Yaratıcı neden kötü insanları doğrudan cezalandırmıyor?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan efe1410
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 36
  • Görüntüleme Görüntüleme 465
Bence de bir yaratıcı var. Bu dünyada yapılan bazı şeylerin kesinlikle cezası da olmalı ama neyin nasıl olduğunu hiç de bilmiyoruz.

Sen beni hiç seçmediğim bir şekilde yarat, hiç seçmediğim bir yerde hiç seçemediğim bir ömrü bitirmek zorunda bırak, hayatımın başlangıcını bile hatırlamayayım, sonra da bana verdiğin azıcık iradeyle gerçekliğine dair hiçbir somut örnek vermemene rağmen inanmadım diye sonsuz ateşe at. Bu size mantıklı mı geliyor gerçekten? Ben ahlaklı düzgün bir hayat süreyim, kimseye zarar vermeyeyim, hak yemeyeyim eee? Sonsuza dek yan. Neden? Bana inanmadın? Saçmalık.

Kuranın değişmemiş olduğunu size söyleyen kaynak ortaokulda din hocanız dışında kim? Osmanlı padişahları bile biz halifeyiz demişler, kendilerini zaman zaman allah yerine koymuşlar. Bu dinin de kitabın da değişmemiş olma şansı bence yok.

Bu dünyada iyi bir insan olarak yaşayın. Bu kadar basit. Başkasının hakkına girmeyin; canlılara, hayvanlara, etrafınıza zarar vermeyin, başkalarının hakkına girmeyin, ailenizle, sevdiklerinizle ömrünüzü geçirin, iyi insan olun kısaca. Gerisini çok da kafaya takmayın. Gerisini belki öğreneceğiz, belki de hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz. Bence kimse sizi namaz kılmadınız ya da 15 saat aç kalmadınız diye sonsuz ateşe atmayacak.

İman bence Allah'tan bir hediyedir, kimine verilir kimine verilmez, kimi verilen hediyenin kıymetini bilemez kimisi ise hediye verilmese de ömrü boyunca edindiği tecrübelerden iman etmenin çok değerli olduğunu anlar ve gönülden iman eder. Allah da en çok düşünerek sorgulayarak Allah'ı imanı arayarak bulanlardan razıdır. Kimisi hafız çocuğudur, kimi peugamber çocuğudur ömrü iman nasihatleri dinlemekle geçmiştir ancak Allah'ın en büyük düşmanlarından biri olmuştur kimi de zulüm baskı cehaletin ortasında imanı kendi keşfetmiştir.

Hediyeymiş ABD de doğan birisi Müslüman olmadığı için sonsuz cehennem de yanacak. Ne hediye ama. O günahsız insanın ne suçu var?

Hediyeymiş ABD de doğan birisi Müslüman olmadığı için sonsuz cehennem de yanacak.

Tanrı'nın böyle bir değerlendirmesi yok. Amelle değerlendirmeyi anlatıyor da sizin okumalarınız ne hâldedir?

Senin; kendine ya da bir başkasına, sadece bölge ile iştirakli olarak, müslüman sıfatını o kişinin yaptıklarını anlamadan yapıştırmanın bir değeri yok ve olmayacak.

Ben, bunu insan olarak ifade ediyorsam; Tanrı, benden daha derin bir değerlendirmeye sahiptir.

Bu tartışma gerçekten, olguların ne olduğuna dair anlatıya katkı sağlamıyor. Yalnızca, manasız taraftarlığa vesile.

Son düzenleme:
Düşünün ki klasik teistik anlayışta olduğu gibi bir Tanrı’sınız: Her şeyi bilen, her şeye gücü yeten, zamanın ve mekânın ötesinde, mutlak bilgiyle donanmış bir varlık. Daha hiçbir şey başlamadan, her şeyin nasıl gelişeceğini eksiksiz biliyorsunuz. Şeytan’ın isyan edeceğini, Adem’in yasak meyveyi yiyeceğini, insanlığın karanlık bir tarih yazacağını, milyarlarca canlının acı çekeceğini ve sonunda kimilerinin sonsuz bir azaba mahkûm olacağını da biliyorsunuz.

Ama buna rağmen her şeyi başlatıyorsunuz. Şeytanı yaratıyor, melekleri yaratıyor, cenneti ve cehennemi inşa ediyorsunuz. Ardından Adem’in yasak meyveyi yemesiyle başlayan sürecin faturasını tüm insanlığa kesiyorsunuz. Bu “ilk günah” kavramını nesiller boyu sürecek bir yük haline getiriyor, insanları doğdukları anda suçlu ilan ediyorsunuz. Dahası, bu sürecin nereye varacağını zaten baştan bildiğiniz halde...

Sonra insanı yaratıyorsunuz. Ona sınırlı bir akıl, kısa bir ömür ve yaşadığı çevreye göre şekillenecek bir bilinç veriyorsunuz. Üstelik dünyaya binlerce farklı inanç, mezhep, kültür ve ideolojiyi serpiştiriyor, ardından da bu karmaşanın içinden "doğru yolu bulmalarını" bekliyorsunuz. Modern tıp sağ olsun, ömrümüz biraz uzadı. En azından tanrının veremediğini modern tıp verdi.

“Bu bir imtihan” deniyor. Ancak bu açıklama, durumu daha da çelişkili kılıyor. Çünkü eğer Tanrı her şeyi önceden biliyorsa, zaten kimlerin neye inanacağını da biliyordur. Hangi dine doğacağını, hangi düşünceyle yetişeceğini ve hatta hangi tercihi yapacağını… Bu durumda özgür iradeden söz etmek ne kadar anlamlı?

Ayrıca doğru yolu bulmaya çalışırken elimizdeki kaynaklar da son derece belirsiz: Sembollerle dolu metinler, alegoriler, çağın şartlarına göre değişen emirler ve yorum farklılıkları… Bunların üzerine bir de şu beklenti ekleniyor: Tanrı’ya inanmak, ona ibadet etmek, itaat etmek. Ancak bu talepler; fiziksel olarak algılanamayan, doğrudan ilişki kurulamayan bir varlıktan geliyor.

Bu noktada akla şu soru geliyor: Sonsuz güce ve bilgiye sahip bir varlık neden tapınılmak ister? Neden kendi yarattığı varlıktan, sınırlı zekasıyla mutlak bir itaati şart koşar? Ve neden itaat etmeyeni sonsuz azapla tehdit eder?

Eğer gerçekten böyle bir Tanrı varsa, bu davranışlar en hafif tabirle narsistik değil midir? Bu, sevgiye dayalı bir ilişki değil; korkuya dayalı bir bağlılık dayatmasıdır.

Eğer Tanrı, klasik teistik anlatılarda olduğu gibiyse; yani egosunu tatmin etmek isteyen, itaati saplantı haline getirmiş ve itaatsizlik karşısında cehennemle tehdit eden bir varlıksa: O gerçek olsa bile ben ona itaat etmem. Cehennem mi? Varsın olsun. Ben özgür irademi, sorgulama yeteneğimi ve ahlaki duruşumu bir tehdit karşısında feda edemem. Çünkü gerçekten yüce olan bir varlık, önce bu saygıyı hak etmeli.

Bu noktada durup düşünmek gerekiyor: Bu evrende yaşanan adaletsizlikler, acılar, çelişkiler gerçekten sonsuz merhamete sahip bir yaratıcıyla örtüşüyor mu? Yoksa bu evren; sonsuz bilgi ve güce sahip ama yalnızlaşmış bir varlığın kendine bir oyun kurma çabası mı?
Belki de insan, Tanrı’nın yalnızlığına çare olsun diye yaratıldı. Belki de evren bir tiyatro sahnesi ve biz sadece izlenen karakterleriz.

Ya da daha sade bir ihtimal: Tanrı varsa bile, bizim yüklediğimiz anlamlarla, “sonsuz iyilik”, “kusursuz adalet” ve “mutlak merhamet” gibi insan merkezli tanımlarla örtüşmek zorunda değil.

