Arkadaşlar fotoğraf attım bakar mısınız? Kasanın arka panelinde 2 tane kablonun takılı olduğu bir cihaz var. Sol kısımda parmak ucumla gösterdiğim yer güç kaynağıma takılı olan sata kablosu. Sağdaki 4 pinli olan kablo ise egzoz fanımın bağlantısı sanırım. Fan çoklayıcı sipariş vereceğim ve bu çoklayıcıyı kullanabilmem için sata ile bağlamam gerekiyor. Bu fotodaki sol taraftaki sata girişini oradan çıkarıp çoklayıcıya taksam olur mu?
Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Detaylar
Kim cevapladı?
Çözüm
İstediğin senaryoyu zaten yeni ürün satın almadan yapabilirsin. O ürünün göreceği işlevi zaten fotoğrafını gösterdiğin ürün de görecek.Anakart: MSI B660 Tomahawk DDR5
Kasa: Phanteks P600S ( kasamda 4 tane SYS_FAN girişi, 1 tane CPU fan girişi, 1 tane de pump fan girişi var.) Kasamda 7 adet fan var. Öndeki 3 fanı ve egzoz fanı SYS fan girişlerine takacağım. SYS fan girişleri dolmuş olacak. Sıvı soğutucunun pompasının kablosunu pump fan girişine takacağım ve sürekli tam devirde çalıştıracağım pompayı. Sıvı soğutucu radyatöründeki 3 fanı ise çoklayıcıya takıp ardından çoklayıcının 4 pinlik çıkışını CPU fana takacağım ve radyatördeki 3 fanı CPU fan kısmından kontrol edeceğim. Ve anakarttaki bütün fan girişlerini de kullanmış olacağım.
Alacağım çoklayıcı şu: https://www.teknobiyotik.com/arctic...n00175a.html?ref=akakce&v=1.87.7#!prettyPhoto
Sıkıntı şu: Fan çoklayıcıyı aldıktan sonra kasanın arkasındaki fan denetleyicisinin SATA kablosunu çıkarıp çoklayıcıya takmak istiyorum ve fotoğrafını atmış olduğum fan denetleyicisi işlevsiz kalsın istiyorum. Lakin öndeki 3 fanı ve egzoz fanını çoklayıcıya takmak istemiyorum. Sadece radyatördeki 3 fanı çoklayıcıya takmak istiyorum.
Şöyle kurguluyorum:
- Öndeki 3 fan ve egzoz fanı anakart üzerindeki SYS_FAN portlarına takarsın ve o portlar dolmuş olur. Burada anlaşıyoruz.
- Sıvı soğutucunun pompasının kablosunu da yine anakart üzerindeki pump fan portuna takıyorsun, burada da problem yok.
- Gelelim asıl istediğin konuya. Radyatördeki o 3 fanı, zaten fotoğrafını attığın fan kontrolcüsüne bağlarsın, sonra fotoğrafını attığın kontrolcüden çıkan 4 pinli kabloyu da CPU_FAN portuna takarsın ve hayatına devam edersin.
Tamam güzel. Herhangi bir sorun yok ve yeni bir ürün satın almana gerek yok. Her şey yine yukarıda anlattığım gibi olacak. Yani senin istediğin şeyi yine şu şekilde sağlayacaksın:Kasayı ben toplamadığım için hiç bilmiyorum. Bir de anakarttaki sys fan 1 girişine takılı olan kabloyu takip edince fan kontrolcüdeki şu fotodaki yere gidiyor.
Yani yeni ürün satın almana gerek yok. Fotoğrafını atmış olduğun o ürün de satın almak istediğin ürün ile aynı işlevi görüyor zaten.
- Gelelim asıl istediğin konuya. Radyatördeki o 3 fanı, zaten fotoğrafını attığın fan kontrolcüsüne bağlarsın, sonra fotoğrafını attığın kontrolcüden çıkan 4 pinli kabloyu da CPU_FAN portuna takarsın ve hayatına devam edersin.
