Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

AlpertunGa

Uzman
Arkadaşlar selam,

Mevcutta kullanmış olduğum işlemcim i7 13700K 240mm yetersiz geliyor ve 360mm sıvı soğutucu almayı düşünüyorum. Şöyle bir sorum olacak kasam aşağıdaki gibi ama üst tarafa 360mm sığmadığı için kasanın önüne takmak istiyorum daha önce açılan konulara baktım ama net bir cevaplama yoktu. Sıvı soğutucu konumlandırmasını öne yaparsam hava akımı nasıl olmalı? Önermiş olacağınız sıvı soğutucu var mıdır bir de?
Bütçe: 5.000 - 6.000 TL kadar düşünüyorum ilk etapta.

Kasa: ASUS TUF Gaming GT301 Tempered Glass RGB USB 3.2 ATX Mid Tower Kasa

TUF-GAMING-GT301_06.webp

TUF-GAMING-GT301_09.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Soğutucunuzun kılavuzunda aşağıda ve yukarıda montaja onay vermiş, sadece yukarıda olduğunda hava kabarcık sesi gelebilir demiş, videoda da zaten bu bariz görülüyor.

Ben zaten yukarıda kalacak şekilde montajlanmaz demiyorum, önceki mesajlarımda da belirttim, bu kabarcıkların yaratma ihtimali olduğu sorunları deneyimlemek yerine hortumların çıkış kısmını aşağı getirmek daha mantıklı ve güvenli diyorum.

MSI'da aynı şeyi söylemiş.

Şunu da fark etmişken paylaşayım, MSI yukarıda ve aşağıda sıcaklık testi de yapmış.

Screenshot_2025-05-20-19-28-56-97_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

@YXEL

Bu görseller de mesajda kalsın.

IMG_20250520_175857.webp Screenshot_2025-05-20-20-43-06-81_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

Corsair açıklaması.

İçeriği.

Radyatörün boruların bağlandığı tarafı döngünün en üstünde olmamalıdır. Hava üstte toplandığında, radyatörün borular aşağıda olacak şekilde monte edilmesi, borulara ve pompaya hava emilmediği anlamına gelir.

Kasa iç kısmının önü radyatör montajı için iyi bir seçenek, boruların bağlanadığı radyatör tarafı altta olmalı.
Hava kabarcıkları hortum giriş çıkışına birikmesin, sıvı akışını yavaşlatmasın, hava kabarcıkları pompaya gitmesin diye.

19.00 ile 21.00 arasını izlerseniz nedemek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Son düzenleme:
Hava kabarcıkları hortum giriş çıkışına birikmesin, sıvı akışını yavaşlatmasın, hava kabarcıkları pompaya gitmesin diye.

19.00 ile 21.00 arasını izlerseniz nedemek istediğimi daha iyi anlarsınız.

Daha önce izlediğim bir video ve yine kendisini benzer fikir alışverişlerinde forumda kullandık. Hava kabarcıkları konusunda mutabıkız. Ancak ben hâlâ kendi kullandığım soğutucu markası dahil, resmi bir kaynaktan radyatörün baş aşağıya dikilmesi konusunda bir kaynak göremedim. Getirisinden çok götürüsünün olmamasını ümit ediyorum.

Soğutucunuzun kılavuzunda aşağıda ve yukarıda montaja onay vermiş, sadece yukarıda olduğunda hava kabarcık sesi gelebilir demiş, videoda da zaten bu bariz görülüyor.

Ben zaten yukarıda kalacak şekilde montajlanmaz demiyorum, önceki mesajlarımda da belirttim, bu kabarcıkların yaratma ihtimali olduğu sorunları deneyimlemek yerine hortumların çıkış kısmını aşağı getirmek daha mantıklı ve güvenli diyorum.

MSI'da aynı şeyi söylemiş.

Şunu da fark etmişken paylaşayım, MSI yukarıda ve aşağıda sıcaklık testi de yapmış.

Screenshot_2025-05-20-19-28-56-97_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

@YXEL

Bu görseller de mesajda kalsın.

IMG_20250520_175857.webp Screenshot_2025-05-20-20-43-06-81_3aea4af51f236e4932235fdada7d1643.webp

Corsair açıklaması.

İçeriği.

Radyatörün boruların bağlandığı tarafı döngünün en üstünde olmamalıdır. Hava üstte toplandığında, radyatörün borular aşağıda olacak şekilde monte edilmesi, borulara ve pompaya hava emilmediği anlamına gelir.

Kasa iç kısmının önü radyatör montajı için iyi bir seçenek, boruların bağlanadığı radyatör tarafı altta olmalı.

Son düzenleme:
Çözüm
Konuya katkıda bulunabilmek adına ChatGPT'e bu konuyu derinlemesine araştırmasını istedim. Hatta kendi kurulum şemamı attım (buraya da ekliyorum). Uzun bir araştırmanın ardından hortumların üstte kalmasının daha doğru olduğunu söyledi. Verdiği cevabı da Link olarak ekliyorum.

Eki Görüntüle 149573

Sonuç değerlendirmesini yanlış yapmış, kabarcık birikmesini önlemek için hortumları aşağı çeviriyoruz, o hava kabarcığını önlemek için üstte kalsın demiş, kabarcık olayını çözmüş ama konumunu çözememiş.

Yani radyatörün pompadan alçakta olmaması gerektiği ile hortum çıkış tarafını birbirine karıştırmış.

Son düzenleme: