Gigabyte tarafında Aorus Elite'yi pek beğenmiyorum. Geriye şu kalıyor. Bunu 12 taksitle alabilirim. 23 bin liraya mal olacak yani toplamda. Buna ne dersiniz?

Bu kart da alınabilir, sorun olmaz. Tachyon alırdım ben olsam. Siyah takıntısından çıkmak lazım, az kontrast iyidir. ASUS ROG X870-A tarzı kartlarda da öyle, siyah-beyaz tema birlikte var. Bembeyaz kartlar Gigabyte has kısmen zaten.

@Krmm Amazon satıcılı Tachyon, dip fiyatta. Daha da dibi görmez, diye düşünüyorum. En kötü alıp siyaha boyayın. Sizde siyah takıntısı vardı sanırım, en son aklımda o şekilde kaldı. RAM'ler ve işlemci nedir güncelde?
Hocam siyaha boyamakla falan hiç uğraşamam ya. Garantisini öldürür yani gerek yok. X870E Aorus Pro'yu çekeyim o zaman. Fakat 23 bin liraya mal olacak bana. Çünkü 12 aya böleceğim. Oluru var mı sizce? Alınır mı yani bu şekilde?

Hocam siyaha boyamakla falan hiç uğraşamam ya. Garantisini öldürür yani gerek yok. X870E Aorus Pro'yu çekeyim o zaman. Fakat 23 bin liraya mal olacak bana. Çünkü 12 aya böleceğim. Oluru var mı sizce? Alınır mı yani bu şekilde?

@Krmm Ben kendi adıma almazdım, Amazon vade farksız tercih ederdim. Ama senin senaryoda başka da çare yok gibi. Bu Kingston 2x16 modüllere dikkat et, M-die gelirse uğraştırır. @LH44 Aşure listesini paylaşır müsaitken. Bu sisteme yakışmaz, bu sistemin ederi A-die olmalı. Ötesi kurtarmaz. Sonrasında @ggbye gibi uğraşırsın, iş EXPO kapalı kullanmaya kadar gitti onda çünkü. Aynı şeyleri yaşamanı istemem. Onun haricinde aynı fiyata Lexar 6000 CL28 modüller var, @lowkey99 konusunda ilgilendim. Kendisi yardımcı olur.

6000 CL26'dan sonra 2. opsiyon Lexar CL28 ya da G.Skill 6400 CL30 vs. olabilir. G.Skill olanlar uçuk fiyatta, Lexar tercih edin aynı bütçeye. Sağlam iş çıkartıyor 1:1 modda. H16A zaten.

@Krmm Ben kendi adıma almazdım, Amazon vade farksız tercih ederdim. Ama senin senaryoda başka da çare yok gibi. Bu Kingston 2x16 modüllere dikkat et, M-die gelirse uğraştırır. @LH44 Aşure listesini paylaşır müsaitken. Bu sisteme yakışmaz, bu sistemin ederi A-die olmalı. Ötesi kurtarmaz. Sonrasında @ggbye gibi uğraşırsın, iş EXPO kapalı kullanmaya kadar gitti onda çünkü. Aynı şeyleri yaşamanı istemem. Onun haricinde aynı fiyata Lexar 6000 CL28 modüller var, @lowkey99 konusunda ilgilendim. Kendisi yardımcı olur.

6000 CL26'dan sonra 2. opsiyon Lexar CL28 ya da G.Skill 6400 CL30 vs. olabilir. G.Skill olanlar uçuk fiyatta, Lexar tercih edin aynı bütçeye. Sağlam iş çıkartıyor 1:1 modda. H16A zaten.
Hocam anakartı açıkçası rog alasım var da işte B850 çipsete de o kadar para veresim gelmiyor bir yandan. 17'e düşerse çekeyim vatandan. Düşmezse mecburen x870E aorus pro alayim o halde.

Ram konusunda qvl listesinde olması kafi benim için. O.C yapmayacam hocam vazgeçtim o işten.

Kingstonun 2x16 olan attığım ram Hynix A-die olarak gözüküyor. M-die bile olsa önemli değil O.C işine girmeyecem zaten.

Lexar olan ram'lerin hem satıcısı sıkıntılı hem de hiçbir anakartın QVL listesinde bulunmuyor nedense. Eleyelim bunu.

Kısaca sadede geleyim ;

Bütçem dahilinde her halükarda vade farkı yemem gerekiyor. Çünkü peşin fiyatına 6 taksitle alamıyorum. Başka borçlarım var. O yüzden durum şöyle yani :

Anakart : Vatanda 17'e düşerse ROG B850E alacam ( bir tek bunu peşin fiyatına 3 taksit şeklinde 17 bine alabiliyorum ) veya 23 bine X870E aorus pro alacam 12 taksite bölüp.

ram : Kingston 2x16'yı 12 aya bölüp 34 bine alacam.

işlemci : 9850x3d'yi 12 aya bölüp 30 bine alacam

Durum böyle. Sizce bu senaryo kötü mü ?

Lexar olan ram'lerin hem satıcısı sıkıntılı hem de hiçbir anakartın QVL listesinde bulunmuyor nedense. Eleyelim bunu.

Bakın daha bugün @lowkey99 konusunda 40 sayfa uğraştım. Hiçbir forumda da kimse uğraşmaz. Kendi sistemime bu kadar uğraşmıyorum. Bu modül ile yapılanlar, bahsi geçen hiçbir QVL'de bulunmuyor dediğiniz 6000 CL28 1.4V 2x16 Lexar modüller:

1775326841605.webp
1775326874603.webp

Hocam anakartı açıkçası rog alasım var da işte B850 çipsete de o kadar para veresim gelmiyor bir yandan. 17'e düşerse çekeyim vatandan. Düşmezse mecburen x870E aorus pro alayim o halde.

Bu kısma katılıyorum, sizde başka opsiyon yok gibi. Vatan indirimleri takip edin. Çok kez indirime girdi bu kart. Değerlendirilebilir o fiyata.

Kingstonun 2x16 olan attığım ram Hynix A-die olarak gözüküyor. M-die bile olsa önemli değil O.C işine girmeyecem zaten.

Bence bu kararı tekrardan gözden geçirmelisin. OC'den ziyade Manuel Tuning, Amca gibi 1:1 mod ayarlama işlemi bu. Aktif soğutma DDR5'te her türlü uzun vade olması lazım, görselliği bozuyor dersen aparat satılıyor. @elninolaz iletir müsait zamanda. Arkadaşlara da ben önermiştim vaktiyle zaten, memnunlar. Onlar da OC yapmıyor senin gibi, 1.45V 6400 CL30, CL28 vs. kullanılıyor A-die modüller sistemlerinde. OC'den kasıt budur örneğin, o yüzden ikisini karıştırmayın:

1775327011664.webp

Anakart : Vatanda 17'e düşerse ROG B850E alacam ( bir tek bunu peşin fiyatına 3 taksit şeklinde 17 bine alabiliyorum ) veya 23 bine X870E aorus pro alacam 12 taksite bölüp.

ram : Kingston 2x16'yı 12 aya bölüp 34 bine alacam.

işlemci : 9850x3d'yi 12 aya bölüp 30 bine alacam

RAM tercihi hariç bu senaryoda çok sorun göremiyorum. Bütçe dahilinde değerlendirilebilir. Anlattığım bilgiler ışığında bazı kararları tekrardan gözden geçirmenizde fayda var. Kavram karmaşası ve kargaşası var çünkü. :)

@STama sistemiyle de ilgilendim, 1:1 mod optimizasyon işlemi ile OC ayrı şeyler. Hatta kendisinde UV işlemi uygulandı. Görselleri iletir. Bu kartların ayarlanması lazım uzun vade stabilite adına. Tak çalıştır uygun değil, bunu defaatle vurguladım.

Bakın daha bugün @lowkey99 konusunda 40 sayfa uğraştım. Hiçbir forumda da kimse uğraşmaz. Kendi sistemime bu kadar uğraşmıyorum. Bu modül ile yapılanlar, bahsi geçen hiçbir QVL'de bulunmuyor dediğiniz 6000 CL28 1.4V 2x16 Lexar modüller:

Eki Görüntüle 238661Eki Görüntüle 238662

Bu kısma katılıyorum, sizde başka opsiyon yok gibi. Vatan indirimleri takip edin. Çok kez indirime girdi bu kart. Değerlendirilebilir o fiyata.

