Ben en son fiziksel korsan oyunumu 2011-13 gibi almış olabilirim. Bilgisayarda korsan oyunlar CD/DVD başına fiyat biçiliyordu. Tek CD 1 ₺, DVD başı ise 2 ₺. Mesela CoD 2 ve MoH 2010 kuşe kağıtlı(kapağı falanı basmışlar) korsan almıştım. Bu oyunlara kuşe kağıdı basıp satan yerler bile vardı. Atıyorum kuşe kağıdı olmadan alırsan CoD 2 iki DVD yani 4 ₺'ydi. Ama kuşe kağıdı ile alırsan(genelde önceden kopyalayıp rafa koyduğu ürünlerde olurdu. Yani kopyalamasını beklemezdin) DVD başına 2.5 ₺ alırdı yani 5 ₺ CoD 2 almıştım.

Oturduğum yerin çok yakınında CD satan yerde oyunlar için kataloğ vardı. O kataloğdan oyunu seçerdim ve kopyalamasını isterdim. Ortalama 10-15 dakika sonra gelince(DVD'ye göre değişirdi) kopyalanan CD'yi alır giderdim.

Bahsettiğin 10 ₺ korsan oyunlar konsol içinse o bile pahalıymış. :D

Çünkü o dönemlerde 1.5 ₺ tavuk döner ve ayran satan yerler vardı. Et döner 3-5 ₺ civarıydı. Kebap dürümler 6-8 ₺ arası değişirdi. Tabii bu şehirlere göre değişiyor. Benim 1 ₺ aldığım bir yer bile vardı. Büyük ihtimalle tavuk dönerin gramajı az ve dürümünü kendileri yaptığından uygundu. Ot dürüm derlerdi zaten o yere. Bunu anlatma sebebim 10 ₺ o dönem iyi paraydı.

Bir de fulloyun diye bir site vardı. O dönemlerde 8 Mbps internet ile en az partlı oyunları indirip oynardım. O yüzden belki de döneminin gerisinde ama çok kült oyun oynamıştım. Eziyetti o dönemler eziyet. Torrent oyunları en azından benim yerel forumlarında keşfettiğimizde de ben Steam'a alışmıştım.
Hocam 10 TL'yi öylesine bi sayı olarak atmıştım ya. Ucuz olduğunu belirtmek için.🙃

Bütün ekonomik koşulları suratıma çarptınız şu an. 🥲

Bilgisayarda oyunlar daha ucuz ve grafikleri daha yüksek, ayrıca mod desteği filan var, mesela Ps4 Gta 5 ile RTX 4060 Gta 5 grafikleri arasında dağlar kadar fark var kendim oynayarak gördüm.

Bana göre konsol mantığı PS4 neslinden sonra bitti . Konsolların fiyatları uçtu gitti. Alınacağı kalmadı. Yeni jenerasyon konsollar resmen lüx tüketim oldu ülkemizde. PS tarafında oyun fiyatları ateş pahası. Xbox tarafı biraz daha insaflı. Neyse konsolun bana göre en büyük dertlerinden biride dil olayı. Oyunları modlayip Türkçe yapamıyorsun. PC hem oyun hem gündelik işlerinde kullanıyorsun . PCnin artısi bana göre çok fazla.

PC'nin konsola göre çok fazla avantajı var. İlk olarak PC'de istediğiniz donanımı kullanabilirsiniz. İşlemci, ekran kartı, anakart, RAM gibi seçimleri siz yaparsınız ve sonradan kolayca yükseltebilirsiniz.

Konsolda ise sadece tek donanım vardır, alternatif yoktur. Örneğin tüm PS5 modelleri aynı temel donanımları kullanır. Sadece sonraki revizyonlarda aynı işlemci ve GPU daha yeni bir üretim teknolojisi ile üretilebilir, ancak temelde hepsi aynıdır. Bu nedenle oyun geliştiricileri oyunlarını PS5'te çalıştırabilmek için bazı detayları ve çoğu durumda çözünürlüğü kısmak zorunda kalır. Sırf bu yüzden PS4 nesli ile birlikte Pro konsollar hayatımıza girdi. Pro konsollar daha güçlü GPU ile gelirler ve asıl amaçları yeni nesil gelmeden bir yükseltme getirmektir.

PC'nin diğer avantajları şu şekilde:
  1. PC'de fotoğraf düzenleyebilir, video düzenleyebilir, sunucu çalıştırabilir, Word/Excel/PowerPoint kullanabilir, yazıcıdan çıktı alabilir, tarayıcı ile tarama yapabilir, programlama yapabilir, sanal makine kullanabilir ve birçok şey de yapabilirsiniz. Konsolda ise sadece film izleyebilir, oyun oynayabilirsiniz.
  2. PC'de istediğiniz kontrolcüyü kullanabilirsiniz. Konsolda sadece konsol üreticisinin izin verdiği kontrolcüleri kullanabilirsiniz.
  3. PC'de istediğiniz her türlü işletim sistemini kullanabilirsiniz. Konsolda tek seçeneğiniz konsolun kendi sistem yazılımıdır. Eskiden bazı nadir istisnalar mevcuttu (PS2 Linux ve PS3 OtherOS gibi) fakat PS5 ve XSX için böyle bir seçenek mevcut değil (orijinal halinde).
  4. PC'de oyunlara mod yapabilirsiniz. Örneğin, oyundaki karakterinizin görünüşünü oyunda olmayan bir görünüşle değiştirebilirsiniz. Ancak sadece bu da değil, bazı oyunlar için oyunu tamamen değiştiren modlar bile mevcut. Konsolda ise oyunlara mod yapamazsınız.
  5. PC'de oyunlarda hile de yapabilirsiniz. Tabii ki Online oyunlarda hile yapılmasını asla desteklemiyorum (Lütfen Online'da hileye bulaşmayın!) fakat hikayeli oyunlarda hile yapma seçeneği kullanıcıya aittir. Eğer bir oyunda bir yeri geçemiyorsanız ve kendinizi geliştirmeye üşeniyorsanız hile yazılımı ile direkt o yeri geçebilirsiniz. Buna ek olarak hazır %100 save de indirip direkt oyunu bitirilmiş olarak oynayabilirsiniz. Konsolda ise böyle bir seçeneğiniz yoktur, oyun geliştiricisi oyuna dahili hile kodları eklemediyse (GTA oyunlarındaki gibi) hile yapamazsınız.
  6. PC'de korsan oyun oynayabilirsiniz. Konsolda çoğu durumda korsan oyun oynayamazsınız.
  7. PC'de istediğiniz dijital oyun mağazasından oyun alabilirsiniz. Bir oyun bir mağazada pahalı, diğerinde ucuzsa ucuz olandan alabilirsiniz. Konsolda tek seçeneğiniz konsol üreticisinin kendi dijital mağazasıdır.
  8. Modern performanslı konsollar 700 dolar seviyesine kadar çıktı. Türkiye'de ise 50.000 TL gibi fiyatlara satılıyor. 50.000 TL'ye çok rahat performanslı bir bilgisayar alabilirsiniz.
  9. Konsola özel oyunlar (Nintendo oyunları hariç) genelde birkaç ay sonra PC'ye çıkıyor ve PC'de çok daha rahat ve daha iyi grafiklerle oynayabiliyorsunuz.
  10. PC'de emülatör kullanarak eski konsollara veya mobil cihazlara çıkan oyunları oynayabilirsiniz. Konsolda bu seçenek üretici tarafından verilmediyse oynayamazsınız.
  11. PC'de multitasking yapabilirsiniz. Özellikle de çift monitörünüz varsa mükemmel multitasking imkanınız mevcut olur. Mesela bir monitörde The Last of Us Part II, diğer monitörde ise VMware Workstation üzerinde Windows XP açabilirsiniz. Veya bir monitörde RDR2, diğer monitörde tarayıcıdan RDR2 ile ilgili bir rehber açabilirsiniz. Konsolda bırakın Multitasking'i, çift monitör bile bağlayamazsınız.
Yani demem o ki PC'nin avantajları say say bitmez. Elbette PC'nin bazı dezavantajları da mevcut (optimizasyon sorunları, Windows kaynaklı sorunlar, zararlı yazılımlar gibi) fakat inanın avantajlar o kadar fazla ki karşılaşılan sorunlar sadece tadı-tuzu oluyor. Onları çözüp oyunu sorunsuz oynamaya başlayınca keyif daha da artıyor. Konsolda alacağım keyif 10 üzerinden 8 ise PC'de aldığım keyif 10 üzerinden 9.8'dir.

Ben şahsen PC'ciyim.

1- FPS oyunları.
2- Emulatörler.
3- Crack oyunlar.
4- Tek mağazaya bağlı kalmama.
5- Hem klavye hem gamepad desteği.

Türkiye'de çok normaldir. Çünkü en basitinden oyunlara mod yapılıyor ve Türkçe oynuyoruz.

GTA 5'in Türkçe altyazılı ve online araçları hikayeye getiren mod varken PlayStation'da bitirmek bana tad vermezdi. Kesinlikle haklı bir yorum.
Mesela Lies of P, hem bedava hem de Türkçe yama var. Legend of Zelda BotW hem türkçe yama var hem de PC'de rahat oynanıyor. PC çok karlı ama birazcık etik değil.

Benim zaten hiç param yok, o yüzden bu mantıkla da zaten satıcıların hedef kitlesi olmadığım için sorun görmüyorum. Mantık fışkırıyorum :sırıt:.

Merhaba ben bir oyun satın aldım.
Konsol: Harika peki online oynamak ister misin?
EVET! isterim hadi oynayayım.
Konsol: Sen Vergi Ödüyon?