Hani dedin ya, o kontrolcüden çıkan 4 pinli kablo anakart üzerindeki SYS_FAN_1'e takılı diye. İşte onu oradan sökeceksin, sonra radyatör fanlarını kontrolcüye takacaksın, sonra SYS_FAN_1 portundan söktüğün ve kontrolcüye ait o 4 pinli kabloyu CPU_FAN'a takacaksın.
SYS_FAN portlarına da yukarıda istediğin gibi egzoz ve diğer fanları takacaksın.
Tamam güzel. Herhangi bir sorun yok ve yeni bir ürün satın almana gerek yok. Her şey yine yukarıda anlattığım gibi olacak. Yani senin istediğin şeyi yine şu şekilde sağlayacaksın:
Hani dedin ya, o kontrolcüden çıkan 4 pinli kablo anakart üzerindeki SYS_FAN_1'e takılı diye. İşte onu oradan sökeceksin, sonra radyatör fanlarını kontrolcüye takacaksın, sonra SYS_FAN_1 portundan söktüğün ve kontrolcüye ait o 4 pinli kabloyu CPU_FAN'a takacaksın.
SYS_FAN portlarına da yukarıda istediğin gibi egzoz ve diğer fanları takacaksın.
Tamamdır şu an her şeyi anladım fakat tek bir anlamadığım şey var. Şu attığım fotodaki 2 başlı kablonun boşta kalan kısmı ne için? Sağa doğru uzanan kablo egzoz fana gidiyor orası okey. Boşta kalan ne iş ben onu anlamadım. Pinlerinden biri kırık olan kablo bu.
Dosya Ekleri
O kabloyu egzoz fanını istersen başka bir fan ile beraber bağlaman için üretilmiş bir kablo olarak düşün. Yani örneğin mevcut fan kontrolcün olmasaydı, başka bir fanı o boşta sallanan kablo aracılığıyla egzoz fan ile birbirine bağlayacaktın ve yine şu an fotoğrafta kontrolcü üzerine bağlı olan kabloyu örneğin SYS_FAN'a takarak hem egzoz fanı hem de o başka bir fanı birlikte kullanabilecektin.Tamamdır şu an her şeyi anladım fakat tek bir anlamadığım şey var. Şu attığım fotodaki 2 başlı kablonun boşta kalan kısmı ne için? Sağa doğru uzanan kablo egzoz fana gidiyor orası okey. Boşta kalan ne iş ben onu anlamadım. Pinlerinden biri kırık olan kablo bu.
Fan konrolcülerini/çoklayıcılarını şöyle düşün, şöyle senaryolar olur genelde:
-Linkini attığın veya şu an bilgisayarında mevcut olan bir kontrolcüye sahip olursun. Bu tarz kontrolcülere SATA kablosuyla PSU üzerinden güç verirsin. Sonra kontrolcü üzerindeki portlara bağlamak istediğin fanları bağlarsın, sonra da kontrolcüden çıkan 4 pinli kabloyu isteğe ve amaca göre ya SYS_FAN portlarına ya da CPU_FAN portuna takarsın ve hayatına devam edersin.
-Yukarıda anlattığım ürünlerin dışında, direkt tek bir kablo üzerinden fanları birbirine bağlamayı sağlayan kablolar olur. Bu kablolara SATA kablosu takıp güç vermezsin. 1 tane 4 pinli çıkışı olan ve örneğinde 3 adet de (tıpkı yukarıdaki fotoğrafta boşta sallanan kablo gibi) fanları papatya şeklinde birbirine bağlamaya yarayan toplamda tek parçadan oluşan ürünler var. Birbirine bağlamak istediğin fanları önce bu kabloya bağlarsın, sonra bu kablo üzerinde bulunan 4 pinli ucu da yine anakart üzerindeki SYS_FAN veya CPU_FAN portuna takarsın.
