ggbye

Başarılı
Makaleler
1
Yer
Bursa
R7 9800X3D kullanıyorum, BIOS üzerinden 4.7GHz sabitledim. PBO ve Core bost ne var ise kapattım. Sabit dümdüz 4.7G Hz çalışır ise ne olur? Sadece Valorant oynuyorum, günde 3-4 saat bilgisayarı kullanıyorum. Bu durum işlemciye zarar verir mi? Lian Li galahad II Lite 360 performance sıvı soğutma kullanıyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
R7 9800X3D kullanıyorum, BIOS üzerinden 4.7GHz sabitledim. PBO ve Core bost ne var ise kapattım. Sabit dümdüz 4.7G Hz çalışır ise ne olur? Sadece Valorant oynuyorum, günde 3-4 saat bilgisayarı kullanıyorum. Bu durum işlemciye zarar verir mi? Lian Li galahad II Lite 360 performance sıvı soğutma kullanıyorum.
Neden sabitlediniz? Sabit fps, frametime, sıcaklık için mi? Amd'nin sunduğu pbo boost kapattığın için bi tık tek çekirdek performansın düşecektir. Yani stabilite için yaptıysan eğer aslında bir tık da olsa performans kaybı yaşarsın. Zarar vermez ama vj overclock vs.yaptın mı?

Değerli hocalarım, cevap için teşekkür ederim. İnput lag düşürmek için sabitlemeyi düşünüyorum. 4.70GHz sabitledim, voltaj Auto oynadım çok akıcı bir deneyim sundu. 2 maç PC dondu.

Dünyanın en iyi oyun işlemcisini kullanıyorsun. İnput lagi zaten en düşük işlemci gibi bir genelleme yapabilirsin. Normal işlemcilerin performansı RAM'e daha fazla bağlı iken X3D işlemciler daha fazla işi kendi L3 belleğinde hallettiğinden input lag daha düşük olur haliyle. Varsa gecikme başka bileşenlere vs. bakmanı öneririm.

R7 9800X3D kullanıyorum, BIOS üzerinden 4.7GHz sabitledim. PBO ve Core bost ne var ise kapattım. Sabit dümdüz 4.7g Hz çalışır ise ne olur? Sadece Valorant oynuyorum, günde 3-4 saat bilgisayarı kullanıyorum. Bu durum işlemciye zarar verir mi? Lian Li galahad II Lite 360 performance sıvı soğutma kullanıyorum.

Ryzen 7 9800X3D'yi 4.7 GHz sabitlemek işlemciye zarar vermez.
Voltaja dokunmadıysan ve sıcaklıklar 85°c altındaysa sorun yok.
Ama otomatik Boost genelde daha verimli çalışır. Sabitlemek şart değil. Bence daha gereksiz. Bunu takıntı olmaktan çıkartman lazım.

İşlemciye zarar gelir mi ne demek? Ben sana böyle mi öğrettim? :) 1.35V ve üzerinde statik OC yapmadığın sürece hiçbir şey olmaz işlemciye. Şimdi 9850X3D zaten 1.35-1.4V VCore ile Boost frekansı 5.6-5.8 GHz arası zar zor görüyor, iyi soğutman lazım. 9800X3D için 1.35V ve üzeri riskli. Globalde patlayan işlemciler var, her silikon yemez. 9850X3D'de 9700X'te olduğu gibi iyi ve seçmece, yüksek voltaja dayanıklı silikonlar kullanıldı, tek farkı o. Statik OC yapacaksan 1.2-1.25V dolaylarında 5.4-5.5 GHz, LLC 7-8 ile sabitleyip kullanmak lazım. Global C-State ve Spread Spectrum ayarlarını stabilite için kapatman lazım.

CPB kapatırsan işlemci Boost'layamaz, Base frekansta çalışır. 9800X3D'yi 7800X3D'ye çevirmiş olursun yani. Gerçi o bile hiç dokunmasan 4.8-4.9 GHz bandında çalışıyor, çoğu oyunda maksimum Boost frekansına Curve Optimizer yapmadan erişemez. 5.05 GHz erişmesi için en azından -10 CO gerekiyordu çoğu üretimde. Silikondan ziyade mühendislik hatası vardı, 9800X3D'de o sorun düzeltilince ve Cache konumu olması gereken yere taşınınca stokta dahi Boost frekansa sorunsuz ulaşıyor.

Statik OC bile yapsan efektif saat hızların 0-100 MHz arası olacaktır boştayken. Çarpan ve frekans sabitlediginde o frekansta çalışmıyor 7/24.

İşlemciye zarar gelir mi ne demek? Ben sana böyle mi öğrettim? :) 1.35v ve üzerinde statik OC yapmadığın sürece hiçbir şey olmaz işlemciye. Şimdi 9850X3D zaten 1.35-1.4v Vcore ile Boost frekansı 5.6-5.8 GHz arası zar zor görüyor, iyi soğutman lazım. 9800X3D için 1.35v ve üzeri riskli. Globalde patlayan işlemciler var, her silikon yemez. 9850X3D'de 9700X'te olduğu gibi iyi ve seçmece, yüksek voltaja dayanıklı silikonlar kullanıldı, tek farkı o. Statik OC yapacaksan 1.2-1.25v dolaylarında 5.4-5.5 GHz, llc 7-8 ile sabitleyip kullanmak lazım. Global C-state ve spread Spectrum ayarlarını stabilite için kapatman lazım.

CPB kapatırsan işlemci Boost'layamaz, base frekansta çalışır. 9800X3D'yi 7800X3D'ye çevirmiş olursun yani. Gerçi o bile hiç dokunmasan 4.8-4.9 GHz bandında çalışıyor, çoğu oyunda maksimum Boost frekansına Curve Optimizer yapmadan erişemez. 5.05 GHz erişmesi için en azından -10 co gerekiyordu çoğu üretimde. Silikondan ziyade mühendislik hatası vardı, 9800X3D'de o sorun düzeltilince ve cache konumu olması gereken yere taşınınca stokta dahi Boost frekansa sorunsuz ulaşıyor.

Hocam sabit GHz oynayınca çok farklı oluyor. Llc 5 %140 yapıp. 5.0GHz 1.2 CPU voltaj, marix böyle yapma dedi.