İyi düşünmeler herkese. Bazı insanlar kendilerinden çok ödün verir, bazı insanlar düşüncelerini başkalarıyla çok meşgul ederler, bazı insanlar çok acırlar, say say bitmeyecek davranışlar var. Fakat işe bencillik girdiğinde; kişi kendini daha çok önemsemeye başlar, her şeyde suçluluk hissetmez, gereğinden fazla endişelenip düşünmez. Bencillik kötü bir davranış olarak kabul edilir, çoğunluğa göre. Peki ama, özsaygımızı arttıran şey, bizi kötü bir insan yapmadan daha huzurlu yapabilen bir davranış, nasıl kötü olabilir? Bakın bu bencillik örneği sadece, nice nice duygular davranışlar var daha. Bunlar gerçekten kötü kabul edilebilir mi? Her şeyin abartısı zarar biliyoruz. Ama bir insanın dengeli ve sağlıklı şekilde düşünmesi bile onu eskisinden çok daha az duyarlı ve çok daha az fedakar yapar. Fazla bencilliği övmüyorum, bencilliği övüyorum, ve bencillik gibi nice kötü denilen duyguyu.
Detaylar
Kim cevapladı?Bencillik çoğu zaman kötü bir özellik gibi gösteriliyor. Ama insan kendine değer vermezse, bir süre sonra çevresine de sağlıklı şekilde değer veremez hale geliyor.
Hep veren, hep anlayan, hep alttan alan kişi, bir noktadan sonra içten içe kırılıyor, yoruluyor, hatta çevresindekilere karşı gizli bir öfke bile biriktiriyor. O yüzden bencillik, doğru dozda olduğu sürece hayatı dengede tutuyor.
İnsan kendini biraz merkeze koymalı ki hem kendi mutlu olsun, hem de başkalarına gerçek anlamda iyi davranabilsin.
Yani bencillik, "önce kendinle barış" demenin başka bir yolu belki de.
Hep veren, hep anlayan, hep alttan alan kişi, bir noktadan sonra içten içe kırılıyor, yoruluyor, hatta çevresindekilere karşı gizli bir öfke bile biriktiriyor. O yüzden bencillik, doğru dozda olduğu sürece hayatı dengede tutuyor.
İnsan kendini biraz merkeze koymalı ki hem kendi mutlu olsun, hem de başkalarına gerçek anlamda iyi davranabilsin.
Structnix
Uzman
İnsanın özsaygısının arttıran şeyin "Farkındalık" olduğunu düşünüyorum. Farkındalık, kişinin konuştukları ile gerçekleştirdiği eylemleriyle tutarlı olma durumudur. Her insan belli bir bencillik seviyesine sahiptir. Önemli olan bunu kontrol altına alabilmektir. Eğer kontrol edebiliyorsanız, kendinizi gerçekleştirmiş olursunuz. Bu önyargı gibi kavramlar için de geçerlidir. Bir noktada önyargılı olmak mantıklıyken diğer durumda mantıksız olabilir. Yeter ki eylemlerini kontrol altına alabil.
Çok genel düşünüyorsunuz biraz daha detaylara inip kelimelerin anlamlarını öyle değerlendirin.
Birinin iyiliğine olacak, hayat standartlarını daha iyi hale getilebilecek herhangi bir şeyi saklarsanız bu bencilce bir davranış olur. Fakat bir futbol maçında pas isteyen arkadaşınıza pas vermeyip kendiniz ilerlerseniz bu da bencillik olur fakat 1. cümledeki gibi gerçekten bir bencillik olmaz.
Karma'da bu nokta da devreye giriyor. Başkasının hayatını olumsuz etkileyecek bir bencilik yaparsan kötülük yapmış olursun. Kötü biri olursan kötülük peşinden ayrılmaz.
Öz saygımızın ise bencillik ile bir alakası yok. Bu Dünya'da her şeyden önce insan kendini düşünmeli. İnsanları veya olayları kendi hayatının önüne koyarsan bu noktada kendi benliğini zamanla öldürmüş olursun.
"İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır" Sana kendinden fedakarlık verecek seviyede kendini heba et demiyor. Bildiğini saklama, yardım etme imkanın varken yardımını esirgeme. Sen bunları yapmayıp kendini saygın biri olarak hissediyorsan buna da narsisizm deniyor.
Birinin iyiliğine olacak, hayat standartlarını daha iyi hale getilebilecek herhangi bir şeyi saklarsanız bu bencilce bir davranış olur. Fakat bir futbol maçında pas isteyen arkadaşınıza pas vermeyip kendiniz ilerlerseniz bu da bencillik olur fakat 1. cümledeki gibi gerçekten bir bencillik olmaz.
Karma'da bu nokta da devreye giriyor. Başkasının hayatını olumsuz etkileyecek bir bencilik yaparsan kötülük yapmış olursun. Kötü biri olursan kötülük peşinden ayrılmaz.
Öz saygımızın ise bencillik ile bir alakası yok. Bu Dünya'da her şeyden önce insan kendini düşünmeli. İnsanları veya olayları kendi hayatının önüne koyarsan bu noktada kendi benliğini zamanla öldürmüş olursun.
"İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır" Sana kendinden fedakarlık verecek seviyede kendini heba et demiyor. Bildiğini saklama, yardım etme imkanın varken yardımını esirgeme. Sen bunları yapmayıp kendini saygın biri olarak hissediyorsan buna da narsisizm deniyor.
Bencillikle başkasının hakkına giriyorsan, bu kötülüktür. Örnek iş yerinde, işte kaytarıp, sürekli tuvalete sigara içmeye gidiyorsan ve patron gelince çalışıyor numarası yapıyorsan, bu kötülüktür yani.
Son düzenleme:
Bencillik çoğu zaman kötü bir özellik gibi gösteriliyor. Ama insan kendine değer vermezse, bir süre sonra çevresine de sağlıklı şekilde değer veremez hale geliyor.
Gayet doğru bir yorum olmuş, çok teşekkür ederim.
Öz saygımızın ise bencillik ile bir alakası yok. Bu dünya'da her şeyden önce insan kendini düşünmeli. İnsanları veya olayları kendi hayatının önüne koyarsan bu noktada kendi benliğini zamanla öldürmüş olursun.
Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Bu arada şu alıntıladığım yerde bahsettiğiniz şeyde bencilliğe giriyor.
miraçov
Üstün
İnsanlarını sürekli düşünüp iyi niyetli olursan kullanılıyor ve enayi olarak görünüyorsun. İstediğin kadar iyi ol, insanlar seni iyiliğinle övsün bu böyle. İyi olmak gerçekten seni öne çıkartır ama yerinde kötülük yapmaz, duruşunu belli etmezsen enayi olarak görünüyorsun ve yaptığın iyilikleri bir süre sonra görevin olarak görüyorlar. İster ailende olsun ister okul arkadaşlarında ister iş arkadaşlarında farketmez.
Andar Han
Üstün
- Makaleler
- 4
Ben yoksam, tüm bunların da bir anlamı yok. Eger ki ben varsam, bunların anlamı yalnızca benim yorumladığım şekilde olmamalı. Her şey illâ artı veya eksi kesinliğinde değil sanırım; niyetler, niyete dair eylemler ve bunların kazanımları noktasındaki çokluk da bu sorunun cevabında değerlendirilmesi gereken unsurlar.
Bencillik denilen de her anlamı, kendi kapasitesine ya da kârına indirmek noktasında olmalı. Fayda; ne kadar çoğula etki ediyorsa, işin içindeki kötülük de o kadar azalacaktır.
Bencillik denilen de her anlamı, kendi kapasitesine ya da kârına indirmek noktasında olmalı. Fayda; ne kadar çoğula etki ediyorsa, işin içindeki kötülük de o kadar azalacaktır.
Son düzenleme:
- Makaleler
- 3
@Heitaus, senin bahsettiğin bencillik değil olması gereken. Bencillik dediğin elinde 1 paket bisküvi vardır, yanındaki arkadaşına 1 tane vermezsin mesela. Yoksa "krdşm senin bilgisayarı ver 1 hafta ben oynim" diyen birisine si... Hayır demek bencillik değildir.
Ben, sen diye düşünme, @Sensei ve @Heitaus olarak düşün. Kendine 3.şahıs olarak bak. Dışardan, gözlemci olarak. @Sensei 'e yapacağın iyilik @Heitaus 'a kötülük oluyorsa sen zaten kötülük yapıyorsun, sadece isim değişiyor. Bir şey yapmamayı seçersen ne iyilik yapmış olursun ne kötülük. Adam senden yardım isteyeceği duruma kendisi düştü veya başkası düşürdü.
Ben, sen diye düşünme, @Sensei ve @Heitaus olarak düşün. Kendine 3.şahıs olarak bak. Dışardan, gözlemci olarak. @Sensei 'e yapacağın iyilik @Heitaus 'a kötülük oluyorsa sen zaten kötülük yapıyorsun, sadece isim değişiyor. Bir şey yapmamayı seçersen ne iyilik yapmış olursun ne kötülük. Adam senden yardım isteyeceği duruma kendisi düştü veya başkası düşürdü.