Testo Unit

Üstün
Makaleler
4
Başka bir yerde krediye batan birini gördüm, konuyu açayım dedim (motor gibi keyfi harcama yapmış, yanlış anlamadıysam). Kendi çevremde de var, özellikle arkadaşlarımdan. 50 yerde kredi kartları var. Yok ilk hesap bonusu, yok hoş geldin avansı... Bazen ben mi eski kafalıyım diye düşünmüyor değilim. Elimde nakit olmadan bir şey almayı hiç sevmem. Nakitim yoksa da almam. Kredi kartını ise yakın zamanda ailem çıkarttı ve kesinlikle büyük alışveriş yapmıyoruz. Sırf telefon için 12–24 ay vadeli krediye girenler sizce normal mi? Veya keyfi ihtiyaçlar için (ev, sağlık veya iş kurma gibi şeyler dışında) kredi çekmek normal mi? Amacım kimseyi yargılamak değil, sadece günümüz harcama mentalitesini anlamak.

Sırf telefon için 12–24 ay vadeli krediye girenler sizce normal mi?
Normal değil. İki kuruş parası olan, asıl araba alması gerekirken cebinde iPhone 17 Pro Max ile gezen adam normal değildir. Git önce 1+1 evden 3+1'e çık araba al. İnsanlar önceliklerini bilmiyor. Altında araba yok daha, cebinde 100 binlik telefon senin neyine?

Toplumun %80'i finansal okur yazarlığa sahip değil. Bunu söylerken insanların ne okuduğu, hangi mesleği yaptığı ya da para üzerine eğitim görmesi anlamında anlamayın. Cebindeki 5 TL'nin ne kadarını nereye ayıracağının hesabını yapamayan insanlardan bahsediyorum. Kredi kartı bu insanların eline geçtiğinde bir kısmı başkasının parasıymış ve tekrar ödemeyecekmiş gibi algılıyor. Başka bir kısmıda vade farksız taksitleri kullanınca ay içerisinde yaptığı alışverişin kartopu gibi büyüdüğünün farkında değil. O yüzden birçok kişinin hesabını yapamadığı kadar borçu var. Bir kitle daha var üstüne giyecek donu yok ayağına Adidas ayakkabı takma çabasında onlardan hiç bahsetmiyorum bile. Siz siz olun ay içerisinde gelirinizi giderinizi not edip harcamalarınızı yönetin. Ayrıca elinize geçen paranın tamamını ay içerisinde eritmeyin. İleriye yönelik yatırımlarınızı yapın ve hayat yolunda gitmediğinde nefes alacak ortam oluşturmuş olun. Elinizde nakit olmadan bir şey almıyorsanız bu geri kafalılık değil tam tersine akıllılık olur. Çizginizi bozmayın. Sağlıcakla kalın.

Sırf telefon için 12–24 ay vadeli krediye girenler sizce normal mi?

Vadeli kredi mantiksiz, ozellikle Türkiye'de faizlerin ne kadar yuksek oldugunu dusunursek. Ancak vadesiz degil.

Vadesiz kredi/taksitlendirme ile bir şey aldiginda devasa bir para odemeden, kendini birden zora sokmadan, aylarca biriktirip beklemen gereken seyi şu an aliyorsun, sonra biriktiriyorsun gibi dusun.

Tabii ki taksitlendirme/vade farksiz kredi icin iki adet sart koymali herkes kendine almadan once;
1. duzenli gelir.
2. en az tum toplam takistli alisverislerin toplami + ortalama bir aylik harcamasi kadar kenarda duran nakit. Ornegin kisinin taksitlendirdigi alisverislerin toplami 50 bin TL. Aylik ortalama harcamasi ise 25 bin TL. Kenarda net olmasi gereken para 75k. Taksitlerin kendileri bu havuzdan odenebilir. Taksit miktari azaldikca havuzda kucultulebilir.

2. bir guvenlik agi. Eger olurda issizlik gibi bir durum ile karsilasilirsa, ya da duzenli gelir on gorulmez sekillerde duzenini kaybederse, onumuzdeki aylarda taksitleri odemeye devam edebilmek ve faizlerle bogusmak zorunda kalmamak adina onemli bir guvenlik yatirimi.

