Emre Human

Üstün
Yakın zamanda İngilizce okuma kitabı almak istiyorum. Hem İngilizce konuşurken daha rahat konuşabilmek için, hem de kelime telaffuzumu geliştirmek için. Ancak bu isteklerimi İngilizce bir okuma kitabı karşılayabilir mi emin değilim. Fazla kelime haznem yok. Sadece telaffuz ve akıcı konuşmak için alacağım.

Yakın zamanda İngilizce okuma kitabı almak istiyorum. Hem İngilizce konuşurken daha rahat konuşabilmek için, hem de kelime telaffuzumu geliştirmek için. Ancak bu isteklerimi İngilizce bir okuma kitabı karşılayabilir mi emin değilim. Fazla kelime haznem yok. Sadece telaffuz ve akıcı konuşmak için alacağım.
Kitap bence o kadar işe yaramaz kurslara bakınız

Telaffuz geliştirmek için sesli kitap okumanın bir anlamı yok. Telaffuza dil bilgisi çalışır gibi çalışmanız gerekiyor. Sesinizi kaydetmeniz ve daha sonra kelimeleri telaffuz ederken dinlemeniz gerekiyor. Sesli kitap okumak sadece konuşmanızı, kelime haznesi ve yeni yapılar görmenizi sağlar, telaffuza hiçbir katkısı olmaz. Hatta zararı bile var.

Düzgün konuşan birinin videolarını izlemek, film veya dizi izlemek daha iyi olur çünkü doğrusunu duya duya öğrenirsin. Altyazı da aç. Kitap okuyunca yanlış okuduğun şeyleri kimse düzelmeyecek ve belki de o yanlış haliyle aklına girecek.

Kelime darcığını geliştirmen konusunda işe yarar fakat okuma kitabının telafuz konusunda yandımcı olacağını zannetmiyorum. Anlamını bilmediğin kelimelerin anlamlarına bakarak ve not ederek ve sıkça bu notlara bakarak. Aldığın notlarda kelimenin hangi tür (fiil, zarf vb.) olduğunu da not et ve bir de örnek cümle ile fazlasıyla verim alırsın.

Telaffuz içinse önerim temiz ingilizce konuşan insanların cümlelerini tekrarlaman. Söyledikleri cümleleri aynı şekilde söylemen. Ve insanların konuşurkenki ağız şekline bakıp taklit et. İngiliz aksanı için bu yöntem bende çok işe yaradı ve insanlar pek ayırt edilemeyen bir ingiliz aksanım olduğunu söylüyor. Ama şu da bir gerçek ki bir Türk Türk aksanı ile konuşur bir İspanyol İspanyol aksanı ile ingilizce konuşur. Kelimeleri doğru okuman yeterli olacaktır.

Fonetik alfabeyi öğrenin ve kendi başınıza bol bol pratik yapın. Film, dizi ve oyun gibi ingilizce medya içerikleri de oldukça katkı sağlayacaktır. Tekrarlama yöntemini tavsiye etmiyorum çünkü öyle yaparak bir sürü kişinin aksanını kopyalamış olursunuz. Sonucunda ortaya karışık bir şey çıkar.

Bir kursa kayıt olun. Eğitim süreci speaking üzerine olan.

Fonetik alfabeyi öğrenin ve kendi başınıza bol bol pratik yapın. Film, dizi ve oyun gibi ingilizce medya içerikleri de oldukça katkı sağlayacaktır. Tekrarlama yöntemini tavsiye etmiyorum çünkü öyle yaparak bir sürü kişinin aksanını kopyalamış olursunuz. Sonucunda ortaya karışık bir şey çıkar.
IPA öğrenmek, akademik bir kariyer planı yoksa gereksiz ve ileri düzey bir yöntem. Halihazırda İngilizce karmakarışık telaffuzları içeriyor. Bu yüzden tekrar yaparak karma bir telaffuzu olmasının hiçbir sıkıntısı yoktur. Bizim için konuşan kişi intelligible konuşuyorsa tamamdır herkese gidip Received Pronunciation öğretmeye lüzum yok. Ondan sonra adam iki kelime akıcı konuşamaz. Zaten bu yüzden okullarda 12 yılda İngilizce öğretilemiyor.

IPA öğrenmek, akademik bir kariyer planı yoksa gereksiz ve ileri düzey bir yöntem. Halihazırda İngilizce karmakarışık telaffuzları içeriyor. Bu yüzden tekrar yaparak karma bir telaffuzu olmasının hiçbir sıkıntısı yoktur. Bizim için konuşan kişi intelligible konuşuyorsa tamamdır herkese gidip Received Pronunciation öğretmeye lüzum yok. Ondan sonra adam iki kelime akıcı konuşamaz. Zaten bu yüzden okullarda 12 yılda İngilizce öğretilemiyor.
Verdiğin örnek çok saçma. Okullarda zaten IPA öğretilmiyor. 12 yılda İngilizce öğretilememesinin tek sebebi eğitimin kalitesiz ve tekrara düşüyor olması.

Fonetik alfabeyi öğrenmek, sürekli sağdan soldan duyduklarını tekrar etmeye çalışmaktan çok daha kolay ve hızlı bir yöntem. Bir kere öğrendikten sonra yanında sadece sözlük taşıyarak kelimelerin telaffuzlarını öğrenebilir. Aynı zamanda bu aynı şekilde yazılan kelimelerin telaffuz farklarını da ayırt edebilmesini sağlar. Aynı zamanda aksan, ağız gibi farklılıklardan doğan yanlış yahut da karışık telaffuzların da önüne geçer.