Kredi, taksit gibi şeyler parası olmayan kişilerin normalde erişemeyeceği, erişmemesi gereken şeyleri alması için değil alabileceği şeyleri daha ekonomik olarak alması için kullanması gereken araçlardır.
Aynen oyle.
Münaşakanın tamamını okumadım ama bir noktada haklısınız.
Munakasanin sebebi yanit verdigim arkadasin KS'nin "Ben nakit olmazsa almam" dedigi kisimdaki "ben" kismini genele dayatildigini dusunmesi ve genel olarak bu tarz yasam stillerini karsilayamayacak insanlarin, bu yasam stillerine bu paralari harcamak icin kredi ve taksitleri kullanmalarina olan elestiriyi de yine genele bir kredi/taksit kullanim elestirisi sanmasi uzerine dogmus bir munakasa.

Son uc mesajimda durumun bu olmadigini, bu yasam stillerini karsilayabilecek insanlarin taksit ve kredi secimlerinin elestiri konusu olmadigini, konunun bu yasam stiline odeyemeyecegi agir borclar altinda erisen insanlarin elestiri konusu oldugunu anlatmaya calistim.

Ama arkadas o kadar hizli havadan nem kapti ki, elestirinin odagi sanki kendisinin de dahil oldugu gucu dahilinde taksitli alisveris yapanlar grubu oldugunu sanarak hemen harlandi. Yeterince okumamasina veriyorum.

Yoksa gucu yeteni niye elestireyim canim. Gucu yeten istedigini alsin. Istersen 700 tane de kart cikartsin. Elestirim hic bi zaman gucu yetene degildi.

Son düzenleme:
Arkadaşlar mümkünse ekonomik gelirinizi yazmadan, aile bakmadan veya eviniz varsa kirada değilseniz böyle garip tespitler yapmaya çalışmayın.

Bankaya bulaşmadan nasıl yaşayabilirsin Türkiye'de? Özellikle belirli bir gelir seviyesinin altındayken? Borçsuz, bankasız bir şey alınabiliyor mu ülkede? Tabii ki de borçlanacaksın, bankalara bulaşacaksın.

2020'de çok müthiş oranda bir ev kredisi çeken arkadaşımıza acıyorduk, ilk sene çocuk evde bazı akşamları BİM'den aldığı lavaşlarla kapadığı bile oluyordu. Şu an mis gibi evine aylık 2000 lira taksit ödüyor ve çok az kaldı.

Bir de "ben mi eski kafalıyım?" yazmışsın. Gel sana kendi açımdan konuşayım, ben bazı iş krizi olduğu dönemlerde çalışanımın parasını ödemek zorundayım, ne yapacağım? "ya dostum, ahaha ama ben eski kafalı değilim, bankalar falan biliyorsun şey. Nakit yok, senin maaşta iptal." falan mı diyeceğim? O zaman ben modern veya anlamsız bir kafa yapısına mı sahibim bankalarla iş yaptığım için?

Gücüm var ki çevirebiliyorum, bu konuda bankalara da bulaşmak zorundayım.

Gözünüzü seveyim tuzunuz kuruysa şöyle şeyler yazmayın, nakitle bu ülkede iş döndürmen için aylık 200k kazanırsın tamamdır.

Eğer vade farkıyla çekeceğin kredi karşılığında alacağın şey buna değiyorsa —örneğin kiradan kurtulmak gibi— bu gayet mantıklıdır; ancak araba veya iPhone gibi kritik olmayan şeyleri almak mantıksızdır.

Ayrıca Türkiye'de Instagram için iPhone alanlar var ona gidecek parayla çok iş yapılır.

Hocam, ben de onlardan birisiyim. İş Bankasından icralık oldum. Bugün, Akbank borçlarımdaki icralık olan dosyaları kapattım masrafsız. Sırada Garanti BBVA, Halkbank, ve Denizbank var. Yalan beyanla kendimi çalışıyor olarak gösterip sosyal yardım alarak dolandırdığım bankalar arasında. Recep Tayyip Erdoğan benim gibilerine borçludur. (Hayatı benim gibilerine zehir zemberek ettiği için.)