Dagster3532 2

Yetkin
Trajikomik tarzda bir olay yaşıyorum. Eski sevgilimle kavga ettik. Kendisi şikayetçi olmuş. Konu tahmin edebildiğim kadarıyla huzur bozma ve tehdit gibi şeyler içeriyor ama yanı sıra adıma hastanelerden randevu almış iş başvuruları yapmış beni panellemiş tarzında 4 tane de şahit var diyerek ailesi ile beraber de şikayetçi olmuş. Panellemiş demesinin sebebi de numarasını bulmuşum sözde ancak konuştuğumuz uygulamada numarası zaten gözüküyordu. Diğer tehdit hakaret şantaj gibi şeyler de karşılıklı oldu. Ancak karşı taraf ben sinirlendim o yüzden oldu demiş. Uzaklaştırma kararı çıkarılmış. Daha ifade vermek için çağırılmadım ancak ne yapabilirim? Elimde aşağı yukarı 200 tane durmadan hakarete küfüre şantaja ve üçüncü kişileri kullanıp benimle uğraştığının ekran görüntüleri var. Karşı taraf uygulamadaki hesabı silip sadece kendi lehine SS'ler almış. Karşı taraf ile defalarca kez uzlaşmak istediğimi söylediğim halde tekrar hakarete uğradığıma dair görüntüler var. Ben kendisine neden uzlaşmak istemiyorsun iki tarafında sicili zarar görmesin sildiremeyiz dediğim zaman neyse parası veririz tarzında tekrar bir açıklama yaptı ve ekran görüntüleri de var.

Yine uygulamadan aldığım sohbet çıktıları da elimde mevcut. Birbirimizi yaydığımız için ve tehdit ettiğimiz için bu olay kamu davasına dönüşür mü? Yoksa uzlaşma ile biter mi sizce? Evinden seni ters kelepçe veya benim adalet bakanlığımda çok üst düzey tanıdığım kişiler var sonunu sen düşün tarzında tehditleri var. Ne yapacağım bilmiyorum. Uzamasın dediğim halde ortada herhangi bir şiddet tehditi olmadığı halde hakkımda direkt olarak uzaklaştırma bile verilmiş. Hiçbir şekilde ailesine ve kendisine de uzlaşma için ulaşamıyorum. Beni en son bir yerde tazminat davası da açacağım şeklinde tehdit etmişti. Ayrıca üstünde 3 konu hakkında şikayet var demişti. Ne önerirsiniz? Hiç ifade vermedim daha önce. Dikkat etmem gereken nedir? Bu ekran görüntüleri tek başına geçerli mi? @Şişman Adam hocam baro avukatını sizce çağırmalı mıyım? Kamu davasına dönüşür mü sonucu ne olur?

Trajikomik tarzda bir olay yaşıyorum. Eski sevgilimle kavga ettik. Kendisi şikayetçi olmuş. Konu tahmin edebildiğim kadarıyla huzur bozma ve tehdit gibi şeyler içeriyor ama yanı sıra adıma hastanelerden randevu almış iş başvuruları yapmış beni panellemiş tarzında 4 tane de şahit var diyerek ailesi ile beraber de şikayetçi olmuş. Panellemiş demesinin sebebi de numarasını bulmuşum sözde ancak konuştuğumuz uygulamada numarası zaten gözüküyordu. Diğer tehdit hakaret şantaj gibi şeyler de karşılıklı oldu. Ancak karşı taraf ben sinirlendim o yüzden oldu demiş. Uzaklaştırma kararı çıkarılmış. Daha ifade vermek için çağırılmadım ancak ne yapabilirim? Elimde aşağı yukarı 200 tane durmadan hakarete küfüre şantaja ve üçüncü kişileri kullanıp benimle uğraştığının ekran görüntüleri var. Karşı taraf uygulamadaki hesabı silip sadece kendi lehine SS'ler almış. Karşı taraf ile defalarca kez uzlaşmak istediğimi söylediğim halde tekrar hakarete uğradığıma dair görüntüler var. Ben kendisine neden uzlaşmak istemiyorsun iki tarafında sicili zarar görmesin sildiremeyiz dediğim zaman neyse parası veririz tarzında tekrar bir açıklama yaptı ve ekran görüntüleri de var.

Yine uygulamadan aldığım sohbet çıktıları da elimde mevcut. Birbirimizi yaydığımız için ve tehdit ettiğimiz için bu olay kamu davasına dönüşür mü? Yoksa uzlaşma ile biter mi sizce? Evinden seni ters kelepçe veya benim adalet bakanlığımda çok üst düzey tanıdığım kişiler var sonunu sen düşün tarzında tehditleri var. Ne yapacağım bilmiyorum. Uzamasın dediğim halde ortada herhangi bir şiddet tehditi olmadığı halde hakkımda direkt olarak uzaklaştırma bile verilmiş. Hiçbir şekilde ailesine ve kendisine de uzlaşma için ulaşamıyorum. Beni en son bir yerde tazminat davası da açacağım şeklinde tehdit etmişti. Ayrıca üstünde 3 konu hakkında şikayet var demişti. Ne önerirsiniz? Hiç ifade vermedim daha önce. Dikkat etmem gereken nedir? Bu ekran görüntüleri tek başına geçerli mi? @Şişman Adam hocam baro avukatını sizce çağırmalı mıyım? Kamu davasına dönüşür mü sonucu ne olur?

Uzaklaştırma varken kendisine veya ailesine kesinlikle ulaşmayın, ihlali ayrıca sorun çıkarır. Tüm mesajları tam hâliyle yedekleyip ifadeye mümkünse avukatla gidin. Karşılıklı olması dosyayı otomatik kapatmaz, ekran görüntüleri de delil olarak değerlendirilebilir.

Uzaklaştırma varken kendisine veya ailesine kesinlikle ulaşmayın, ihlali ayrıca sorun çıkarır. Tüm mesajları tam hâliyle yedekleyip ifadeye mümkünse avukatla gidin. Karşılıklı olması dosyayı otomatik kapatmaz, ekran görüntüleri de delil olarak değerlendirilebilir.

Hocam konuşmaların tam halinin olmaması sorun çıkarır mı? Çünkü karşı taraf sohbeti benden de silmişti. Bende cihaz değiştirmiştim memnun kalmadığım için ve dağılan numara ile beraber. Uygulamayı tahmin etmişsinizdir. Ayrıca bana yurt dışı numaraları ile beni yaymış vs demiş ancak karşı taraf tam tersine beni yaymıştı. Ve sadece kendisine ulaşmak için aldığım yeni özel numaraları bile başkasına vermişti. Bana başta yazanların kim olduğunu sorduğum zaman bilmiyorum diyerek konuyu çekmişti biraz üsteleyince de sen istedin şeklinde cevap vermişti.

Mailim telefon numaramın WhatsApp hesabı tamamen doğrulama kodları ve küfürlü tehditli yurt dışı numaraları ile dolmuştu. Zaten ailesi veya kendisine istesem de ulaşamam çünkü ulaşabileceğim bir yer yok. Arkadaşına ulaşmayı çalışıp şikayeti geri çekmesi yönünde ricada bulunsam yine suçlu çıkarım galiba değil mi? 4 şahit varmış ancak kim olduklarını bile bilmiyorum ve ben bu 4 kişinin yanında hiçbir şekilde kendisiyle de konuşmam. 3 tane konuda şikayet varmış. Konuları da bilmiyorum. Avukat için de durumum uygun değil. Ailemin bile öğrenmeden kapanıp gitmesini istiyorum sadece. Ben iş buraya gelmez kapanır gider herhalde demiştim ancak karşı taraf adını konuşturmuş.

Mevcut durumda iki tarafta suçlu olmuyor mu? Nasıl şikayet etme gibi bir girişimde bulunuyor onu da anlamadım. Uzaklaştırmayı da kaldırtmayı düşünüyorum çünkü yok yere adım kirleniyor sanki şiddet yanlısı gibi bana bir de uzaklaştırma verilmiş. İlk defa başıma geldiği için kafam çok karışık.

Hocam konuşmaların tam halinin olmaması sorun çıkarır mı? Çünkü karşı taraf sohbeti benden de silmişti. Bende cihaz değiştirmiştim memnun kalmadığım için ve dağılan numara ile beraber. Uygulamayı tahmin etmişsinizdir. Ayrıca bana yurt dışı numaraları ile beni yaymış vs demiş ancak karşı taraf tam tersine beni yaymıştı. Ve sadece kendisine ulaşmak için aldığım yeni özel numaraları bile başkasına vermişti. Bana başta yazanların kim olduğunu sorduğum zaman bilmiyorum diyerek konuyu çekmişti biraz üsteleyince de sen istedin şeklinde cevap vermişti.