Bence bu kararı tekrardan gözden geçirmelisin. OC'den ziyade Manuel Tuning, Amca gibi 1:1 mod ayarlama işlemi bu. Aktif soğutma DDR5'te her türlü uzun vade olması lazım, görselliği bozuyor dersen aparat satılıyor. @elninolaz iletir müsait zamanda. Arkadaşlara da ben önermiştim vaktiyle zaten, memnunlar. Onlar da OC yapmıyor senin gibi, 1.45V 6400 CL30, CL28 vs. kullanılıyor A-die modüller sistemlerinde. OC'den kasıt budur örneğin, o yüzden ikisini karıştırmayın:

Eki Görüntüle 238663

RAM tercihi hariç bu senaryoda çok sorun göremiyorum. Bütçe dahilinde değerlendirilebilir. Anlattığım bilgiler ışığında bazı kararları tekrardan gözden geçirmenizde fayda var. Kavram karmaşası ve kargaşası var çünkü. :)

@STama sistemiyle de ilgilendim, 1:1 mod optimizasyon işlemi ile OC ayrı şeyler. Hatta kendisinde UV işlemi uygulandı. Görselleri iletir. Bu kartların ayarlanması lazım uzun vade stabilite adına. Tak çalıştır uygun değil, bunu defaatle vurguladım.
Hocam işte sorun şu ki aktif soğutma kullanmak istemiyorum ben ram için. Sadece takayim expo açayim kullanayim. Hiçbir ayar falan yapmak istemiyorum. Bu bağlamda kingston yinede mantıksız mı diyorsunuz ?

Hocam işte sorun şu ki aktif soğutma kullanmak istemiyorum ben ram için. Sadece takayim expo açayim kullanayim. Hiçbir ayar falan yapmak istemiyorum. Bu bağlamda kingston yinede mantıksız mı diyorsunuz ?

O şekilde kullanmanıza gönlüm el vermiyor, desem daha doğru. Düşmanıma bile düz EXPO kullanmasını önermedim şimdiye kadar ki size önereyim. Bu iş bu kadar önemli olmasa ben 50 sayfa kaç tane konu ile uğraşmazdım. Hayli önemi var. Aktif soğutma işini aparat ile halledin. Madem görsellik sizin için bu kadar önemli. Düz EXPO açarsan Micron çöpüne göre ayarlıyor. M-die 6000 CL30 değerini sorunsuz verebiliyor ama uzun testlerde hata veriyor. Bunu daha önce konuşmuştuk. M-die 3 yıl önceden kalma, ilk jenerasyon. H16A ve H24M 2. jenerasyon. Uzun testte hata üretmez. Overclocker'ler arasında M-die kabul görmez yani, böyle tespit edildi ve tercih edilmiyor artık. Validation için kullanılıyor, Boot to Boot instabilite kaynağı H16M. A-die yazdığına bakmayın QVL'de, M gelebiliyor. XPG 6000 CL30 da A-die diyor ama M geliyor son partinin hepsi. Patriot yine H-die DR geliyor. Bu kısım biraz detaylı. RAM krizinden sonra bazı şeyler değişkenlik gösterdi. QVL çok güvenmeyin, QVL'in genel olarak bir anlam ve önemi bulunmuyor güncel sistemlerde.

Bu da tercih edilebilir 2X16 versiyonu icin Hynix-A diyorlar.

1775327801001.webp

Maalesef son partinin hepsi H16M, @ggbye de nasibini aldı XPG'den. :) Bu yeni gelen Refresh Mode sonrası M-die/A-die karmaşası da oluştu, eskisi kadar kolay tespit edilmiyor bu Train algoritmasında. Modu değişmeniz lazım, onu da herkes beceremez, bilmeyen adam yapacağı işler değil. Yani eskisi gibi düz EXPO açıp da tRFC yöntemini kullanmak geçersiz şu anda. Onu da iptal etti AMD.

RAM tercihi dışında ben sorun göremiyorum konu sahibinin sistemde, tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aktif soğutma işi de elzem, o şekilde kullanılmamalı. En azından bu foruma dahil olmuş biri öyle kullanmamalı biz buradayken. Bizim dışımızda ayarlatan yok piyasada, bundan faydalansınlar. Önümüzdeki bahar hiçbirimiz olmayabiliriz, neslimiz tükendi artık. Devamı gelmeyecektir.