Boyle bir yatirim yapamiyorsaniz, zaten taksitli ya da taksitsiz o seyi alabilecek gucunuz yok demektir. Almasaniz daha hayirli olur.

Papara gibi kartlardan şaşmama sebebim sırf büyük harcamalara bulaşmamak, kredi kartlarımın limitleri 15K civarındaydı ve sırf bu yüzden 6-7K civarına çektim.
Tüketmeye alışmış halkın sorunları bu. Bankalar da bunu iyi işliyor, ateş-barut misali.

Arkadaşlar mümkünse ekonomik gelirinizi yazmadan, aile bakmadan veya eviniz varsa kirada değilseniz böyle garip tespitler yapmaya çalışmayın.

Bankaya bulaşmadan nasıl yaşayabilirsin Türkiye'de? Özellikle belirli bir gelir seviyesinin altındayken? Borçsuz, bankasız bir şey alınabiliyor mu ülkede? Tabii ki de borçlanacaksın, bankalara bulaşacaksın.

2020'de çok müthiş oranda bir ev kredisi çeken arkadaşımıza acıyorduk, ilk sene çocuk evde bazı akşamları BİM'den aldığı lavaşlarla kapadığı bile oluyordu. Şu an mis gibi evine aylık 2000 lira taksit ödüyor ve çok az kaldı.

Bir de "ben mi eski kafalıyım?" yazmışsın. Gel sana kendi açımdan konuşayım, ben bazı iş krizi olduğu dönemlerde çalışanımın parasını ödemek zorundayım, ne yapacağım? "ya dostum, ahaha ama ben eski kafalı değilim, bankalar falan biliyorsun şey. Nakit yok, senin maaşta iptal." falan mı diyeceğim? O zaman ben modern veya anlamsız bir kafa yapısına mı sahibim bankalarla iş yaptığım için?

Gücüm var ki çevirebiliyorum, bu konuda bankalara da bulaşmak zorundayım.

Gözünüzü seveyim tuzunuz kuruysa şöyle şeyler yazmayın, nakitle bu ülkede iş döndürmen için aylık 200k kazanırsın tamamdır.

Veya keyfi ihtiyaçlar için (ev, sağlık veya iş kurma gibi şeyler dışında) kredi çekmek normal mi?

Arkadaşlar mümkünse ekonomik gelirinizi yazmadan, aile bakmadan veya eviniz varsa kirada değilseniz böyle garip tespitler yapmaya çalışmayın.

Bankaya bulaşmadan nasıl yaşayabilirsin Türkiye'de? Özellikle belirli bir gelir seviyesinin altındayken? Borçsuz, bankasız bir şey alınabiliyor mu ülkede? Tabii ki de borçlanacaksın, bankalara bulaşacaksın.

2020'de çok müthiş oranda bir ev kredisi çeken arkadaşımıza acıyorduk, ilk sene çocuk evde bazı akşamları BİM'den aldığı lavaşlarla kapadığı bile oluyordu. Şu an mis gibi evine aylık 2000 lira taksit ödüyor ve çok az kaldı.

Bir de "ben mi eski kafalıyım?" yazmışsın. Gel sana kendi açımdan konuşayım, ben bazı iş krizi olduğu dönemlerde çalışanımın parasını ödemek zorundayım, ne yapacağım? "ya dostum, ahaha ama ben eski kafalı değilim, bankalar falan biliyorsun şey. Nakit yok, senin maaşta iptal." falan mı diyeceğim? O zaman ben modern veya anlamsız bir kafa yapısına mı sahibim bankalarla iş yaptığım için?

Gücüm var ki çevirebiliyorum, bu konuda bankalara da bulaşmak zorundayım.

Gözünüzü seveyim tuzunuz kuruysa şöyle şeyler yazmayın, nakitle bu ülkede iş döndürmen için aylık 200k kazanırsın tamamdır.

Ama o kadar vurguladım.🫠