Instagram Kalite kaybı olmadan fotoğraf yükleme rehberi

Arkadaşlar herkese iyi aksamlar. Hiç uzatmadan konuya giriyorum.

Neredeyse çıktığından beri Instagram'da hesaplar açıp silmişimdir, son 3-4 yıldır da hobi şeklinde sanatımı paylaşıyorum. Instagram'dan her ne kadar tam boyut görsel izleme beklemesem de paylaştığım şeyleri arkadaşlarıma ve çevreme ulaştırmanın en kolay yolu Instagram, yani idare ediyor. Herkes kullanıyor, basit bir arayüzü var (genel olarak) ve oldukça popüler.

İnsanların bildiğini sandığım fakat aslında çoğu kişinin bu durumu fark etmediği bir görsel yükleme mevzusundan bahsetmek istiyorum.

İnstagram'a örneğin 4K (3840x2160) bir fotoğraf yüklediğinizde düşünülenin aksine kalite artmıyor, düşüyor. Zira hem İnstagram asagi yukarı dikeyde 1080x1350 kare ile optimal çalışıyor hem de 4K bir görsel en az 3-4 MB ki bu gerçekten "büyük". Yaptığım testlere göre 1.5 - 1.6 MB üstündeki gorseller sıkıştırmaya uğruyor. Çözünürlügu 1080x1350 (hep tutmuyor, sınır gecilmedigi surece daha az da olur), boyutu da asagi yukari 1 MB olduğunda garanti oluyor. Yatayda ChatGPT'yle yaptığım hesaba göre sınır 1080x566 olarak çıkıyor. Dikey her neyse de yatayda bu değer cok az ve ben bunun yerine 1920x1280 gibi değerler kullanıyorum yahut 2160x2160 bir görsel çıkartıp maks 1 MB veriyorum.

Dikey: 1080 x 1350 piksel ~ 1 ila 1.5 MB arası en uygun.

Yatay: 1080 x 566 piksel iddia edilen ama benim önerim en azından 1920 x 1280 ~ 1 ila 1.5 MB arası en uygun.

Ayrıca renk çıktısı sRGB olmak zorunda yoksa fotoğraf solar!

Bir de ek olarak:

Son düzenleme:
Dikey: 1080 x 1350 piksel ~ 1 ila 1.5 MB arası en uygun.

Yatay: 1080 x 566 piksel iddia edilen ama benim önerim en azından 1920 x 1280 ~ 1 ila 1.5 MB arası en uygun.
Bu çözünürlüğe dönüştürünce sonuç iyi olacak. Pekiyi size sormak istediğim soru bunu telefonun kendisinde mi yoksa bir program aracılığıyla mı yapmak daha iyi sonuç veriyor?

Sağ olun hocam. Fotoğraf yüklemesemde belki lazım olur.

Bu çözünürlüğe dönüştürünce sonuç iyi olacak. Pekiyi size sormak istediğim soru bunu telefonun kendisinde mi yoksa bir program aracılığıyla mı yapmak daha iyi sonuç veriyor?

Önerim Adobe Lightroom. Oradan çözünürlügu girdikten sonra JPEG kalitesini %90, 80, 70 şeklinde düşürerek uygun boyutu yakalamaya calis. Ayrica çıktı sRGB olmali yoksa işleme sebebiyle fotoğraf ciddi oranda "solar".

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…