Kalp, ne ifade eder?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Andar Han
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 44
  • Görüntüleme Görüntüleme 739
  • Etiketler Etiketler
    eder ifade

Andar Han

Üstün
Makaleler
4
"Kalp, bir yargı organıdir" ki bunu Spinoza'da bile görüyoruz. Kendisi Etika'da diyor ki:

"Önerme LXXII

Hür insan hiçbir zaman aldatıcı olarak değil, her zaman temiz kalple iyi niyetli hareket eder."

Kanıtlama

Eğer hür bir insan, hür olması dolayısıyla aldatıcı olarak hareket etse idi, bunu aklın emrine göre yapacaktı: çünkü ona ancak bu şartla hür adını veriyoruz; aldatmak o halde bir erdem olacaktı (önerme 24) ve bunun sonucu olarak (aynı önerme), herkesin kendi varlığını korumak için aldatması iyi görülmüş olacaktı"

Aldatmaya elverişli olan akıldır. Kalp ise, bunun denetleyicisi olmalıdır.

Senin kalp dediğin şey, kırmızı kemik iliğinde üretilen içinde alyuvar, akyuvar, kan pulcukları gibi şeyleri içeren, içindeki eritrositlerle dokulara oksijen ve karbondioksit taşıyan, kana kırmızı rengini veren hemoglobin pigmentini içeren kanda en fazla bulunan kırmızı kan hücrelerini içeren kanı bütün vücuduna pompalayıp yaşamını devam ettirmeni sağlayan bir organdır.

@Michael MYERS Muhakkak. Lakin ben sıkıntılı veya soruna sebep bir iş yaptığımda, neden göğsüm daralıp da kalbimin üzerinde bir baskı hissetmekteyim?
Farklı hormonlar farklı durumlara yol açar. Vücutta duruma göre bu kimyasallar salgılanabilir.

Felsefi olarak çok daha ötesine gidilebilir belki ancak gerçeklikle hayalin etrafında gitmeye başlarız. Ben soyut olarak pek düşünemiyorum, soyut olarak soracağınız sorulara cevap üretemeyeceğim.

Bobrek üstü bezleri karar verici yani.
Seni strese sokan olayı yaşayınca buna tepki olarak bazı hormonların salgılanması için uyarılar gönderen zımbırtı beynin olduğu için karar verici olarak beyin diyorum.

Bugünlük AYT biyoloji dersimi de verdim çok şükür.

Bugünlük AYT biyoloji dersimi de verdim çok şükür.

Bırakacaktım da devam edelim. Her hareket korku veya heyecan ile mi iştiraklendirilir? En basit örnekle yerden bulduğunuz parayı harcama konusundaki şüpheden dolayı kalbin tesiri, adrenalin salgılamaya yeterli midir?

Her türlü düşünsel hareket hormonlar ve salgılarla ifade edilebiliyorsa, aynı hislere farklı tepkiler nasıl doğuyor?

@Michael MYERS Muhakkak. Lakin ben sıkıntılı veya soruna sebep bir iş yaptığımda, neden göğsüm daralıp da kalbimin üzerinde bir baskı hissetmekteyim?

Her şey kimyasal reaksiyon. Beynin zaten baskı altında hissettiği için ilgili birimlere mesaj atıp daraltıcı reaksiyon gerçekleştiren kimyasal molekülü - hormon - yollatır. Kimyasal reaksiyonu sonlandırmak veya başlaması komple engellemek kendi elinde, sakin kalmaya yönelik pratik yaparsan veya epinefrin yerine adrenalin yollamaya kendini programlarsan sakat işler yaparken ek bir enerji sahibi olursun. Buna örnek olarak çeyrek milyon kişinin önünde konser veren bir metal müzik grubunun adrenalinin etkisiyle sahnede koşa koşa şarkı söyleyip gitar çalabilmesini verebilirim. Normalde koşarak gitar çalmak da şarkı söylemek de çok zordur. 50 kişinin önüne çıkıp sadece bir meslektaşını kürsüye davet edecek olan amatör birinin neredeyse kalp krizi geçirmesini, nefes alamamasını, sesinin titremesi ve çatallanmasını düşün şimdi bir de. Hormonlar sihirli şeyler değildir, mor lahanaya istersen limon sıkıp kırmızı ettiğin gibi istersen lavabo açıcıyla mor yaparsın hormon da aynı şekilde bir kimyasaldır ve yer aldığı belli reaksiyonlar vardır. Vücut geliştiricilerin kullandığı haplar da hormondur mesela ve laboratuvarda kimya sektörünün becerisiyle üretilir, sihirli bir şey olsa hapı/iğnesi olmazdı. Çeyrek milyonun önündeyim diye anormal seviyede enerji dolmak varken kalp krizi geçiriyorsan bu yalnızca düşünce şeklindendir.

Felsefe ülkemizde özellikle halk arasında boş adamların boş konuşması olarak algılansa da diğer önemli bilimler gibi doğayı anlama çabasıdır, fizik bilimi felsefenin matematikle buluştuğu noktadır mesela ve tarihteki adı yayılmış her filozof aslında bir bilim insanıdır. Demokritos atomla ilgili ilk fikirleri belirtmiştir mesela. Matematikçi olan da bolca var.

Kalp dediği şey yalnızca bir metafor ve içindeki kanı çektiğinde bembeyaz kalan bir düz kas pompasıyla hiçbir ilgisi yok.

Buna da cevap vermiş oldum, detay lazımsa sor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…