Ne zaman ağır sorumluluklar alıp ağır kayıplar yaşarsa o zaman zorunlu şekilde olgunlaşır. Onun dışında tecrübe ve deneyimle.

Belli yaştan sonra öğrenim ve ezber kaabiliyeti yüksek oranda düşüyor bilimsel olarak ispatlı. Biraz ihtiyat payı koyalım hadi olsun 25.

25 yaşındaki biri eğer hiçbir işte çalışmamış, hayatı görmemiş bir takım zorluklara göğüs germemiş, ölümüne üzüldüğü insan olmamış veyahut en basitinden bir insanla tartışıp uzlaşmamış veya çatışmamış ise üzülerek yazıyorum olgunlaşması çok geç yaşta olur olduğunda da zihnen kaldıramayabilir. İşin içinde insan tanıma, sosyal çevre kurma, karşı cins münasebet, akamedik hayat, dini/felsefi hayat v.s bir çok etken var 30'a kadar hepsini görmüş olması lazım bir insanın.

Genel olarak konuşmak gerekirse bence kadınlar için 30, erkekler için 27-28 diyorum.

Şu hayatta istediğim her duyguyu yaşadım fakat saf sevgi duygusunu hiçbir zaman yaşamadım. Bunu dümenden söylemiyorum, gerçekten hiç sevilmedim. Beni de olgunlaştıran bu oldu sevgi yok fakat bir baktım ben oturduğum, yattığım yerden bir şekilde hayatımı yaşıyorum; gittim bir markete engelli bir kasiyer... O orada hayatını geçindirmeye çalışırken ben anladım ki sevgi her şey değil, o günden itibaren kendimi bulmaya çalışıyorum olmuyor, olmuyor. Psikolojik olarak iyi değilim tamamen kendimi sorguluyorum intiharım yakındır neyse belki de buraya ufak tefek güzel izler bırakırız....

Olgunluk hayatın gerçekleri ile karşılaştığımda geldi kardeşim...