Yani 5090 çipinin etrafına 2x16'lık modül koyuyorsun da 5080'e neden 2x8 koyabiliyorsun max mesela, şimdi yapacakları şey 2'lik modülleri 3'lük modül ile değiştirmek, 3x8 olacak gibi düşünebilirsin ya da 3x6. Artık kaçar modül koyacaklarsa 3'lük, ona göre değişiyor.

Teknoloji satıyorlar bundan sonra, en tepe modeli öyle yapamazlar tabi, linçlerler adamları, 4K için 5090 ya da 5080 super lazım şu anda sıkıntı istemiyorum dersen. Bazı oyunlar çok VRAM çekiyor çünkü.
Hocam harbiden tüketiciyle dalga geçiyorlar ama şöyle bir şey de var mesela 16 GB VRAM var ise ekran kartı ona göre oyunlarda da düşer mesela 24 GB RX 7900 XTX vardı aynı oyunda 14 GB kullanıyordu ama mesela RX 6800 16 GB kart 9 GB falan kullanıyordu.

1440p ötesi mantıklı değil şu andaki NVIDIA kartlar için, super modeller kurtarır 4K'yı ya da 5090 alacaksın direkt kafadan. Durum bu şekilde, firmanın rezaleti bu da. 5080 gibi karta 20 koyması gerekirdi, gitti 16 koydu, dalga geçti yine.

Saf güç önemli her zaman, şimdi de VRAM kullanımını kısıcak teknoloji getireceklermiş, DLSS+frame gen. Zaten var da 5090 alan adam ne yapsın bunları, saf güçte oynuyor adam 4K'da çoğu oyunu, sıfır sıkıntı. 5080 ve altı problem 4K için, her oyunu fullettirmez. Verdiğim örnek 22 GB kullanıyor şu anda.

Hocam VRAM kullanımı teknolojisi mantıklı olan. Yoksa VRAM vermenin sınırı yok. 200GB VRAM'e kadar gider, sonra VRAM'e Windows kurarız:D

Hocam harbiden tüketiciyle dalga geçiyorlar ama şöyle bir şey de var mesela 16 GB VRAM var ise ekran kartı ona göre oyunlarda da düşer mesela 24 GB RX 7900 XTX vardı aynı oyunda 14 GB kullanıyordu ama mesela RX 6800 16 GB kart 9 GB falan kullanıyordu.
Sen düştüğünü zannediyorsun aslında, VRAM Throttle giriyor bir yerden sonra, performansın düşüyor. Ben 12 GB'lık kart ile Space Marine 1440P fulleyip oynayamıyorum, bir süre sonra 200 FPS yerine 60 FPS düşüyor, kendini 1.1v sabitliyor kart, VRAM darboğaz yapıyor yani. Oyun oynayamıyorsun VRAM fullenirse.

Tamamdır hocam acele işe şeytan karışır derler. Acaba 5090'ı hangi fiyattan aldı arkadaşınız acaba modeli neydi hocam merak ettim de.
Yani 5090 çipinin etrafına 2x16'lık modül koyuyorsun da 5080'e neden 2x8 koyabiliyorsun max mesela, şimdi yapacakları şey 2'lik modülleri 3'lük modül ile değiştirmek, 3x8 olacak gibi düşünebilirsin ya da 3x6. Artık kaçar modül koyacaklarsa 3'lük, ona göre değişiyor.

Teknoloji satıyorlar bundan sonra, en tepe modeli öyle yapamazlar tabi, linçlerler adamları, 4K için 5090 ya da 5080 super lazım şu anda sıkıntı istemiyorum dersen. Bazı oyunlar çok VRAM çekiyor çünkü.

Şu videoyu izlemeniz VRAM konusuna büyük bir açıklama niteliğinde olacaktır.

VRAM Throttle diye bir kavram var. Her türlü RAM throttle diye bir kavram da var, CPU çok ısınırsa o da Throttle eder. O yüzden limitte kullanmamak lazım hiçbir parçayı.

Şu videoyu izlemeniz VRAM konusuna büyük bir açıklama niteliğinde olacaktır.

Adamın saçları döküldü anlata anlata kel kaldı, hala biz bir şey öğrenemedik değil mi :D Nebi ilk piyasaya çıktığında ilk izleyenlerdenim, tavsiye verenlerdenim ama adam bir süre sonra yorumları silmeye başlıyor, ona dikkat etmek lazım.

Sadece VRAM çok düşündürüyor diyorum 5090 alıyim 5 yıl arkama bakmayayım.
5090 121.000TL değil de 80.000-100.000 arası olsaydı belki düşünülürdü. Ha güzel bir indirim yakalarsınız o zaman yine değerlendirilebilir. Ancak şuan ki fiyattan almak bence gereksiz.

Ben olsam yıl sonunda çıkması planlanan Süper serisini beklerdim.