları olmuştu (PS2'de mechacon, emotion Engine, üretilen fabrika, BIOS sürümü, DVD Player olup olmaması gibi ciddi farklar vardır ve bu sebeple her modelde her şey aynı sonucu vermiyor (oyunlar vs). Mesela Turkcell, sagemcom ve Huawei marka IPTV box modellerinde aynı kumanda ve arayüzü kullanıyor ama cihazların birbiriyle ilişkisi yok. Exynos ve Snapdragon kullanan Samsung Galaxy s serisi modellerinde de görünürde aynı ama kamera performansı, yazılımı (UEFI var mesela Qualcomm'da, Samsung ise s-boot kullanıyor) tamamen alakasız ve bu da Windows uyumluluğu konusunda Exynos tarafını dezavantajlı yapıyor.

Konuyu o kadar teknik seviyeye çekmenize gerek yoktu bana göre bir işlevi yok ha faydası var mı var ama son kullanıcı olarak ben hâlâ UEFI kullanmıyorum.

@Darth AMD, Haswell 4. nesil. Bu nesil zaten UEFI desteği sunuyor.
UEFI olan LGA 775 anakartlar da var ama 2.nesil ve üzeri bütün Windows PC'lerde UEFI zorunlu oldu (Intel şart koştu çünkü). Ama çoğu üretici devre dışı + gizli ayar yaptı yaptı ve bir kısmınınki de sorunlu yapıldı. Lenovo V570c, ASUS bilgisayarlar gibi istisnalar var tabii.

LGA 775'e bir örnek (video da 6 Şubat 2008'de konmuş zaten):

@EFI Shell, var hocam. Maalesef çoğumuz bilmiyor veya göremedik. Hatta bir ara Gigabyte olması lazım. Hibrit EFI ile gelmişti. UEFI desteği sorulduğunda ise maalesef hüsrandı. Hatta kendi forumlarında yer alan ifadeye biraz gülmüştüm. "Hibrit EFI sahtedir, UEFI değildir" diye yazıyordu.