Ben bir yaratıcı olabileceğine inanıyorum. Ama onun, dinlerin iddia ettiği gibi mutlak adalet ve sevgiyle tanımlanması bana pek mantıklı gelmiyor. Bu evrendeki düzensizlik, haksızlık ve anlamsızlık; ya Tanrı’nın düşündüğümüz gibi biri olmadığını gösteriyor, ya da kutsal kitaplarda anlatılan Tanrı, tamamen insan zihninin bir ürünü.

Umarım sorunuza da yanıt olmuştur.

Tanrı'nın böyle bir değerlendirmesi yok. Amelle değerlendirmeyi anlatıyor da sizin okumalarınız ne hâldedir?

Senin; kendine ya da bir başkasına, sadece bölge ile iştirakli olarak, müslüman sıfatını o kişinin yaptıklarını anlamadan yapıştırmanın bir değeri yok ve olmayacak.

Ben, bunu insan olarak ifade ediyorsam; Tanrı, benden daha derin bir değerlendirmeye sahiptir.

Bu tartışma gerçekten, olguların ne olduğuna dair anlatıya katkı sağlamıyor. Yalnızca, manasız taraftarlığa vesile.
Anlatamadım her halde? Amelden banane direkt müslüman olmayanlar cehennemlik diyor ayette. Hristiyan birisi cennete gidemiyor. Müslümansan ancak amelin var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Anlatamadım her halde? Amelden bana ne direkt Müslüman olmayanlar cehennemlik diyor ayette. Hristiyan birisi cennete gidemiyor. Müslümansan ancak amelin var.

İmanlı kişi içtiği su için şükreder, gözünün gördüğü için şükreder, anne baba sevgisi gördüğü için şükreder, okuma yazma öğrendiği için şükreder, hastalıktan iyileşince şükreder, Allah'ı tanıma şansı olduğu için şükreder. Başına gelen kötülüklerde Allaha sığınır ondan yardım ister, Allah'ım sen büyüksün bana yardım et der, sen bana yardım edinceye kadar ben hep sabırlı olacağım çünkü ben sana güveniyorum der eğer bana yardım etmiyorsan kuşkusuz bunda bir hikmet vardır benim görevim acılara zorluklara sabretmektir der. Zira Allah dünyadaki en büyük acıları sıkıntıları hep en sevdiklerine yaşatmıştır bakınız peygamberlerin hayatlarına hepsi acıyla yoğrulmuştur ve hiç isyan etmemişlerdir. Allah şükreden, sabreden, insanları ve Allah'ı seven, okuyan, araştıran, öğrenen, bilmediği hususlarda ahkam kesmeyen, haddini bilen, anne babasına saygı sevgi dolu, kimseye zulmetmeyen kişileri sever ve onları sonsuza dek yaşayacakları cennetlere sokar. Diyorsunuz ya şöyle yaşayan için sonsuz cehennem hak mı diye tam tersi de var 13 yaşında buluğa eren kişi sadece 1 gün bile Allah'ın sevdiği şekilde yaşarsa sonsuza kadar cennette yaşayacak ya da hayatının 70 yılını zulmederek geçiren kişi tövbe edip 1 gün gerçek bir Müslüman gibi yaşarsa o kişi de sonsuza dek cennette yaşayacak. Allah yapılan kötülüklere 1 günah yapılan iyiliklere ise 10 sevap yazıyor dilerse 1 iyiliğe 700 sevap da yazıyor. Günahlar tövbe ile tamamen silinebiliyor, bilmeyene gücü yetmeyene kolaylık sağlıyor, zulüm altındakine kolaylık sağlayıp duasını hemen kabul ediyor. Eğer Allah bana 100 yıl cehhennemi hakettin derse ben buna rıza gösteririm Allah böyle takdir etmiş çünkü benim günahlarım vardı derim Allah benim günahlarım çok olmasına rağmen bağışlayıp cennete alırsa sabah akşam şükrederim ne büyüksün yarabbim derim. Allah'ı gerçekten tanıyan bilen insanla Allah'ı tanımayan bilmeyen insanın değerlendirmeleri çok farklıdır. İnşallah herkes Allah'ı çok yakından tanır bilir ve ona layık bir kulluk ile yaşar.

Son düzenleme:
İmanlı kişi içtiği su için şükreder, gözünün gördüğü için şükreder, anne baba sevgisi gördüğü için şükreder, okuma yazma öğrendiği için şükreder, hastalıktan iyileşince şükreder, Allah'ı tanıma şansı olduğu için şükreder. Başına gelen kötülüklerde Allah'a sığınır ondan yardım ister, Allah'ım sen büyüksün bana yardım et der, sen bana yardım edinceye kadar ben hep sabırlı olacağım çünkü ben sana güveniyorum der eğer bana yardım etmiyorsan kuşkusuz bunda bir hikmet vardır benim görevim acılara zorluklara sabretmektir der. Zira Allah dünyadaki en büyük acıları sıkıntıları hep en sevdiklerine yaşatmıştır bakınız peygamberlerin hayatlarına hepsi acıyla yoğrulmuştur ve hiç isyan etmemişlerdir. Allah şükreden, sabreden, insanları ve Allah'ı seven, okuyan, araştıran, öğrenen, bilmediği hususlarda ahkam kesmeyen, haddini bilen, anne babasına saygı sevgi dolu, kimseye zulmetmeyen kişileri sever ve onları sonsuza dek yaşayacakları cennetlere sokar. Diyorsunuz ya şöyle yaşayan için sonsuz cehennem hak mı diye tam tersi de var 13 yaşında buluğa Eren kişi sadece 1 gün bile Allah'ın sevdiği şekilde yaşarsa sonsuza kadar cennette yaşayacak ya da hayatının 70 yılını zulmederek geçiren kişi tövbe edip 1 gün gerçek bir Müslüman gibi yaşarsa o kişi de sonsuza dek cennette yaşayacak. Allah yapılan kötülüklere 1 günah yapılan iyiliklere ise 10 sevap yazıyor dilerse 1 iyiliğe 700 sevap da yazıyor. Günahlar tövbe ile tamamen silinebiliyor, bilmeyene gücü yetmeyene kolaylık sağlıyor, zulüm altındakine kolaylık sağlayıp duasını hemen kabul ediyor. Eğer Allah bana 100 yıl cehhennemi hakettin derse ben buna rıza gösteririm Allah böyle takdir etmiş çünkü benim günahlarım vardı derim Allah benim günahlarım çok olmasına rağmen bağışlayıp cennete alırsa sabah akşam şükrederim ne büyüksün yarabbim derim. Allah'ı gerçekten tanıyan bilen insanla Allah'ı tanımayan bilmeyen insanın değerlendirmeleri çok farklıdır. İnşallah herkes Allah'ı çok yakından tanır bilir ve ona layık bir kulluk ile yaşar.

Bizim iş yerinde de amir en zor işi hep en sevdiğine veriyor.
Demek ki bu yüzden miş meğer.

Anlatamadım her halde? Amelden bana ne direkt Müslüman olmayanlar cehennemlik diyor ayette. Hristiyan birisi cennete gidemiyor. Müslümansan ancak amelin var.

