@Elma ısıran, @THE KEROXEA haklı olduğunuz yanlar var ancak güvenlik anlayışı kullanıcıyı absürt düzeyde kısıtlamak olmamalı. Dediğim gibi fanboy olan arkadaşların firmayı savunma mekanizması her yönde gelişmiştir, tartışmaya girmek ile uğraşamam.
Hocam ben Android savunucusuyum, imzamdan da anlaşılabilir, ancak şu gerçek ki iOS her türlü çok daha hafif, stabil ve daha güvenli. Android'de zibilyon tane yazılım üzerinde değişiklik yapınca güvenlik falan kalmıyor. Tüm kontrol sende, hataların sorumluluğu da sende. Şimdi Apple kısıtlıyor ama bu kısıtlama yanında güvenliği de getiriyor. @Elma ısıran hocamı severim (kralsın hocam seviyorum seni :D) genelde biraz fazla Apple'cıdır ama bu konuda haklı konuşuyor onu söyleyeyim.

Ben Android'i işlevsel olduğu için tercih ediyorum. Daha kısıtlı ancak güvenli, stabil bir sistem isteseydim iOS tercih ederdim. Sonuçta iOS gerçekten aşırı akıcı ve stabil çalışıyor. Android akıcılık için değil ham güç ve işlevsellik gereken yerler için uygun.

Hatta, küçük yaşta iki çocuğun birine Android ile çalışan tablet, diğerine ise iPadOS ile çalışan tablet verin. Android tablet bir haftaya kalmaz virüsleri yer ama iPad hala sıkıntısız bir şekilde güvenliği sağlar. Android kullanmak için biraz da bilinçli olmak lazım.

Son düzenleme:
Hocam ben Android savunucusuyum, imzamdan da anlaşılabilir, ancak şu gerçek ki iOS her türlü çok daha hafif, stabil ve daha güvenli. Android'de zibilyon tane yazılım üzerinde değişiklik yapınca güvenlik falan kalmıyor. Tüm kontrol sende, hataların sorumluluğu da sende. Şimdi Apple kısıtlıyor ama bu kısıtlama yanında güvenliği de getiriyor.
Android'i standart bir kullanıcı derinlemesine kurcalamadığı sürece bozamaz veya güvenlik açığı yaratamaz, bu bana kalırsa iOS kullanıcısı için de geçerli olmalı. iOS sana "sen salaksın ben seni korurum" şeklinde kısıtlama koyamaz, kendi sınırımı kendim belirlerim. 2026'ya gireceğiz adamlar hala daha WebKit zorunluluğunu tutuyor, daha neyden bahsedeyim ben? iOS'ta Chrome, Firefox, Edge veya Opera indirsen bile tarayıcıların kendi motorlarını kullanmalarına izin verilmiyor, hepsi arka planda Apple'ın WebKit motorunu kullanmak zorunda bırakılıyor. Asıl güvenlik açığı bu mesela, kimse WebKit motorunda oluşacak bir güvenlik açığını düşünmüyor. Böyle bir açık bulunursa iOS'taki TÜM tarayıcılar aynı anda savunmasız kalacak mesela.

Ona keza NFC çipi yıllarca sadece Apple Pay için kilitli kaldı. Bluetooth üzerinden dosya transferi yapmak (AirDrop harici cihazlarla) engellendi. Kullanıcılarına güvenlik diyerek sunduğu bu özellik insanları ekosistem kurmaya zorladı. iOS'un güvenli olmasının sebebi mükemmel bir yazılım olması değil; pencereleri, kapıları ve havalandırması olmayan bir sığınak olması. Evet içeri hırsız giremiyor ama sen de dışarı çıkıp hava alamıyorsun. Android ise güvenlik kameraları ve alarm sistemi olan normal bir ev gibi, kapıyı kime açacağını sen seçiyorsun. Özetle, biri hapishane diğeri ev.

Kullanıcılarına güvenlik diyerek sunduğu bu özellik insanları ekosistem kurmaya zorladı.

Samsung'un Galaxy Watch ve Buds'ları iPhone ile uyumlu yapmaması ile tamamen aynı şey bence. Her marka kendi ekosistemine çekmeye çalışır.

Evet içeri hırsız giremiyor ama sen de dışarı çıkıp hava alamıyorsun.
Normal kullanıcı için aslında gayet de yeterli. O kadar kapalı işe yaramaz zindan olsaydı milyarlarca insan boşuna kullanmazdı. Telefonun en dibine kadar kurcalayanlar için belki yetersizdir ama normal kullanıcıya her türlü yeter.

Ayrıca bakarsanız her virüs bulaşan telefonların 98'i Android, kalan 2 tanesi iPhone'dur ki 2 tane bile yoktur bence.

iOS bana hitap etmiyor eyvallah, Androidciyim zaten ama iOS günlük kullanıcı için gayet yeterlidir.

Son düzenleme:
Samsung'un Galaxy Watch ve Buds'ları iPhone ile uyumlu yapmaması ile tamamen aynı şey bence. Her marka kendi ekosistemine çekmeye çalışır.
Samsung'un saatini iPhone'da kısıtlaması ticari bir gıcıklık zaten buna karşı çıkmıyorum. Ama Samsung bana "Bu telefona Google Play dışından uygulama yükleyemezsin, yasak" demiyor. İstediğim APK'yı kuruyorum, istediğim mağazayı (F-Droid, Aurora Store vb.) kullanıyorum. Apple'daki sorun saatin uyumsuz olması değil, Apple'ın benim satın aldığım cihazda hangi kodu çalıştırabileceğime karar veren bir dijital gardiyan olması. Biri ürün satmak, diğeri kullanıcıyı yönetmek.

O kadar kapalı işe yaramaz zindan olsaydı milyarlarca insan boşuna kullanmazdı.
Milyarlarca insan sigara da içiyor ama bu onu sağlıklı yapmıyor. Veya milyarlarca insan Windows kullandı diye Windows XP dünyanın en güvenli sistemi değildi. Kalabalıklar konfora gelir, özgürlüğe değil. Apple'ın başarısı pazarlamada, teknik özgürlükte değil. İnsanların çoğu teknolojik okuryazar değil, sadece çalışsın yeter dediği için popülerliği bu düzeyde.

Normal kullanıcı için aslında gayet de yeterli.
Zaten sorun da bu, Apple kullanıcıyı normal (yani bilgisiz) kalmaya zorluyor. Android kullanıcısı isterse normal takılır, isterse gelişmiş. iOS kullanıcısının ise seçme şansı yok, Apple ne kadar izin verirse o kadar gelişmiş olabilirsin. Sen 100.000 TL verip aldığın cihazda, üreticinin sana "Senin zekan buna yetmez, o yüzden bu özelliği kapatıyorum" demesi kabulleniliyorsa, bu cihazın güvenliği değil, kullanan kişinin mülkiyet anlayışıyla ilgili.

Her neyse, ben bu konuya cevap yazdıkça iş sidik yarıştırmaya dönecek. Herkes mutlu olduğunu kullansın, ben burada oturup saatlerce dil de döksem fanboy olan bir insanın fikri değişmeyecektir zaten.

Zaten sorun da bu, Apple kullanıcıyı normal (yani bilgisiz) kalmaya zorluyor. Android kullanıcısı isterse normal takılır, isterse gelişmiş. iOS kullanıcısının ise seçme şansı yok, Apple ne kadar izin verirse o kadar gelişmiş olabilirsin. Sen 100.000 TL verip aldığın cihazda, üreticinin sana "Senin zekan buna yetmez, o yüzden bu özelliği kapatıyorum" demesi kabulleniliyorsa, bu cihazın güvenliği değil, kullanan kişinin mülkiyet anlayışınla ilgili.
Bu konuda haklısın hocam, ben de bu sebeple Android kullanıyorum zaten :D

Milyarlarca insan sigara da içiyor ama bu onu sağlıklı yapmıyor. Veya milyarlarca insan Windows kullandı diye Windows XP dünyanın en güvenli sistemi değildi. Kalabalıklar konfora gelir, özgürlüğe değil. Apple'ın başarısı pazarlamada, teknik özgürlükte değil. İnsanların çoğu teknolojik okuryazar değil, sadece çalışsın yeter dediği için popülerliği bu düzeyde.
Hocam Windows XP'de günlük kullanıcı için gayet yeterliydi iOS'te. Evet işlevsel değil ama yeterli bence.

Samsung'un saatini iPhone'da kısıtlaması ticari bir gıcıklık zaten buna karşı çıkmıyorum. Ama Samsung bana "Bu telefona Google Play dışından uygulama yükleyemezsin, yasak" demiyor. İstediğim APK'yı kuruyorum, istediğim mağazayı (F-Droid, Aurora Store vb.) kullanıyorum. Apple'daki sorun saatin uyumsuz olması değil, Apple'ın benim satın aldığım cihazda hangi kodu çalıştırabileceğime karar veren bir dijital gardiyan olması. Biri ürün satmak, diğeri kullanıcıyı yönetmek.
Bu konuda da haklısınız hocam ama iOS'i iOS yapan şey bu olabilir. Güvenlik için işlevsellik feda edilir mantığında iOS.