emilbreivik

Uzman
Kasanın içinden ufak bir ses geliyordu yaklaşık 1 haftadır. Sanki fanın biri kabloya çarpıyor da o ses çıkarıyor gibi. Az önce de merak edip kasanın camını çıkardım. Fanlara bakayım derken elim ortadaki fana çarptı ve fan bir anda durdu.

Diğer ikisi çalışıyor ama sadece bu elimle çarptığım çalışmıyor. Çok anlamadığım için yapay zekaya sordum da, onun dediğine göre fanlardan çıkan kabloların hepsi yerinde takılı, kasanın yanını açıp bakmıştım kabloları takip ederek.

Hiç anlamadığım için bu konuları, ne yapacağımı da bilmiyorum. Bu durumda ne yapmam lazım, nereye bakmam lazım? Bir de öndeki fanların birisi çalışmasa uzun veya kısa vadede benim için sorun yaratır mı?

Ortadaki fan ekran kartını soğutmak ile görevlidir ve ekran kartı sıcaklığını birkaç derecede olsa azaltır. Eğer zaten iyi bir soğutma bloğuna sahip ve iyi fanlara sahip ekran kartınız varsa önemli değil. Normalde fanın elinizle çarpması sonucu oluşan duruklamalardan sonra en geç 2 dakika içerisinde fan harekete geçmesi gerek.

Ortadaki fan ekran kartını soğutmak ile görevlidir ve ekran kartı sıcaklığını birkaç derecede olsa azaltır. Eğer zaten iyi bir soğutma bloğuna sahip ve iyi fanlara sahip ekran kartınız varsa önemli değil. Normalde fanın elinizle çarpması sonucu oluşan duruklamalardan sonra en geç 2 dakika içerisinde fan harekete geçmesi gerek.

Kullandığım ekran kartı ASUS Dual RTX 2060 Evo -ekran kartı-

Fanın RGB ışığı yanıyor ama dönmüyor. Resimde de eklediğim gibi o ufak pinlerin sağdan ikincisi sanırım kırılmış. Kabloyu oynatınca çok fazla hareket ediyor diğer pinlere göre. Şimdi bunun için yeni fan mı almak lazım?

Dosya Ekleri

• fan kablosu 1.webp
    fan kablosu 1.webp
    3,1 MB · Görüntüleme: 2
  • fan kablosu 2.webp
    fan kablosu 2.webp
    1,2 MB · Görüntüleme: 5
Molex sıkıntılı bir bağlantı. Muhtemelen fan için 5V, ışıklar için 12V hattını kullanıyor fanlar. 5V temassızlık yapınca fanınız duruyor. Soketlerle oynama yaparak temas etmesini sağlayın, çalıştığı şeklinde bırakın. Yine yavaş dönmeye devam ederse fanın ömrü dolmuş olabilir.

Molex sıkıntılı bir bağlantı. Muhtemelen fan için 5V, ışıklar için 12V hattını kullanıyor fanlar. 5V temassızlık yapınca fanınız duruyor. Soketlerle oynama yaparak temas etmesini sağlayın, çalıştığı şeklinde bırakın. Yine yavaş dönmeye devam ederse fanın ömrü dolmuş olabilir.

Şu işimi görür mü peki?

Görür tabii niye görmesin. Bunlar için 3 pin ARGB bağlantısı gerekiyor olabilir, anakartınızda varsa ışıklarıyla beraber sorunsuz kullanırsınız. Kasanızla gelen "dandik" fanlardan da kurtulmuş olursunuz.

Kullandığım anakart ASUS B450M-K II. ARGB girişi yokmuş bunda da. İşlemci soğutucuyu -Segotep FZ6 Pro- alıp taktıktan sonra öğrendim bunu. Şimdi işlemci soğutucunun da ışıkları yanmıyor zaten.

İşlemci soğutucunun fanları için ayrıyeten 3 pin 5v argb kontrolcü -ÜRÜN- almayı düşünüyordum önceden. Şimdi bu giden fan için de size bu attığım Vento marka kasa fanları dışında ARCTİC Fan Hub almayı düşünüyorum. Ama şimdi bu Fan Hub'u aldıktan sonra direkt olarak işlemci soğutucunun kendi kablosunu buna takarsam ışıklar yanar mı? Yani ekstradan 3 pin 5v kontrolcü alıp onu da Fan Hub'a mı takmam lazım?

Biraz karışık oldu sanırım ama umarım anlatmak istediğimi anlamışsınızdır.

Kullandığım anakart ASUS B450M-K II. ARGB girişi yokmuş bunda da. İşlemci soğutucuyu -Segotep FZ6 Pro- alıp taktıktan sonra öğrendim bunu. Şimdi işlemci soğutucunun da ışıkları yanmıyor zaten.

İşlemci soğutucunun fanları için ayrıyeten 3 pin 5v argb kontrolcü -ÜRÜN- almayı düşünüyordum önceden. Şimdi bu giden fan için de size bu attığım Vento marka kasa fanları dışında ARCTİC Fan Hub almayı düşünüyorum. Ama şimdi bu Fan Hub'u aldıktan sonra direkt olarak işlemci soğutucunun kendi kablosunu buna takarsam ışıklar yanar mı? Yani ekstradan 3 pin 5v kontrolcü alıp onu da Fan Hub'a mı takmam lazım?

Biraz karışık oldu sanırım ama umarım anlatmak istediğimi anlamışsınızdır.
ARGB ışık için ayrı 3 pin bağlantı var hocam. Onu taktığınız sürece ışıklarınız yanar. Kumandalı hem ARGB hub hem de fan hub işlevi olan ürünler var onlara bakın bence.

ARGB ışık için ayrı 3 pin bağlantı var hocam. Onu taktığınız sürece ışıklarınız yanar. Kumandalı hem ARGB hub hem de fan hub işlevi olan ürünler var onlara bakın bence.

İşlemci soğutucunun ARGB ışıkları için : SNT Energy SNT AR-01 ARGB Kontrolcü Controller Denetleyici 5v 3pin SATA Güç Beslemeli 1 Port : Amazon.com.tr: Bilgisayar

3x120 mm kasa fanı : https://www.itopya.com/vento-vf1200fc-argb-120mm-pwm-siyah-uclu-kasa-fani_u32959

Kasa fanları için hub : Arctic Fan Hub 10 Portlu PWM SATA Güç Destekli (ACFAN00175A) : Amazon.com.tr: Bilgisayar

Hepsinin siparişini az önce verdim. Kumandalı kontrolcülere baktım ama çok gereksiz geldiği için almak istemedim. Bu ürünler arasından önermediğiniz veya kalitesiz bir ürün var mı?

Yardımınız için teşekkür ederim ayrıca.