Bütçe
1000
illa iPhone istiyorum diyorsanız ve 16 bütçenizi zorluyorsa 16e bence.

Evet Dynamic Island yok, evet tek kamera, evet magsafe yok ama A18 çip var. iPhone 15'te ise iPhone 14 Pro ve Pro Max'te kullanılan A16 çip var. (A17 Pro ise 15 Pro ve 15 Pro Max'te var) Yani arada bir nesil değil iki nesil fark var işlemci bakımından. Ha şimdilik bir sorun olur mu? Hayır tabi ki halen güçlü bir yonga. Ama uzun yıllar sonra aradaki fark hissedilir mi? Çok yüksek ihtimalle evet.

Eğer bütçeniz zorlanmıyorsa tabi ki 16. Ben telefonu çok uzun yıllar (4, 5+ sene) kullanmam derseniz 15, uzun süre kullanırım bana güç lazım diyorsanız 16e.

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk öncelikle, hepsinde fiyattan bağımsız konuşacağım.

iPhone 15'i ilk baştan eleyelim bence, zira Apple Intelligence desteği olmaması çok büyük bir dezavantaj. Bu durumdan ötürü muhtemelen Apple Intelligence destekli modellere nazaran güncelleme desteği çok daha erken bitecek. Ayrıca, Apple'ın zemini artık Apple Intelligence üzerine kurduğunu düşünecek olursak ilerleyen iOS güncellemelerinde gelecek köklü yeniliklerin birçoğunu barındıramayacak ve yalnızca fazla donanım gereksinimi istemeyen ufak tefek yenilikleri alacak.

iPhone 16, şu anda düz modellerde alınabilecek en mantıklı iPhone. Zira; Apple Intelligence desteği, A18 gibi çok güçlü bir mobil çipe sahip olması, 2 kat optik Zoom, makro çekimler, 1 nit en düşük parlaklık, 30W hızlı şarj, kamera denetimi ve görsel zeka gibi daha sayabileceğim birçok özellik ile birlikte oldukça nitelikli bir hal alıyor.

iPhone 16e, iPhone 15'ten iyi, iPhone 16'dan kötü bir şekilde tam arada derede bir cihaz fiyatı işin içine birazdan katacağım, ancak özelliklerinden bahsetmek istiyorum; Apple Intelligence desteği olması cidden güzel ve cihazın uzun ömürlü olacağını gösteren bir detay, buna bağlı olarak iPhone 16'da kullanılan A18'in biraz kırpılmış bir versiyonu olan A18 çip, mobil alanda hala dünyanın en iyilerinden biri.

Tek kameraya sahip olmasına rağmen iyi bir iş çıkartıyor, 2 kata kadar optik Zoom yapabiliyor, tıpkı iPhone 15 ve iPhone 16'daki gibi. Ancak, makro çekime izin vermemesi, iPhone 13'ten beri kullanılan sinematik Mod'un olmaması, hareket modu ve uzamsal kayıt gibi özelliklerin olmaması eksi. Yine de, kaliteye bakacak olursak hiç kötü bir kamera değil, bunu da söylemek lazım.

Ekranı, iPhone 13'ün ekranının birebir aynısı zaten. 460 PPI piksel yoğunluğunda 2532x1170 çözünürlük gayet güzel, bununla birlikte HDR ile 1200 nit parlaklığa kadar çıkabiliyor oluşu çok iyi denilebilir. Kaliteye bakarsak, cidden kaliteli bir ekran.
Dynamic Island olmaması çok büyük bir eksi oldu benim için, olması kesinlikle çok iyi olurdu, ancak kullanmış biri olarak şunu söyleyebilirim ki küçük çentik de hiç fena değil.

Bataryası çok iyi, hatta iPhone 16'yı geçtim iPhone 16 Plus ile yarışacak bir bataryaya sahip. Sanırsam ilk defa uygun fiyatlı bir model, düz bir modele göre çok iyi bir batarya ile geldi.

iPhone 16e hakkında genel olarak söyleyebileceklerim bunlar, şimdi gelelim fiyat mevzusuna.

iPhone 15, 56.999TL'lik satış fiyatını hak eden bir telefon değil. Zira, 9.000TL daha ucuza en azından daha güçlü bir donanıma sahip iPhone 16e var. İleriye dönük bir model isteniyor ise ikisi arasından kesinlikle iPhone 16e daha mantıklı olacaktır.
iPhone 15'in üzerinde bi' 8.000TL daha koyabilirseniz kesinlikle iPhone 16 en mantıklı ve iyi tercih olacaktır.

Kısacası; iPhone 16 en iyisi, iPhone 16e en F/P olanı, iPhone 15 ise bu saatten sonra en azından sıfır olarak pek tercih edilmemesi gereken bir model.