Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

SHERLOCKED

Üstün
Selam. Az önce Vatan'dan internette 27.996 TL gözüken bir ekran kartını alacaktım ama mağazada fiyatı 50.000 TL yapılmış ben kasaya gidene kadar. Ama internette ₺27.996 olarak kalmaya devam etti. Bu konuda tüketici haklarına başvurabilir miyim?

Çözüm
Merhaba,

Bu gibi durumlarda tüketici lehine olan fiyat uygulanır, uygulanmak zorundadır. Satıcıların tüketicileri yanıltıcı reklam yapma veya yanıltıcı etiket fiyatı oluşturmaya hakkı yoktur. Bu sebeple böyle durumlarda tüketicinin lehine olan düşük fiyatta o ürünün satılması gerekmektedir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54. maddesi genel olarak bu durumu düzenlemiştir ve 2. fıkrası da açıkça tüketici lehine olan fiyatın uygulanmasını belirtmiştir:

Ekran Görüntüsü - 2026-05-21 20-11-30.webp

Bu şekilde yaşanan uyuşmazlıklarda THH'ye elbette başvurabilirsiniz. Tavsiyem ürünü internet üzerinden satın almanız, satın almanız sonrasında siparişi iptal etmeleri durumunda THH'ye başvuru yapmanızdır.

Düzenleme: İnternet fiyatının da değişmiş olduğunu belirtmişsiniz. Üzgünüm. Eğer düşünüyorsanız kasa fiyatıyla satın alıp, daha sonra aradaki fark için delillerle birlikte THH'ye başvurabilirsiniz.
İnternet sitesindeki fiyatının ekran görüntüsünü aldım ama mağazada bir görsel almadım. Şu an fiyatı internette de arttı zaten. Artık gidip almamın yararı olacağını sanmıyorum.

Merhaba,

Bu gibi durumlarda tüketici lehine olan fiyat uygulanır, uygulanmak zorundadır. Satıcıların tüketicileri yanıltıcı reklam yapma veya yanıltıcı etiket fiyatı oluşturmaya hakkı yoktur. Bu sebeple böyle durumlarda tüketicinin lehine olan düşük fiyatta o ürünün satılması gerekmektedir.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 54. maddesi genel olarak bu durumu düzenlemiştir ve 2. fıkrası da açıkça tüketici lehine olan fiyatın uygulanmasını belirtmiştir:

Ekran Görüntüsü - 2026-05-21 20-11-30.webp

Bu şekilde yaşanan uyuşmazlıklarda THH'ye elbette başvurabilirsiniz. Tavsiyem ürünü internet üzerinden satın almanız, satın almanız sonrasında siparişi iptal etmeleri durumunda THH'ye başvuru yapmanızdır.

Düzenleme: İnternet fiyatının da değişmiş olduğunu belirtmişsiniz. Üzgünüm. Eğer düşünüyorsanız kasa fiyatıyla satın alıp, daha sonra aradaki fark için delillerle birlikte THH'ye başvurabilirsiniz.

Çözüm
@Şişman Adam ben almaya çalışırken hala 28000₺ görünüyordu Web'de. Zaten sadece mağaza satışı olan bir ürün. Şu an gidip kasa fiyatıyla almak riskli geldi. Yine elimdeki ekran görüntüsü ile bir başvurmayı deneyeceğim.

Ekran görüntüsü bu. Keşke stok mağazasını da çekseydim.
IMG_2488.webp

THH şikayetimi oluşturdum. Bekliyorum.

1782970873755.webp

@Şişman Adam maalesef böyle bir karar çıktı. Fiyat internet sitesinde yazıyordu ama sadece mağazadan alımda geçerli diye belirttiği için mağazadaki fiyat yerine geçmez mi? Bu gerekçeyle itiraz edebilir miyiz?

Son düzenleme:
1782970873755.webp

@Şişman Adam maalesef böyle bir karar çıktı. Fiyat internet sitesinde yazıyordu ama sadece mağazadan alımda geçerli diye belirttiği için mağazadaki fiyat yerine geçmez mi? Bu gerekçeyle itiraz edebilir miyiz?
Merhaba,

Maalesef THH'nin vermiş olduğu karar yanlış bir karardır. Kararda atıfta bulunulan yönetmelik maddesi şöyle:

Ekran Görüntüsü - 2026-07-02 10-07-27.webp

Görüleceği üzere atıfta bulunulan maddede fiyat etiketinin illaki fiziksel mağazadaki etiket olduğu yazmamaktadır. Ayrıca bir mevzuat okuma tekniği olarak incelenen kanun, yönetmelik gibi mevzuatların başında genelde "tanımlar" maddesi bulunur. Bu yönetmeliği tanımlar maddesine de bakalım.