Dağdaki çoban çok kültürlü çok güzel konuşuyor ancak üniversiteye kaydı yok. Falanca kişinin üniversiteye kaydı var ve 4 yıl boyunca derslere sınavlara girmiş diplomasını almış. Dağdaki çoban da konuşmasıyla bilgisiyle herkesi hayran bırakıyor adam üniversite görmemiş ama değme üniversitelileri cebinden çıkaracak bilgisi görgüsü var. E hadi bir güzellik yapalım da şu çobana da üniversite diploması verelim desek olur mu? Hayır gitsin sınava girsin kazansın 4 yıl derslere girsin sınavlardan geçsin öyle diplomasını alsın yoksa haksızlık olur denilir değil mi?
ABD vatandaşlarına pek çok kolaylık ayrıcalık var ABD kimliğin yoksa bu haklardan asla yararlanamazsın bu doğru değil mi?
Bugün verstappen çok ünlü bir sporcu değil mi? Bu adam çıkıp Müslüman oldum 5 vakit namazımı kılacağım, orucumu tutacağım derse hayranları onu terk eder mi? Sponsorları onu bırakır mı? Medya ilgisini keser mi, Red Bull maaşını düşürelim hatta sözleşmeni feshedelim der mi? Müslüman olmanın bedeli var oysaki Müslüman olmamak çok konforlu.
Müslüman'lık zor zaanaat harbi Müslüman olacağım dersen faiz yemeyeceksin, malının 40'da birini zekat olarak vereceksin, 30 gün oruç tutacaksın, paran varsa her yıl kurban keseceksin, ömürde 1 kez hacca gideceksin, ömrünün son dakikasına kadar namazlarını tam kılacaksın. Harbi Müslüman'lık o kadar zor ki kimse kolay kolay bu yükün altına girmez özellikle de şu an Müslüman olmayan konforlu hayat yaşayanlar içinde.

İman bence Allah'tan bir hediyedir, kimine verilir kimine verilmez, kimi verilen hediyenin kıymetini bilemez kimisi ise hediye verilmese de ömrü boyunca edindiği tecrübelerden iman etmenin çok değerli olduğunu anlar ve gönülden iman eder. Allah da en çok düşünerek sorgulayarak Allah'ı imanı arayarak bulanlardan razıdır. Kimisi hafız çocuğudur, kimi peugamber çocuğudur ömrü iman nasihatleri dinlemekle geçmiştir ancak Allah'ın en büyük düşmanlarından biri olmuştur kimi de zulüm baskı cehaletin ortasında imanı kendi keşfetmiştir.

Bu zihniyet maalesef orta doğu zihniyeti. Tanrı sana akıl vermiş araştır gerçeği bul diye seni diğer canlılardan akıl ile ayırmış. Bir Müslüman namazını kılacak ama her haltı yiyecek. Ama hayvanlara yardım eden fakirlere yardım eden Hristiyan yanacak öyle bir şey mantıklı geliyorsa diyecek bir şey yok demektir. Tanrı kendi parçası ruhundan yarattığı insanları yakacak zincirleyecek alev lavlarla hayal dahi edemediğimiz çeşitli işgenceler ile acı çektirecek hem de sonsuza kadar. Çok mantıklı ama aynı zamanda da çok merhametli olacak.

Bu zihniyet maalesef orta doğu zihniyeti. Tanrı sana akıl vermiş araştır gerçeği bul diye seni diğer canlılardan akıl ile ayırmış. Bir Müslüman namazını kılacak ama her haltı yiyecek. Ama hayvanlara yardım eden fakirlere yardım eden Hristiyan yanacak öyle bir şey mantıklı geliyorsa diyecek bir şey yok demektir. Tanrı kendi parçası ruhundan yarattığı insanları yakacak zincirleyecek alev lavlarla hayal dahi edemediğimiz çeşitli işgenceler ile acı çektirecek hem de sonsuza kadar. Çok mantıklı ama aynı zamanda da çok merhametli olacak.

Allah kız çocuğunu Bodrum'a hapsedip 30 yıl boyunca her gün defalarca tecavüz eden kafir ile sıradan hayat yaşayan kafire aynı cezayı vermeyecek. Peygamberimize defalarca yardım eden koruyup kollayan duasını alan ebu talip de chenenneme girecek son anda Müslüman olmadıysa eğer peygamberler bile en sevdiklerini kurtaramıyor Müslüman olmazsa. Cehennem 7 kat suçu az olan ile çok olan aynı katta olmayacak. Netenyahu ile sıradan yahudi aynı katta olmayacak cennette peygamberler ile sıradan müslümanların derecesinin farklı olması gibi. Hz İbrahim Allah'ın en sevdiklerinden ancak babasını kurtaramadı sen diyorsun ki Müslüman olsun olmasın herkes cennete gitsin diyorsun adalet mi bu?

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt