mete01

Üstün
Arkadaşlar oyun oynamak için neden konsol yerine PC'ye yöneliyorsunuz? Yani 2K-4K çözünürlükte stabil FPS ile oynamak için 25k fiyata PS5 veya Xbox Series X ya da 2K oyunculuk için 15k fiyata Xbox Series S varken neden sadece ekran kartı için 30-40k vereseniz ki?

Anlayamıyorum size soruyorum, neden? Bunu söylerken de bilgisayarları iş için de kullanacakları tabii ki ayırıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
  • Konsolda çoğu oyunu oynamak işkence olduğu için.
  • Konsolda korsan oyun oynanamadığı için.
  • Konsol oyunları pahalı olduğu için.
  • Konsoldaki oyun sayısı PC'ye göre az olduğu için.
  • Konsolda oyunlara mod yapılamadığı için.
  • Konsolda Single Player oyunlarda bile hile olmadığı için.
  • Performanslı konsollar 700 dolara çıktığı için.
  • Konsolda iş de yapılamadığı için.
Daha sayayım mı?

Çünkü ben klavye ve fareye alışkınım. The Last of Us serisini o kadar çok sevdim ki 2. oyun bilgisayara gelmeden önce PS5'de bitirmek zorunda kaldım. Oyunu bitirene kadar tek yaşadığım işkence kol ile oynamak oldu. Şimdi bilgisayara geldi. Yakın zamanda tekrar bitireceğim.

Örnek olarak The Witcher 3'ü konsolda ve PC'de oynamak arasındaki o devasa farkı gösteren görsel.
1746276636945.webp

Daha sayayım mı?
XBOX konsolundaki oyunlar pahalı değil. Ancak haklı olduğunuz gerçeğini değiştirmez.

Oyun fiyatları ve Türkçe yama bence en büyük sebep. Elbette bilgisayarın farklı kullanım alanları da önemli. Ortak oynanan Valorant, CS2 veya MMORPG oyunları da unutmamak lazım. Bu tarz oyunları oynayan çok büyük bir kitle var.

Ayrıca yerelde en çok oyun oynanan platform telefonlar. Neden bilgisayar değil de telefonu sorduğunuz zaman da sebep ekonomi.

2025-05-03_15-55.webp

Görseldeki telefon oyunları ve Valorant. Türkiye'nin kısa özeti aslında ve büyük bir tüketici grubu bu oyunlarda takılıyor.

Elraen mesela en çok izlenme sebebi, insanların sosyalleşecek ortam oluşturamamaları. En büyük sebep ekonomi, bu yüzden arkadaşlık vb. şeyler de ülkede azalıyor. Elraen ne alaka dersen ekip oyunlarının izlenmelerine bakarsan, insanlar o kişileri dolaylı yoldan sosyalleşebilecekleri kişiler olarak görüyorlar.

Kick, Twitch gibi platformların izleyici olarak Türkiye'de büyük olması.

Keza sosyal medyada etkileşim toplayabileceğin en büyük kitlenin Türkler olması falan tesadüf değil. Çok fazla çalıştıklarından boş vakitlerini Reels kaydırmaya harcıyorlar. Paraları ve vakitleri de sosyalleşmeye yetmiyor.

Enis Kirazoğlu vb. videolarını izleyen 500 bin kişiden 5-10 bin'i düzenli oyun alıp, farklı türler deniyordur. Çoğu bilgisayar oyuncusunun Steam profilinin oyun ortalaması da 100-300 civarı diyebilirim. Çoğu çok oyunculu ve uygun fiyata satılan oyunlar, hayatta kalma oyunları, yayıncıların gazına gelip alınan simülasyon oyunları(1-2 hata yaptıktan sonra devamı gelmez) ve AAA RDR2, Witcher, Metro, Batman veya PS özel oyunları. Global'de konsol oyuncuları da bence oyun seçimleri konusunda ekonomiden dolayı böyle takılan kitleden farksızlar.

Yerelde konsol satan firmanın da bence fiyat, taksit veya reklam gibi şeylerde çok başarılı olduğunu sanmıyorum.

Son düzenleme:
Daha sayayım mı?
Aslında konsolda korsan yapılır ama uğraştırır.

Çünkü ben klavye ve fareye alışkınım. The Last of Us serisini o kadar çok sevdim ki 2. oyun bilgisayara gelmeden önce PS5'de bitirmek zorunda kaldım. Oyunu bitirene kadar tek yaşadığım işkence kol ile oynamak oldu. Şimdi bilgisayara geldi. Yakın zamanda tekrar bitireceğim.
Alışırsın bu arada, oynadığın oyun da aslında gamepadler için basit oyunlar. FPS dışında ve kombo yaparak dövüştüğün oyunlar hariç zorlamaz. Dövüş oyunlarını genelde turnuva vb. yapanlar düz gamepadler ile oynamıyor. Benzer şekilde CoD vb. oynayanlar PS veya Xbox gamepadlerini kullanmıyor.