Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

AlpertunGa

Uzman
Arkadaşlar selam,

Mevcutta kullanmış olduğum işlemcim i7 13700K 240mm yetersiz geliyor ve 360mm sıvı soğutucu almayı düşünüyorum. Şöyle bir sorum olacak kasam aşağıdaki gibi ama üst tarafa 360mm sığmadığı için kasanın önüne takmak istiyorum daha önce açılan konulara baktım ama net bir cevaplama yoktu. Sıvı soğutucu konumlandırmasını öne yaparsam hava akımı nasıl olmalı? Önermiş olacağınız sıvı soğutucu var mıdır bir de?
Bütçe: 5.000 - 6.000 TL kadar düşünüyorum ilk etapta.

Kasa: ASUS TUF Gaming GT301 Tempered Glass RGB USB 3.2 ATX Mid Tower Kasa

TUF-GAMING-GT301_06.webp

TUF-GAMING-GT301_09.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Soğutucunuzun kılavuzunda aşağıda ve yukarıda montaja onay vermiş, sadece yukarıda olduğunda hava kabarcık sesi gelebilir demiş, videoda da zaten bu bariz görülüyor.

Ben zaten yukarıda kalacak şekilde montajlanmaz demiyorum, önceki mesajlarımda da belirttim, bu kabarcıkların yaratma ihtimali olduğu sorunları deneyimlemek yerine hortumların çıkış kısmını aşağı getirmek daha mantıklı ve güvenli diyorum.

MSI'da aynı şeyi söylemiş.

Şunu da fark etmişken paylaşayım, MSI yukarıda ve aşağıda sıcaklık testi de yapmış.

Screenshot_2025-05-20-19-28-56-97_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

@YXEL

Bu görseller de mesajda kalsın.

IMG_20250520_175857.webp Screenshot_2025-05-20-20-43-06-81_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

Corsair açıklaması.

İçeriği.

Radyatörün boruların bağlandığı tarafı döngünün en üstünde olmamalıdır. Hava üstte toplandığında, radyatörün borular aşağıda olacak şekilde monte edilmesi, borulara ve pompaya hava emilmediği anlamına gelir.

Kasa iç kısmının önü radyatör montajı için iyi bir seçenek, boruların bağlanadığı radyatör tarafı altta olmalı.
Ön tarafa takabilirsiniz, hortumların çıktığı kısım aşağıda olacak, önde ve arkada fan olacak, push pull şeklinde.

Ama o kasanın önünü açmanız lazım, verim alamazsınız yoksa.

Soğutucu net bu.

Bu şekilde kullanamaz mıyım hocam kasanın önünü? Öndeki korucuyucu illa çıkarmam mı gerek filtreyi?
Push Pull'dan kastınız ön havayı içeri çekip arkadan egzoz fanla atmasınımı kastettiniz? Üstteki 2 tane yere fan takayim mi hocam önden çıkacakları yoksa boşmu kalsın?

Hortumlar neden aşağıda olmalı hocam? Ben kasamı toplarken herkes üstte olmalı diyordu. Ben de üst kısımda olacak şekilde taktım.
Sanırım rahat devir daim etsin diye hocam yukarıda olunca biraz sıkıntı olur gibi düşündüm mantık olarak.

Hortumlar neden aşağıda olmalı hocam? Ben kasamı toplarken herkes üstte olmalı diyordu. Ben de üst kısımda olacak şekilde taktım.

Üstte olunca hava kabarcıkları hortumun çıkış kısmına birikip sıvı akışını engelleyebiliyor, buna önlem için aşağıda olması daha iyi.

Bu şekilde kullanamaz mıyım hocam kasanın önünü? Öndeki korucuyucu illa çıkarmam mı gerek filtreyi?
Push Pull'dan kastınız ön havayı içeri çekip arkadan egzoz fanla atmasınımı kastettiniz? Üstteki 2 tane yere fan takayim mi hocam önden çıkacakları yoksa boşmu kalsın?

Sanırım rahat devir daim etsin diye hocam yukarıda olunca biraz sıkıntı olur gibi düşündüm mantık olarak.

Önünün kapalı olması hava akışını çok etkiliyor, evet fan şekli anladığınız gibi.

Son düzenleme:
Üstte olunca hava kabarcıkları hortumun çıkış kısmına birikip, sıvı akışını engelleyebiliyor.

Önünün kapalı olması hava akışını çok etkiliyor, evet fan şekli anladığınız gibi.
Peki kasanın üst kısmına fan takmamı tavsiye eder misiniz ayrıyeten yoksa normal boşmu kalsın? 2 tane 120mm fan sığıyor çünkü.

Arkaya yakın kısma 1 fan ekleminiz iyi olur, VRM ısısını dışarı atar, öne yakın kısma taktığınızda önden gelen havayı direkt dışarı atacağından bence gerekli değil.

Kullanım klavuzunda hortumun aşağı yada yukarda mı olması gerektiği yazar onu çok düşünme. Kasa önüne de 360 mm bir radyatör takılacaksa hava akış yönü kasanın dışından içine olması daha iyi olur. Ama en iyi yöntem yukarıya takılarak kasanın içinden dışına olması ön panelden de soğuk hava akışının kasa içine doğru olduğu bir kurulum daha iyi olacaktır. Bir de mümkünse en alttan da temiz hava alacak şekilde fan ve 120mm standart bir egzoz fanı kullanılırsa tadından yenmez.

Arkaya yakın kısma 1 fan ekleminiz iyi olur, VRM ısısını dışarı atar, öne yakın kısma taktığınızda önden gelen havayı direkt dışarı atacağından bence gerekli değil.
Teşekkür ederim hocam.

Kullanım klavuzunda hortumun aşağı yada yukarda mı olması gerektiği yazar onu çok düşünme. Kasa önüne de 360 mm bir radyatör takılacaksa hava akış yönü kasanın dışından içine olması daha iyi olur. Ama en iyi yöntem yukarıya takılarak kasanın içinden dışına olması ön panelden de soğuk hava akışının kasa içine doğru olduğu bir kurulum daha iyi olacaktır. Bir de mümkünse en alttan da temiz hava alacak şekilde fan ve 120mm standart bir egzoz fanı kullanılırsa tadından yenmez.
Mevcutta kullanmış olduğum kasamda üst kısma sığmıyor 240mm sığıyor o yüzden dolayı ön tarafa takmak mecburiyetindeyim hocam kasa için şu an bütçem yok çünkü. O yüzden dolayı yukarıda arkadaşın dediği gibi ön tarafa takıp üst tarafa egzoz fana yakın 1 tanede dışa hava verecek şekilde takacağım.

Bu arada sıvı soğutmayı yurt dışından arkadaş getirecek başka uyguna düşündüğün sıvı soğutucu varsa tavsiyeni görmek isterim hocam?

Ben de iki defa anakart 1 defa da kasa değiştirdim liquid freezer 2 280mm kullanabilmek için. 3.900,00 TL’ye almıştım kasa ve anakartı dahlin edersen 8-9 bin liraya geldi. 😂
Teşekkür ederim hocam.

Mevcutta kullanmış olduğum kasamda üst kısma sığmıyor 240mm sığıyor o yüzden dolayı ön tarafa takmak mecburiyetindeyim hocam kasa için şu an bütçem yok çünkü. O yüzden dolayı yukarıda arkadaşın dediği gibi ön tarafa takıp üst tarafa egzoz fana yakın 1 tanede dışa hava verecek şekilde takacağım.