İspir Fasulyesi hakkında bilgiler

Katılım
16 Aralık 2023
Mesajlar
349
Makaleler
3
Çözümler
2
Beğeniler
811
İspir Fasulyesi, yurdumuzun Erzurum adlı ilinin İspir ilçesinde yetişmesi sebebiyle İspir Fasulyesi olarak adlandırılmıştır. Her yıl toplandığı eylül ayında, adına "İspir Panayırı" düzenlenir. 2011 yılında Türk Patent ve Marka kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir.
cografi-isaret-basvuru.webp

Erzurum ilimizin dağlık ve engebeli bir coğrafyaya sahip olması hasebiyle makineli tarıma uygun olmayan bir ortam bulunmaktadır. Bu nedenle de İspir Fasulyemiz de oldukça zor şartlar altında üretilmekte, zahmetli bir ekim sürecinden geçmektedir.

ÜRETİM SÜRECİ

İspir fasulyemiz, Mayıs ayında ekilir ve üzerindeki tarla sürülür. Hayvan gübresi tarlanın her tarafına eşit gelecek şekilde dağıtılır. Katiyen hayvan gübresi harici bir gübre ve kimyevi madde kullanılmaz. Aynı tarla en fazla iki yıl olacak şekilde ekilir. 2 yılın ardından nadas işlemi(Toprağın bir yıl boş bırakılma işlemidir.) uygulanır. Nadas işlemi uygulanmayacaksa farklı bir ekin ekilir. Ekime mayıs ayında başlanan fasulyenin çapalama işlemi haziran ayında yapılır. Çapalama işlemi bittikten sonra fasulye sırığının dikilmesi gerekmektedir. Her hafta, haftada bir kez olmak üzere sulama işleminin uygulanması gerekmektedir. Hasat zamanı mevsim ve iklim şartlarına göre değişebilir olmak üzere, genelde Eylül sonu veya Ekim başıdır. Makineli tarımın coğrafi nedenlerle yaygın olmaması ve zor olması nedeniyle hasat, tarım işçileri aracılığıyla yapılır. Hasat bitip fasulyeler tarladan söküldükten sonra, ayıklama işlemine geçilir. Elle tek tek ayıklamaya özen gösterilir, ardından da fasulye kurutma işlemine tabii tutulur. Kurutma işleminin bitişinin ardından, fasulyeler tanelerinden ayrılır. Ayrılma işleminden sonra elek ile birlikte fasulyeler elenir. Yabancı cisimler ve küçük fasulyeler ayıklanır.

ÖZELLİKLERİ VE BESİN DEĞERİ

İspir Fasulyemiz kendisine özgü olarak, erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atması özellikleriyle tanınır. Sindirimi kolaydır, kendine has bir lezzeti bulunur. 8-9 mm büyüklüklerine ulaşan taneler sahiptir. Yurdumuzda yıllık üretim miktarı 300-500 ton arasında değişir. 1 dekarlık bir alandan yaklaşık 100 kilo İspir Fasulyesi hasadı yapılır.

Besin değerleri 100 gram İspir Fasulyesinde olmak üzere:

330 kilokalori / 1381.648 Kilojoule
24 gram protein
20,2 gram karbonhidrat
1,5 gram yağ


İçinde bulunan vitamin ve elementler ise: Fosfor, Kalsiyum, Demir ve Potasyum elementleri ile B1, B2, B3 ve E vitaminleridir.

Sağlığa oldukça yararlıdır. Yüksek potasyum içeriği sayesinde, düzenli tüketiminde tansiyon düşürmeye yarar. Kanda bulunan kötü kolestrol seviyesini önemli düzeyde düşürür. Vücutta bulunan kan şekeri düzeyini dengede tutmaya yarar. Diyabet hastalarının tüketmesi bu nedenle sorun teşkil etmez. Zengin lif içeriği sayesinde kalın bağırsak sağlığına olumlu etkileri bulunur.
erzurum-ispir-fasulyesi.webp



KAYNAKÇA: İspir Fasulyesi
 
İspir iyidir severiz, fakat dermason fasulyesine olan sevgim Recep hocaya duyduğum sevgi kadar fazla. Recep hocam fasulyemin pastırması olur musun?
Dermason çok tatsız, lezzetsiz, saman gibi geliyor. Büyük ve doyurucu ama lezzeti değişiyor bence. Gene de esnaf lokantalarının vazgeçilmezidir. O yönden severiz.
 
Dermason çok tatsız, lezzetsiz, saman gibi geliyor. Büyük ve doyurucu ama lezzeti değişiyor bence. Gene de esnaf lokantalarının vazgeçilmezidir. O yönden severiz.

Hocam benim yediğim tüm dermasonlar aşırı tatlıydı ya. Belki ondan seviyorumdur ama sen daha tatlısın.
 
Geri
Yukarı Alt