Ekran Görüntüsü - 2026-07-02 10-10-54.webp

Burada da görüleceği üzere yönetmelikte kullanılan "fiyat etiketi" kavramı açıklanmış ve fiyat etiketinin fiziksel mağazalardaki etiket olduğuna yönelik bir tanımlama yapılmamış. Şayet her iki madde de buna yönelik açıkça bir hüküm olsaydı o zaman THH haklı olurdu.

Mevzuatta fiyat etiketi tanımı fiziksel mağazadaki etiket olduğu açıkça belirtilmediği için bu durum geniş yorumlanır. THH'nin yapmış olduğu şey aslında bir kavramın yanlış yorumlanması.

Bir mevzuat hükmü gibi geçerliliği olmasa da fiyat etiketi kavramının dijital ortamda da geçerli olacağını gösteren Ticaret Bakanlığı'nın şu yorumu da gösterebilirim:

Ekran Görüntüsü - 2026-07-02 10-17-51.webp

Link olarak: T.C. Ticaret Bakanlığı.

Göreceğiniz üzere THH'nin bir kavramı yanlış yorumlamasından kaynaklı olarak aslında yanlış bir karar verdiğini görüyoruz. THH kararları mutlak doğru kararlar değildir. Siz de eğer isterseniz itiraz hakkınızı kullanarak tüketici mahkemesinde dava açabilirsiniz.

Yine bu mesajımı bilgilendirme amaçlı yazıyorum. Sizi dava açmaya yöneltmiyorum. Karara itiraz edip etmemek sizin tercihiniz. Dava açtığınızda da teorik olarak kaybetme ihtimali elbette var ancak o karara da itiraz edebilirsiniz. Elbette bunun sonuçları da bulunmakta, davayı kaybederseniz hem yaptığını yargılama giderlerini geri alamazsınız hem de karşı tarafın eğer bir avukatı bulunursa avukatlık ücreti ödersiniz. Bu elbette kaybetme senaryosu için geçerli, eğer kazanırsanız yargılama giderlerinin de size ödenmesi için karar verilir. Tercih sizin.

Geçmiş olsun.

Son düzenleme:
Merhaba,

Maalesef THH'nin vermiş olduğu karar yanlış bir karardır. Kararda atıfta bulunulan yönetmelik maddesi şöyle:

Eki Görüntüle 262435

Görüleceği üzere atıfta bulunulan maddede fiyat etiketinin illaki fiziksel mağazadaki etiket olduğu yazmamaktadır. Ayrıca bir mevzuat okuma tekniği olarak incelenen kanun, yönetmelik gibi mevzuatların başında genelde "tanımlar" maddesi bulunur. Bu yönetmeliği tanımlar maddesine de bakalım.

Eki Görüntüle 262436

Burada da görüleceği üzere yönetmelikte kullanılan "fiyat etiketi" kavramı açıklanmış ve fiyat etiketinin fiziksel mağazalardaki etiket olduğuna yönelik bir tanımlama yapılmamış. Şayet her iki madde de buna yönelik açıkça bir hüküm olsaydı o zaman THH haklı olurdu.

Mevzuatta fiyat etiketi tanımı fiziksel mağazadaki etiket olduğu açıkça belirtilmediği için bu durum geniş yorumlanır. THH'nin yapmış olduğu şey aslında bir kavramın yanlış yorumlanması.

Bir mevzuat hükmü gibi geçerliliği olmasa da fiyat etiketi kavramının dijital ortamda da geçerli olacağını gösteren ticaret bakanlığı'nın şu yorumu da gösterebilirim:

Eki Görüntüle 262439

Link olarak: T.C. Ticaret Bakanlığı.

Göreceğiniz üzere THH'nin bir kavramı yanlış yorumlamasından kaynaklı olarak aslında yanlış bir karar verdiğini görüyoruz. THH kararları mutlak doğru kararlar değildir. Siz de eğer isterseniz itiraz hakkınızı kullanarak tüketici mahkemesinde dava açabilirsiniz.

yine bu mesajımı bilgilendirme amaçlı yazıyorum. Sizi dava açmaya yöneltmiyorum. Karara itiraz edip etmemek sizin tercihiniz. Dava açtığınızda da teorik olarak kaybetme ihtimali elbette var ancak o karara da itiraz edebilirsiniz. Elbette bunun sonuçları da bulunmakta, davayı kaybederseniz hem yaptığını yargılama giderlerini geri alamazsınız hem de karşı tarafın eğer bir avukatı bulunursa avukatlık ücreti ödersiniz. Bu elbette kaybetme senaryosu için geçerli, eğer kazanırsanız yargılama giderlerinin de size ödenmesi için karar verilir. Tercih sizin.

Geçmiş olsun.

Teşekkürler hocam. Önce bir avukat ile konuşacağım sanırım. Dedikleri gibi çevrimiçi bir etiket durumu olsa bile bu çevrimiçi etiket beni mağazaya yönlendiren satış sözleşmesi teklifi sayılmaz mı? (online satış yok, stoktaki mağazaları gösteriyor sadece)