-Son senaryo ise, direkt fan üreticisi ürettiği fanın anakart üzerindeki SYS_FAN ve CPU_FAN portuna takılacağı 4 pinli kablo dışında, çoklayıcı görevi gören fazladan bir kablo daha takılı halde üretmiş oluyor. Senin fotoğrafa göre konuşursak, senin egzoz fanından çıkan kablolar aslında hem doğrudan tek başına anakarta takılmasını sağlayan 4 pinli kabloya sahip hem de başka fanlar ile papatya şeklinde bağlansın diye fazladan kendi çoklayıcı kablosuna sahip.
Durum bundan ibaret.
O kabloyu egzoz fanını istersen başka bir fan ile beraber bağlaman için üretilmiş bir kablo olarak düşün. Yani örneğin mevcut fan kontrolcün olmasaydı, başka bir fanı o boşta sallanan kablo aracılığıyla egzoz fan ile birbirine bağlayacaktın ve yine şu an fotoğrafta kontrolcü üzerine bağlı olan kabloyu örneğin SYS_FAN'a takarak hem egzoz fanı hem de o başka bir fanı birlikte kullanabilecektin.
Fan konrolcülerini/çoklayıcılarını şöyle düşün, şöyle senaryolar olur genelde:
-Linkini attığın veya şu an bilgisayarında mevcut olan bir kontrolcüye sahip olursun. Bu tarz kontrolcülere SATA kablosuyla PSU üzerinden güç verirsin. Sonra kontrolcü üzerindeki portlara bağlamak istediğin fanları bağlarsın, sonra da kontrolcüden çıkan 4 pinli kabloyu isteğe ve amaca göre ya SYS_FAN portlarına ya da CPU_FAN portuna takarsın ve hayatına devam edersin.
-Yukarıda anlattığım ürünlerin dışında, direkt tek bir kablo üzerinden fanları birbirine bağlamayı sağlayan kablolar olur. Bu kablolara SATA kablosu takıp güç vermezsin. 1 tane 4 pinli çıkışı olan ve örneğinde 3 adet de (tıpkı yukarıdaki fotoğrafta boşta sallanan kablo gibi) fanları papatya şeklinde birbirine bağlamaya yarayan toplamda tek parçadan oluşan ürünler var. Birbirine bağlamak istediğin fanları önce bu kabloya bağlarsın, sonra bu kablo üzerinde bulunan 4 pinli ucu da yine anakart üzerindeki SYS_FAN veya CPU_FAN portuna takarsın.
-Son senaryo ise, direkt fan üreticisi ürettiği fanın anakart üzerindeki SYS_FAN ve CPU_FAN portuna takılacağı 4 pinli kablo dışında, çoklayıcı görevi gören fazladan bir kablo daha takılı halde üretmiş oluyor. Senin fotoğrafa göre konuşursak, senin egzoz fanından çıkan kablolar aslında hem doğrudan tek başına anakarta takılmasını sağlayan 4 pinli kabloya sahip hem de başka fanlar ile papatya şeklinde bağlansın diye fazladan kendi çoklayıcı kablosuna sahip.
Durum bundan ibaret.
Çok teşekkür ediyorum uzun uzun anlatmışsınız. O zaman ben çoklayıcı almıyorum. Yapacağım şeyler şu:
SYS fan kısmından kontrolcünün pinini çıkarıp CPU fana takıyorum,
Radyatör fanlarını kontrolcünün 4 pin yuvalarına takıyorum,
Ön fanları SYS fan 1 2 3 girişlerine takıyorum.
Ve hayatıma devam ediyorum
Aynen öyle, tam olarak bu şekilde yapıyorsun. Hayatına devam et, keyfine bak, kafana takma.Çok teşekkür ediyorum uzun uzun anlatmışsınız. O zaman ben çoklayıcı almıyorum. Yapacağım şeyler şu:
SYS fan kısmından kontrolcünün pinini çıkarıp CPU fana takıyorum,
Radyatör fanlarını kontrolcünün 4 pin yuvalarına takıyorum,
Ön fanları SYS fan 1 2 3 girişlerine takıyorum.
Ve hayatıma devam ediyorumher şey doğru mu?