Mailim telefon numaramın WhatsApp hesabı tamamen doğrulama kodları ve küfürlü tehditli yurt dışı numaraları ile dolmuştu. Zaten ailesi veya kendisine istesem de ulaşamam çünkü ulaşabileceğim bir yer yok. Arkadaşına ulaşmayı çalışıp şikayeti geri çekmesi yönünde ricada bulunsam yine suçlu çıkarım galiba değil mi? 4 şahit varmış ancak kim olduklarını bile bilmiyorum ve ben bu 4 kişinin yanında hiçbir şekilde kendisiyle de konuşmam. 3 tane konuda şikayet varmış. Konuları da bilmiyorum. Avukat için de durumum uygun değil. Ailemin bile öğrenmeden kapanıp gitmesini istiyorum sadece. Ben iş buraya gelmez kapanır gider herhalde demiştim ancak karşı taraf adını konuşturmuş.

Mevcut durumda iki tarafta suçlu olmuyor mu? Nasıl şikayet etme gibi bir girişimde bulunuyor onu da anlamadım. Uzaklaştırmayı da kaldırtmayı düşünüyorum çünkü yok yere adım kirleniyor sanki şiddet yanlısı gibi bana bir de uzaklaştırma verilmiş. İlk defa başıma geldiği için kafam çok karışık.

Karşılıklı olması iki tarafın da şikâyetçi olmasına engel değil hocam. Arkadaşına dahi ulaşmayın, dolaylı iletişim olarak aleyhinize dönebilir. Uzaklaştırma suçlu olduğunuz veya sicilinize işlendiği anlamına gelmez, itirazınızı mahkeme üzerinden yapın. Elinizdeki tüm delilleri saklayıp ifadeye çağrıldığınızda avukat talep edin. Sakin kalarak her şeyi planlı ve hatasız bir şekilde yapın.

Karşılıklı olması iki tarafın da şikâyetçi olmasına engel değil hocam. Arkadaşına dahi ulaşmayın, dolaylı iletişim olarak aleyhinize dönebilir. Uzaklaştırma suçlu olduğunuz veya sicilinize işlendiği anlamına gelmez, itirazınızı mahkeme üzerinden yapın. Elinizdeki tüm delilleri saklayıp ifadeye çağrıldığınızda avukat talep edin. Sakin kalarak her şeyi planlı ve hatasız bir şekilde yapın.

Peki sizce sonucu ne olur? Karşı taraf sanırım birisine güveniyor olmalı ki şikayeti de geri çekmeyeceğini söylemişti sonra da çekip gitti. Şok oldum doğrusu. Ben uzlaşma talep ediyorum karşı taraf reddedip duruyor. İki tarafta ceza alacak gibi. Geldiğimde daha tuhaf bir şeyden daha bahsedeceğim.

Peki sizce sonucu ne olur? Karşı taraf sanırım birisine güveniyor olmalı ki şikayeti de geri çekmeyeceğini söylemişti sonra da çekip gitti. Şok oldum doğrusu. Ben uzlaşma talep ediyorum karşı taraf reddedip duruyor. İki tarafta ceza alacak gibi. Geldiğimde daha tuhaf bir şeyden daha bahsedeceğim.

Dosyayı görmeden sonuç tahmin edilemez hocam; karşılıklı mesajlaşma iki tarafın da kesin ceza alacağı anlamına gelmez, deliller ve konuşmaların bütünü incelenir. Karşı taraf uzlaşmayı kabul etmek zorunda değil, siz artık iletişim kurmadan ifade çağrısını bekleyin.

Merhaba,

Öncelikle geçmiş olsun.

Koruma tedbiri kararları (halk arasında uzaklaştırma kararı) uygulamada özellikle kadın mağdurların talep etmesi halinde neredeyse mutlaka veriliyor. Sizin aleyhinize koruma tedbiri kararı verilmiş olması sizin suçlu olduğunuz anlamına gelmiyor. Ancak madem karar verilmiş, size kolluk (polis) aracılığıyla tebliğ edilmiştir. Kararı okuyun ve kararın içeriğine göre sizin için yasaklanmış olan durumlara mutlaka dikkat edin. Aksi halde bu karara aykırı davranmanız halde hakkınızda birkaç günlüğüne tazyik hapsi kararı da verilebilir. Tazyik hapisleri klasik bir hapis cezası gibi adli sicilinize işleyen kararlar değildir ama can sıkıcı olur. O yüzden hem verilen kararı içeriğine göre herhangi bir ihlalde bulunmayın hem de dilerseniz verilen karara itiraz edebilirsiniz. Ancak itirazınızın olumlu sonuçlanacağını düşünmüyorum.

Gelelim diğer meseleye. Bahsettiğiniz uygulama hangi uygulama ben anlamadım ama sanırım Instagram, WhatsApp veya Telegram gibi uygulamalardan değil. Yine de şikayetçi olduğu sırada aynı uygulamadan ekran görüntüleri kullandıysa siz de elinizdeki ekran görüntülerini kullanabilirsiniz, neticede kendisi de şikayet ederken bu uygulama üzerinden delil sunuyorsa o uygulamayı kullandığını ikrar ediyor. Haliyle sizin sunacağınız ekran görüntülerine karşı "ben kullanmadım, o mesajları ben atmadım" gibi bir savunma yapamayacaktır.

Hakaret konusuna gelelim, öncelikle hakaret "ön ödeme" dediğimiz bir kuruma tabi. Savcı hakaret konusunda suçun işlendiğine kanaat getirirse dava açmaktan önce ön ödeme yolunu işletir ve kanuna göre size bir ücret teklif eder. Bu ücret devlete ödenecek bir ücrettir. Kabul eder ve ödemeyi yaparsanız savcı hakkınızda takipsizlik kararı verir. Ancak size karşı da hakaret edildiğini söylemişsiniz, karşılıklı hakaret olduğu tespit edildiğinde kişilere ceza verilmiyor. Bu sebeple karşılıklı hakaret olduğuna kanaat getirirse savcı muhtemelen takipsizlik kararı verecektir, ön ödemeye gitmeden.

Tehdit meselesine gelelim. Tehdit konusunda ister karşılıklı olsun isterse tek taraflı olsun fark etmez, bu konuda soruşturma yürütülür. Öyle hakaret suçundaki gibi ön ödeme veya karşılıklı olması halinde ceza verilmemesi durumu yok. Bu yüzden ister tek taraflı olsun ister karşılıklı olsun savcı soruşturmayı yürütmeye, delil toplama, ifade almaya vs. devam eder. Ancak anlattıklarınızdan anladığım şey sanırım olayda söz konusu olan tehdit suçu TCK m.106/1 kapsamında kabaca basit tehdit dediğimiz hali mevcut. Tehdit suçunun bu hali uzlaşma kapsamında. Savcı soruşturma neticesinde eğer tehdit suçunun işlendiğine kanaat getirirse hemen dava açmak yerine dosyayı uzlaştırma bürosuna göndermek zorunda. Uzlaştırma bürosuna gönderildikten sonra dosyaya bir tane uzlaştırmacı atanır ve uzlaştırmacı dosyanın taraflarına ulaşarak sizleri uzlaştırmaya çalışır. Eğer uzlaşırsanız savcı takipsizlik kararı verir. Uzlaşamazsanız ceza davası açılır.

Bir avukattan destek alma konusuna gelirsek. Elbette tavsiye ediyorum, her zaman bir profesyonelden destek almak faydalıdır. Ancak özel olarak bir avukatla çalışmak için bütçeniz yokmuş. Bu halde barodan avukat talep edebilirsiniz. Eğer bahsettiğiniz suçlar dışında başka bir suç yoksa, tehdit ve hakaret suçlarının ceza miktarları sebebiyle avukat bulundurmak zorunlu olmadığında karakolda veya duruma göre savcılıkta ifade verirken kimse size barodan avukat görevlendirilmesi için kendiliğinden işlem yapmaz. Bu yüzden bunu açıkça talep etmeyi unutmayın.

Ailenizin öğrenmesini istemiyorsunuz ama ailenizle birlikte yaşadığınız senaryoda bu biraz zor ama imkansız değil. Öncelikle ifadenizi muhtemelen kolluk (polis) alacaktır ve bu tebligat ile yapılmayacaktır. Karakoldan polisler sizi arar ve ifadeye çağırır telefonla. Ancak günün sonunda, yani ön ödeme olmazsa ve uzlaştırma olmazsa, şayet dava açılırsa bunun haberiz size tebligat ile gelecek ve tebligatın olduğu senaryoda ailenizin öğrenme ihtimali olacaktır. Haberiniz olsun.

Sonuç ne olur, dava açılır mı gibi sorularına yanıt veremem. Buradan öğrendiğimiz kadarıyla buna yanıt vermek doğru değil. Zira ne iddiaları tam olarak biliyoruz ne de delillerin ne olduğunu ve içeriğini biliyoruz. O yüzden soruşturmanın sonucu hakkında net bir yorum yapmak istemiyorum. Yine de genel olarak bilgileri yukarıdaki şekilde vermiş oldum.

İşin gerçeği nedir bilemeyiz elbette ama muhatabınız ister kadın olsun ister erkek fark etmez, her zaman sinirlerinize hakim olmaya çalışın. Bu sadece size hata yaptırır ve maalesef bu tarz hataların da bir sonucu oluyor. İnsan ilişkilerinde mutlaka dikkatli olun.

Tekrar geçmiş olsun.

Dosyayı görmeden sonuç tahmin edilemez hocam; karşılıklı mesajlaşma iki tarafın da kesin ceza alacağı anlamına gelmez, deliller ve konuşmaların bütünü incelenir. Karşı taraf uzlaşmayı kabul etmek zorunda değil, siz artık iletişim kurmadan ifade çağrısını bekleyin.

Karşı tarafın ifadesini ifadeye çağırılmadan önce okuyup o şekilde ifade vermem mümkün mü? Bazıları hayır bazıları da evet demiş. Şikayetçi olan kişilerden de annesi de babası da çok kötü şeyler söylemiş olmasına rağmen onlar da şikayetçi olmuşlar. Bunu yapan bir de söylediğine göre memur. Yabancı numaradan tehdit edip mesaj atan arayan zorla telefon açtırmaya çalışan hem de. Elimdeki delillerin tamamını güçlendirmek için not vs eklemeli miyim? Yoksa olduğu gibi ham hali ile teslim etmek daha mantıklı mı olur? Bunları ben nasıl ileteceğim onu da bilmiyorum. CD tarzında bir şey mi gerekiyor?

Karşı tarafın ifadesini ifadeye çağırılmadan önce okuyup o şekilde ifade vermem mümkün mü? Bazıları hayır bazıları da evet demiş. Şikayetçi olan kişilerden de annesi de babası da çok kötü şeyler söylemiş olmasına rağmen onlar da şikayetçi olmuşlar. Bunu yapan bir de söylediğine göre memur. Yabancı numaradan tehdit edip mesaj atan arayan zorla telefon açtırmaya çalışan hem de. Elimdeki delillerin tamamını güçlendirmek için not vs eklemeli miyim? Yoksa olduğu gibi ham hali ile teslim etmek daha mantıklı mı olur? Bunları ben nasıl ileteceğim onu da bilmiyorum. CD tarzında bir şey mi gerekiyor?

Karşı tarafın ifadesini önceden görmeniz kesin değil, kısıtlama yoksa avukat dosyayı inceleyebilir. Delilleri düzenlemeden ham hâliyle saklayın, tarih sıralı kısa bir açıklamayı ayrı hazırlayın. İfadede çıktı ve CD/USB olarak nasıl teslim edeceğinizi görevliye sorun.

Öncelikle ifade vermeden önce karakoldaki polislerle konuşun ve karşı tarafın ifadesini okumak istediğinizi belirtin. Bu sizin hakkınız. Maalesef avukatınızın olmadığı senaryoda polisler bazen bu konuda yardımcı olmayabiliyorlar, avukatınız olduğu senaryoda zaten kendisi sizin ifadenizden önce her türlü belgeyi inceledikten sonra sizinle ön görüşme yapıp ondan sonra ifadeye geçiyorsunuz.

Elinizdeki delilleri ister bir çıktı haliyle ister CD ile sunun fark etmez. Çıktı ile sunacaksanız karakolda polislere teslim edebilirsiniz veya genel itibariyle adliyede bir soruşturma dosyası oluşturulacak ve oluşturulduktan sonra doğrudan adliyeye gidip o dosyaya çıktıları veya CD gibi dijital materyalleri sunabilirsiniz.

Şikayet önce kolluk (polis) aracılığıyla yapıldıysa maalesef hemen adliyede soruşturma dosyası oluşturulmuyor. Polis ifadeleri alıp savcıya gönderdikten sonra soruşturma dosyası oluşturuluyor. Bu da ortalama 1 ay içerisinde gerçekleşebilir. Ancak ilk şikayet doğrudan adliyede yapıldıysa, yani doğrudan savcılığa yapıldıysa hemen soruşturma dosyası oluşturulmuştur. Dolayısıyla elinizdeki delilleri doğrudan adliyede soruşturma dosyasına sunabilirsiniz.

Delilleri olduğu gibi sunun. Delillere yönelik açıklama yapmak isterseniz, sunma şeklinize göre eğer adliyede sunacaksanız bir dilekçe ile sunun ve açıklamalarınızı o dilekçede yapın, eğer karakolda sunacaksanız açıklamalarınızın karakoldaki ifadede yazıyor olmasına dikkat edin.