Bu yüzden forumda konu açtım. Öğrenmeye uğraşıyorum.

Şarj adaptöründe sağlıklı bir bağlantı için illa direnç mi koymalıyım?
Hocam düzeltiyorum 12V 5A adaptör kullanabilirsiniz. 12 volt olduğu sürece ve sizin devreniz için gereken minimum 1 amper olduğu sürece her türlü adaptörü kullanabilirsiniz. 12V 2A, 12V 5A gibi. Ama 12V 1A işinizi görecektir. Kusura bakmayın yaptığım hatadan dolayı kafam karıştı.

12V 5A bir adaptor her an 5A vermez. 12V verir. 5A kullanan cihaza bağlı. Adaptor en fazla o kadar verebilir.

Evinizdeki sigortadan gelen elektrik 230V 16A/25A olmasına rağmen bilgisayarınızın o kadar güç çekmemesi çok ilginç değil mi?

@Doge demek ChatGPT bile bir şeyler biliyormuş.

12V 5A bir adaptor her an 5A vermez. 12V verir. 5A kullanan cihaza bağlı. Adaptor en fazla o kadar verebilir.

Evinizdeki sigortadan gelen elektrik 230V 16A/25A olmasına rağmen bilgisayarınızın o kadar güç çekmemesi çok ilginç değil mi?

@Doge demek ChatGPT bile bir şeyler biliyormuş.

Bilgileri karıştırdığım nokta fazla voltajın zararlı fazla amperin zararsız olduğu. Tam tersi olarak düşünmüştüm belirttim zaten hocam. Haklısınız.

Öyleyse direnç koyma gereksinimim kalmadı diye düşünüyorum.

Peki tek bir 12V adaptöre, 3 adet birden 12V fan bağlamak sorun teşkil etmez mi?

Paralel baglarsiniz, akımları toplanır. O sorun değil.

Fan 4 pinli ve 4 kabloluysa hız ayarlarsınız ama potansiyometre ile değil. Frekansı oluyor onun. Yani bunu üretecek çip gerekiyor.
Elinizde donanım olsa bunu muhtemelen bileceğiniz varsayarsak hızı boş verin gitsin diyorum.

Anlayamadım, potansiyometreyi elektronik devre kartı olmadan kullanamaz mıyım?
Kullanırsınız. Ama işe yaramaz. Google amcadaki sonuçlar öyle diyor en azından. 25 kHz 5V alıyormuş. Adının hakkını verip pulse width'ine göre hızı ayarliyormus. Ufak kontrolcülerle (tek başına değil) de yapılabilecek bir sey gibi. Mesela 555 timer yazınca çıkan arkadaş.
Voltaj kontrollü fan olsa potansiyometre is yapardı.

pwm-vs-dc-fan-regulation-01.webp

Son düzenleyen: Moderatör: