İş hayatında bitirilen üniversite önemli midir?

Bronzen

Uzman
Aynı bölümü bulunan iki üniversiteden biri ilk 50 binde alıyor diğeri ise ilk 10 binde biri İngilizce bölüm diğeri ise Türkçe bölüm. Şimdi benim merak ettiğim Türkçe bölüm okuyan kendini gerçekten hem dil hem de mesleğinde geliştirse bir iş görüşmesinde 2 adaydan hangisine daha öncelik verilir?

Ben bilerek ingilizce yazmıştım bölümü ve açıkçası eğitim hayatımda da çok faydasını gördüm. En başında internete yazdığım bir şeyi Türkçe yazsam asla düzgün bir bilgi çıkmıyor ama İngilizce yazsam anında bir ton makale düşüyor. İngilizce biliyor belgen olduğu sürece iş görüşmesinde bir fark olacağını düşünmüyorum ama.

Ben bilerek ingilizce yazmıştım bölümü ve açıkçası eğitim hayatımda da çok faydasını gördüm. En başında internete yazdığım bir şeyi Türkçe yazsam asla düzgün bir bilgi çıkmıyor ama İngilizce yazsam anında bir ton makale düşüyor. İngilizce biliyor belgen olduğu sürece iş görüşmesinde bir fark olacağını düşünmüyorum ama.
Yani tabikide puan yettiği sürece İngilizce yazmak her zaman daha iyidir ama İngilizce bölümler ilk 20 binlerde (bilgisayar mühendisliği için)

ITU - ODTU - Yildiz - Bogazici her zaman is basvurularinda onceliklidir. Muhendislikte bunlarin ardindan Gebze Teknik - Ege - 9 Eylul - Istanbul Universitesi - Gazi vs. eklenebilir ama yazdigim ilk 4 universite kadar carpici bir etki yaratmaz. Devlet icin konusuyorum tabi yoksa diger tarafta Koc - Sabanci - Bilkent - TOBB gibi universiteler de var.

Kendini geliştirmeye yönelik bir iş ise ismi olan Ünilerin önemi kalmıyor. Geçen ODTU CV'li adam yazılım firmasına iş başvurusunda bulunup red yemişti mesela. İstenenleri karşılıyor ama daha iyisine sahip varsa Üni'nin önemi kalmıyor. Bazı mesleklerde mesela Cerrahpaşalılar'ın işe alınma yüzdesi fazla oluyor. Kendini geliştiriyorsun çünkü. Halbuki Cerrahpaşa tıp tarafı dışında çok da bilinmeyen bir Üniversite mesela.

Kendini geliştirmeye yönelik bir iş ise ismi olan Ünilerin önemi kalmıyor. Geçen ODTU CV'li adam yazılım firmasına iş başvurusunda bulunup red yemişti mesela. İstenenleri karşılıyor ama daha iyisine sahip varsa Üni'nin önemi kalmıyor. Bazı mesleklerde mesela Cerrahpaşalılar'ın işe alınma yüzdesi fazla oluyor. Kendini geliştiriyorsun çünkü. Halbuki Cerrahpaşa tıp tarafı dışında çok da bilinmeyen bir Üniversite mesela.

Yazilim tarafinda sektor genel olarak cok daraldi zaten. ODTU - ITU - Bogazici - YTU mezunu adamin red yeme ihtimali ile kalan universitelerden mezun adamin red yeme ihtimali kiyas bile kabul etmez. En azindan cogu ilanin on sartindan gecersin ODTU mezunuysan. Simdi ismini vermeyeyim ama Turkiye'de Jr.'a bile iyi maas veren buyuk firmalar var sadece bu bahsettigim universitelerin mezunlarinin basvurularini degerlendiren. Kendini gelistirmeye yonelik is baska universiteden mezunsan bir yerlere gelebilme imkani elbet saglar ama bu dort universitenin verdigi konfor cok baska. Stajda bile cok fark eder hemen case veya sinav asamasina gecersin baskalari red yerken.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt