Gezegen5

Becerikli
Forumda kaç kişi şifrelerini çaldırmış çeşitli yerlerde. Bunlar sanırım çerezler çalınarak oluyor. Yani bu durumda şifreniz isterse 100 karakterli olsun çerez gittikten sonra hiçbir önemi kalmıyor anladığım kadarıyla.

Ben eskiden beri hiçbir tarayıcıya şifrelerimi kaydetmem ve tarayıcı geçmişini hep komple silerim ve böyle silince her şey siliniyor. Mesela alışveriş sitesinde oturumum açık, önce elbette çıkış yapıyorum ve sonra tarayıcı geçmişini komple siliyorum. Alışveriş sitesi, Steam vs gibi yerlerde beni hatırla özelliğini kullanmıyorum ve şifre kaydetmiyorum. Çerez bırakmamak iyidir bence.

Peki sizce çerez çaldırma dışında şifre değişikliği sıklığı ne olmalı? Bir sitede veri sızıntısı yok ise ve mevcut şifreniz zaten güçlü ise sizce belirli aralıklarla şifre güncellemek gerekli mi? Birçok kişinin birçok yerde, alışveriş sitelerinde vs. üyeliği vardır. Sitelerde herhangi bir veri sızıntısı olsa zaten forumda paylaşılır herhalde doğru değil mi? Bu yüzden şifre yenileme sıklığı o sitenin hacklenip hacklenmediğine mi bağlı olmalı?

Not: Şimdi aklıma geldi. Mesela bilmediğiniz sitelere veya rastgele film izleme sitelerine falan gireceksiniz diyelim. Buralara girmeden önce de tarayıcı geçmişini komple silmekte fayda var bence. Bilinmedik sitelere bütün çerezler temizlenip öyle girmek daha iyi olabilir bence.

Bence bir antivirüs kullanmak da önemli. Kimisi Kaspersky diyor, kimisi ESET der, ben Bitdefender diyorum. Yani bir şey kullanmak lazım bence.

Ayrıca VPN kullanımına çok dikkat etmek gerekiyor. Ama VPN'ler hakkında çok bilgim yok. Her VPN'ye güvenmeyin araştırın önce.

Son düzenleme:
Şifreniz çalınmadıkça değiştirilmesine gerek yok. Şifreyi değiştirseniz bile eğer sitenin verileri çalınırsa zaten açığa çıkar.

Güvenemediğiniz sitelere girerken gizli sekmede girmekte fayda var, çerez tutulmuyor. Ayrıca Malwarebytes gibi tarayıcı eklentileri uBlock Origin gibi eklentilerle daha güvende olabiliriz. Ben genelde çerezleri açar bilinmeyen siteler varsa silerdim, güvenmediğim sitelere gizli sekmede girerim. Şifreyi kaydetmeyince de akılda tutmak zor oluyor. Kolaylık sağlıyor ama dezavantajı da var. Kişiden kişiye değişir.

Bu konuları abartmaya gerek yok bence çok da kafaya takmamak lazım. Güvenilmeyen sitelere girilmezse antivirüs yazılımlarıyla bilgisayarımızı korudukça böyle bir şey kolay kolay başa gelmiyor. Genelde sahte linklere tıklayınca oluyor.

Şifreniz çalınmadıkça değiştirilmesine gerek yok. Şifreyi değiştirseniz bile eğer sitenin verileri çalınırsa zaten açığa çıkar.

Güvenemediğiniz sitelere girerken gizli sekmede girmekte fayda var, çerez tutulmuyor. Ayrıca Malwarebytes gibi tarayıcı eklentileri uBlock Origin gibi eklentilerle daha güvende olabiliriz. Ben genelde çerezleri açar bilinmeyen siteler varsa silerdim, güvenmediğim sitelere gizli sekmede girerim. Şifreyi kaydetmeyince de akılda tutmak zor oluyor. Kolaylık sağlıyor ama dezavantajı da var. Kişiden kişiye değişir.

Bu konuları abartmaya gerek yok bence çok da kafaya takmamak lazım. Güvenilmeyen sitelere girilmezse antivirüs yazılımlarıyla bilgisayarımızı korudukça böyle bir şey kolay kolay başa gelmiyor. Genelde sahte linklere tıklayınca oluyor.
Bir de güncelleştirmeleri de belirtmek lazım hocam. Bütün güvenlik güncelleştirmeleri bence düzenli yapılmalı.
Mesela telefon Android ise ve güvenlik güncelleştirmesi almıyorsa ben o cihazı tercih etmem şahsen.

Bir de güncelleştirmeleri de belirtmek lazım hocam. Bütün güvenlik güncelleştirmeleri bence düzenli yapılmalı.
Mesela telefon Android ise ve güvenlik güncelleştirmesi almıyorsa ben o cihazı tercih etmem şahsen.

Ben o kadar derine inmeye gerek yok diye düşünüyorum normal bir kullanıcı için hiç gerek yok, korsan yazılımlar falan kurabilir en fazla onu da antivirüs yakalayabilir ama daha detaylı işleri yapanlar için tercih olabilir.
Örneğin telefona APK dosyaları herkes indiriyor, telefon güncelleme almasa bile antivirüs yazılımları veri tabanı güncellemesi alıyor, onlar iş görür.

Bu arada şifrelerimizi bir programda tutmak yerine fiziksel olarak kendimize ait bir defterde tükenmez kalem ile yazmak daha güvenilir bir yöntem olabilir.

Ben o kadar derine inmeye gerek yok diye düşünüyorum normal bir kullanıcı için hiç gerek yok, korsan yazılımlar falan kurabilir en fazla onu da antivirüs yakalayabilir ama daha detaylı işleri yapanlar için tercih olabilir.
Örneğin telefona APK dosyaları herkes indiriyor, telefon güncelleme almasa bile antivirüs yazılımları veri tabanı güncellemesi alıyor, onlar iş görür.

Bu arada şifrelerimizi bir programda tutmak yerine fiziksel olarak kendimize ait bir defterde tükenmez kalem ile yazmak daha güvenilir bir yöntem olabilir.
Evet kağıda yazmak en iyi yöntem bence :D Bir de bunu kağıdın kaybola olasılığına karşılık küçük bir değişik bilgi ile daha da güvenilir yapılabilir.
Mesela şifren Gezegen100. Kağıda Gezegen100 yazacağına Gezegen101,Gezegenn100 tarzı küçük yanıltıcı bilgi yapılabilir.

Ben USB bellek yöntemini de seviyorum ama bunu bilgisayarına taktığında bilgisayarın mutlaka temiz olması lazım ve ekstra olarak internet bağlantısını keserek de takabilirsin cihaza.
Mesela bir mail adresin, Steam bilgilerin var diyelim sabit yani şifreden bahsetmiyorum sabit bilgilerden bahsediyorum ilk alınan eşyalar,
ilk alışveriş vs sonrası faturalar gibi(mail veya oyun hesabını kurtarmak için), üyelik tarih bilgileri vs. Bunlar bence USB bellekte saklanabilir iyi korumak şartıyla.