RockyHighway79

Üstün
Sizce olgunluk yaş ile mi gelir? Yoksa yaşanmışlıkla ve tecrübeyle mi gelir? Olgun bir insanın özelliklerini tek tek çıkarıp bi' kağıda yazacak olsaydınız, bu özellikler ne olurdu? Veya, "Bu kişi, olgun insan tanımının vücut bulmuş halidir" diye parmakla gösterebileceğiniz bir ünlü kişisi var mı? Olgun insanı nasıl tanımlarsınız? İnsan ne zaman olgunlaşır? Olgun bir insan olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Son düzenleme:
Yaş ve yaşanmışlık, tecrübe %100 olmasa da, birbiri ile orantılı bence. İnsan yaşadıkça, yaş atladıkça tecrübe kazanıyor, yaşanmışlık kazanıyor. Ancak, bu dediklerim başta dediğim gibi %100 doğru değil, olgunlaşmak sadece yaş almakla değil, yaşananlardan ders çıkarmakla da ilgili. Aynı olayları yaşayan iki insandan biri olgunlaşırken diğeri yerinde sayabilir. Önemli olan, tecrübeleri anlamlandırıp düşünce ve davranışlarına yansıtabilmektir bence.

Olgun bir insanın özelliklerini tek tek çıkarıp bi' kağıda yazacak olsaydınız, bu özellikler ne olurdu?

Yaşadığınız olay eğer kendinize veya sevdiğiniz kişiye zarar veriyorsa uzatmayıp kısa kesmek bence olgunluğun en belirgin halidir. Mesela bir olay yaşadınız ve bu olay sonucu haklı çıksanız da çıkmasanız da bir şey kazanamayacaksınız. O an artık o olayı düşünmeden kafadan atabiliyorsanız, ortamdan uzaklaşabiliyorsanız olgun bir insansınızdır.

Veyahut size zarar veren insanlardan, ortamlardan ayrılırken kendinizi suçlamayıp "ben burada mutlu, rahat değilim o yüzden ayrılıyorum" diyebiliyorsanız olgun bir insansınızdır. Mesela şişman bir insansınız ve bu konuda sizi zorbalıyorlar. Bu durumda kendinizi suçlamak yerine o ortamdan ayrılmak en olgunca davranış olur kendiniz için.

Sizce olgunluk yaş ile mi gelir? Yoksa yaşanmışlıkla ve tecrübeyle mi gelir? Olgun bir insanın özelliklerini tek tek çıkarıp bi' kağıda yazacak olsaydınız, bu özellikler ne olurdu? Veya, "Bu kişi, olgun insan tanımının vücut bulmuş halidir" diye gösterebileceğiniz bir ünlü kişisi var mı? Olgun insanı nasıl tanımlarsınız? İnsan ne zaman olgunlaşır?
Bence insanı olgunlaştıran şey yaş değil, yaşanmışlıktır. 1-2 sene önce bir çalışanımız vardı, bir şeyi 10 kere anlatmamıza rağmen anlamıyordu. Oldukça cahil ve cıvık biriydi, yaşı da 26 civarıydı. Öyle garip ve saf biriydi ki, 2 gün takılsanız dolandırabilirsiniz. Kışın ortasında tişörtle gelirdi, gerçekten tuhaf bir tipti. Öte yandan, 16-17 yaşında daha olgun insanlar tanıyorum. Yani, yaş değil, yaşanmışlık insanı olgunlaştırır.

Bana göre olgun insan benim gibidir. Yaşıyla değil, yaşadıkları ve tecrübeleriyle konuşur. Olgun insan; yaşadıklarından ders çıkaran, sabreden ve derin düşünen kişidir. Olgun insan, düşünceleriyle, konuşmalarıyla, yaşadıklarıyla ve sabrıyla kendini zaten belli eder. İnsan acı çektiğinde, pişmanlık duyduğunda, sabrettiğinde ve bazı şeyleri gerçekten kavradığında olgunlaşır. Ve unutulmamalıdır ki, olgunlaşmak her insanın harcı değildir.

Sizce olgunluk yaş ile mi gelir? Yoksa yaşanmışlıkla ve tecrübeyle mi gelir? Olgun bir insanın özelliklerini tek tek çıkarıp bi' kağıda yazacak olsaydınız, bu özellikler ne olurdu? Veya, "Bu kişi, olgun insan tanımının vücut bulmuş halidir" diye gösterebileceğiniz bir ünlü kişisi var mı? Olgun insanı nasıl tanımlarsınız? İnsan ne zaman olgunlaşır?
Bence kişiden kişiye çok değişir. Özellikle kişiliğe bağlı olarak. Ama hayat zorluğu insanı daha da derin ve ileriye yönelik düsünmeye teşvik ettiği için onun da çok büyük bir etkisi var. Olgun bir insan her şeyin ilerisinden ve diş problemlerinden anlamsız kormayan bir bence ben olurdu. VEYA OLGUN KATEGORİSİNİ SEÇİP İZLEYEN KİŞİDİR.