Qubik

Uzman
Makaleler
1
Elimde, piyasada satılan "Çin üretimi çakma" mini atari konsollarından çıkan bir ek oyun kolu var. Amacım, bu kolu Arduino kullanarak bir PC joysticki haline getirmek ve Sonic2A oyunlarını oynamakta kullanmak.

Kolu incelediğimde, bağlantısının Micro USB (eski telefon şarj girişi tipinde) olduğunu gördüm. Kablonun ucunu açtığımda ise beş farklı renkli kablo ile karşılaştım:
  • Kırmızı
  • Siyah
  • Yeşil
  • Sarı
  • Beyaz
Kablo renklerinin standart USB renk kodlamasıyla (Kırmızı, Siyah, Yeşil, Beyaz) uyumlu olmadığını düşünüyorum, zira fazladan bir sarı kablo var.

Ayrıca, kolun içindeki devre kartının fotoğrafını da ekledim. Devre kartındaki bağlantı noktaları, kablonun hangi pine bağlandığını anlamama yardımcı olabilir.

Sizlerden ricam:
  1. Bu beş kablonun (Kırmızı, Siyah, Yeşil, Sarı, Beyaz) işlevlerini (Güç, Toprak, Veri (D+, D-), Ek sinyal?) tahmin etme konusunda yardımcı olabilir misiniz?
  2. Devre şemasına bakarak bu kolun çalışma prensibi hakkında (örneğin, tuşların direkt toprağa mı yoksa bir çip üzerinden mi sinyal gönderdiği) herhangi bir çıkarım yapabilir miyiz?
Elektronik bilgim fazla yok. Daha çok sök-tak yapan birisiyim.
Şimdiden teşekkürler!

img-2025-09-28-08-21-51.webp

img-2025-09-28-08-22-00.webp

img-2025-09-28-08-22-19.webp

img-2025-09-28-08-23-39.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Micro USB - Type A cevirici ile denedin mi? Belki de Arduino gerekmiyordur.

Dosya Ekleri

• format_webp.webp
    format_webp.webp
    29,9 KB · Görüntüleme: 38
Çoktan kabloyu sıyırdım bile. Kol üzerinde USB protokolünü destekleyen bir çipte görünmüyor. Kabloyu sıyırmasaydım bile tak-çalıştır bir kol olacağını sanmıyorum.

Bunu Uno ile mi yapacaksın? Bence leonardo gibi hid destekli şeyler kullan direk tanınır bu sayede.

PCB çok dandik, tuşlar Switch mantığı çalışıyor yani her tuşu bir ucu gndye diğer ucu digital pine bağlarsan kontrol edebilirsin daha sonra bir destekli bir Arduino ile o digital girişe bir tuş eklersin.

Micro USB - type a cevirici ile denedin mi? Belki de Arduino gerekmiyordur.

Muhtemelen mcu o kadar dandik ki PC ile iletişim kurabileceğinden şüpheliyim.

Bunu Uno ile mi yapacaksın? Bence leonardo gibi hid destekli şeyler kullan direk tanınır bu sayede.

PCB çok dandik, tuşlar Switch mantığı çalışıyor yani her tuşu bir ucu gndye diğer ucu Digital pine bağlarsan kontrol edebilirsin daha sonra bir destekli bir Arduino ile o Digital girişe bir tuş eklersin.

Muhtemelen mcu o kadar dandik ki PC ile iletişim kurabileceğinden şüpheliyim.

Arduino Uno ile oyun kolunun yapısını çözecek ardından Raspberry pico devre kartı ile oyun kolunu, bilgisayarıma kontrolcü olarak tanıtacağım.

Key matrix yapısında bir kol olduğunu düşünmüştüm başta. Ama ortadaki glop top sanki bu oyun kolunda başka bir şeyler dönüyormuş gibi düşündürdü.

Bir de; siyah ucu Arduino'nun gnd çıkışına, kırmızı ucuda 5V çıkışına bağladığımda bu glop top içerisindeki entegreyi ısındırıyor. Kırmızı kablo yerine yeşil kabloyu taktığımda ise entegre ısınmıyor. Belki bu bir ipucu olabilir. Ancak emin değilim. Belki de standart kablolama bile olmayabilir bu durumu düşününce.

entegresinin besleme uçlarına göre yolları takip et. Kırmızı kablonun genelde +v olması lazım. entegreyi de bize yazarsan ne olduğunu anlayabiliriz. entegrenin üzerinin kapalı olduğunu görmedim. Yeşil kablodan verdiğinde data uçlarına veriyorsun. Ya bir yerde kısadevre yapıyor öyle ısınıyor veya entegre bozuk.

Arduino Uno ile oyun kolunun yapısını çözecek ardından Raspberry pico devre kartı ile oyun kolunu, bilgisayarıma kontrolcü olarak tanıtacağım.

Key matrix yapısında bir kol olduğunu düşünmüştüm başta. Ama ortadaki glop top sanki bu oyun kolunda başka bir şeyler dönüyormuş gibi düşündürdü.

Bir de; siyah ucu Arduino'nun gnd çıkışına, kırmızı ucuda 5V çıkışına bağladığımda bu glop top içerisindeki entegreyi ısındırıyor. Kırmızı kablo yerine yeşil kabloyu taktığımda ise entegre ısınmıyor. Belki bu bir ipucu olabilir. Ancak emin değilim. Belki de standart kablolama bile olmayabilir bu durumu düşününce.

İc besleniyor diye ısınıyor. Kolun mantığı kısa devre ama aşırı basit. Kendi orijinal kablolarından data çekmende zor olur tek tek PCB yüzeyinde işlem yapmak daha mantıklı.

İc besleniyor diye ısınıyor. Kolun mantığı kısa devre ama aşırı basit. Kendi orijinal kablolarından data çekmende zor olur tek tek PCB yüzeyinde işlem yapmak daha mantıklı.
ICnin şuan ısınmaması lazım. Muhtemelen bir kısadevre vb oluştu. Arduinonun 5v ve gnd uçlarına bağladığında Arduinonun ışıklarında parlaklık azalma vb durum var mı?

PCB üzerinde işlem yapacak kadar kendime güvenemiyorum. Isınma dediğim de küçük bir şey değil, sanki çakmakla ısıtılmış metal gibi düşün.

ICnin şu an ısınmaması lazım. Muhtemelen bir kısadevre vb oluştu. Arduino'nun 5V ve gnd uçlarına bağladığında Arduino'nun ışıklarında parlaklık azalma vb durum var mı?

Arduino'nun ışıklarında bir parlaklık azalması gözlemlemedim. Oyun kolundaki çip'e benzer yapı ısınınca Arduino'nun bağlı olduğu usb kabloyu çıkararak gücü kestim, hem Arduino'ya hem bilgisayara zarar gelmemesi için.