Borcum 1 milyon liradan azsa bu benim derdim, ama fazlaysa bu bankanın derdi.
-Namık Kemal
-Namık Kemal
Tespitler garip degil, sen eksik okuyorsun gibi duruyor. Ihtiyac fazlasi durumlar icin konusuluyor. Kimsenin 60 bin liralik bir telefona ihtiyaci oldugunu, 30 bin liralik VR gozluge, 4-5 milyonluk sedan arabaya ihtiyaci oldugunu dusunmuyorum.Arkadaşlar mümkünse ekonomik gelirinizi yazmadan, aile bakmadan veya eviniz varsa kirada değilseniz böyle garip tespitler yapmaya çalışmayın.
Veya keyfi ihtiyaçlar için (ev, sağlık veya iş kurma gibi şeyler dışında) kredi çekmek normal mi?
Boyle bi yatirim yapamiyorsaniz, zaten taksitli yada taksitsiz o seyi alabilecek gucunuz yok demektir. Almasaniz daha hayirli olur.
Değilsin, en doğrusu bence bu. Bana kalırsa çok acil bir alışveriş olmadığı sürece paranın aslı yokken limitten harcamaya gerek yok.
Kredi/taksit sistemini kullanmazsanız ne uzalırsınız ne kısalırsınız demek isterdim ama kısalırsınız çünkü fırsatlardan mahrum kalırsınız. Parayı biriktirirken almak istediğiniz ürünün "güncellik" ömründen yersiniz üstüne arada gelen zamları da göğüslemek zorunda kalırsınız. Türkiye'nin Avrupa'ya göre avantajlı olduğu nadir noktalardan biri yüksek taksitli alışveriş imkanı ve dönem dönem yakalanan ekstrem düşük faizli krediler.
Toplumun finansal bilgisi olmaması ve düşüncesiz hareketlerde bulunması gözünüzü korkutmasın, ne yaptığını bilen ve gerekli alımları yapan kişiler için devasa fırsatlar var. Hani en basiti 6 ay öncesine dönelim. 2 kişi var sistem almak istiyor birisi gidiyor 3-6 ay vade ile %10 fazla ödeyip sistem alıyor öbürü ise 6 ay para biriktirip alıyor. Sizce kim kazançlı çıktı?
Tespitler garip degil, sen eksik okuyorsun gibi duruyor. Ihtiyac fazlasi durumlar icin konusuluyor. Kimsenin 60 bin liralik bir telefona ihtiyaci oldugunu, 30 bin liralik VR gozluge, 4-5 milyonluk sedan arabaya ihtiyaci oldugunu dusunmuyorum.
Niye olmasın adamın ihtiyacı? Geri mi kalsın? Ödemesini düzenli yapabilen, zorluğa girmeyen herkes istediğini alma hakkına sahiptir. Benim çok büyük bir limitim var, istediğim şeye nakit para kullanma zorluğu olmadan ulaşabilmek adına her zaman kredi kartımı kullanırım.
Keyfi ihtiyaç dediğin ne abi? Adam neden eski arabaya binsin? Neden iPhone (kesinlikle Apple'ın fiyat politikasını sevmem.) Kullanamasın? Bırakın insanların harcamalarına laf söylemeyi yahu. Adam alamıyorsa her şeyden uzak mı kalsın?
Tabii maddi durumu aşan, saçmalık düzeyinde harcamalara ben de karşıyım da, kime ne diyebiliriz?
Amacım kimseyi yargılamak değil, sadece günümüz harcama mantalitesini anlamak.
Her seyden uzak durmasini soylemiyorum. Gucun dahilinde, kendini tehlikeye atmadan alabilecegi seyleri almasi gerektigini soyluyorum. Yani birak evde makarna yiyen adam almasin iPhone'u. Uc ayda bi 100 gram et yiyen adam binmesin yeni arabaya. Gecekonduda yasayan adam gitmesin 100 bin liralik tatile.Keyfi ihtiyaç dediğin ne abi? Adam neden eski arabaya binsin? Neden IPhone (kesinlikle Apple'ın fiyat politikasını sevmem.) kullanamasın? Bırakın insanların harcamalarına laf söylemeyi yahu. Adam alamıyorsa her şeyden uzak mı kalsın?
Egitebilirsin. Elestirene de bi sey diyemezsin. Herkes kar tanesi olmus, kimseye bi sey diyemiyorsun.Tabii maddi durumu aşan, saçmalık düzeyinde harcamalara ben de karşıyım da, kime ne diyebiliriz?
EVET. Biriktirecek, finansal okur yazarlik edinip nasil parayi yonetmesi gerektigini ogrenecek. Hala elestirilere hedef olan kitleyi karistiriyorsun. Konu sahibinin kendi tercihlerini, elestirilen kitleye dayatilan bir seymis gibi kullaniyorsun. Degil. Alakasi yok. KS sadece ben boyle tercih ederim demis. Yoksa yapmam demis. Odeyebilen adama kim niye bi sey desin?
Kredi kartı kullanmanın en temel mantığı şudur demeden önce senin konuna olan yorumumu yapayım."Keyfi ihtiyaç dediğin ne" güzel nokta. Biraz özneliğe kayıyoruz burada hepimiz.Detaylandırabilir misiniz bunu? Ek olarak kredi kartı kullanıp kullanmiyacağınızı ne kriterlere göre belirliyorsunuz?
Ama "ihtiyacı yokmuş." benim sinirime giden nokta bu. Herkes böcek gibi yaşasın istiyor bazı insanlar.
Vadesiz kredi/taksitlendirme ile bir şey aldiginda devasa bir para odemeden, kendini birden zora sokmadan, aylarca biriktirip beklemen gereken seyi şu an aliyorsun, sonra biriktiriyorsun gibi dusun.
aksam makarnadan baska yemek pismeyen evlerde en iyi Apple urunlerinin alinmasi elestirilen şey.
Gucun dahilinde, kendini tehlikeye atmadan alabilecegi seyleri almasi gerektigini soyluyorum. Yani birak evde makarna yiyen adam almasin iPhone'u. UC ayda bir 100 gram et yiyen adam binmesin yeni arabaya. Gecekonduda yasayan adam gitmesin 100 bin liralik tatile.
Her an yeni bir iç işin çok yüksek miktarlarda krediye sahip olmak, dilediğin harcamayı bölerek yapabileceğinin rahatına varmak ki bu harcamaların tamamı da eleştirilen "zevk" harcamaları.
Peki siz vade farklı taksitlerde(örneğin 9 taksit) maksimum % kaça kadar vade farkı ödemeyi makul görüyorsunuz?
Borcun faizi ana parayi 2ye katlamis neden? Cunku borcu odeyecek parasi yok. Ne yapmis? Simdi bu adamin neden binmemesi gerektigini anliyor musun? Bocek gibi yasasin diye degil. Gelecegi olsun diye. Eger o arabaya binmezse bir gelecegi olabilir, belki hiçbir şey yolunda gitmez ve olmayabilir de. Ama o arabaya binerse bir gelecegi kesinlikle olmayacak.