Selam dostlar,

Bugün ağır hasarlı ve kazalı araçları masaya yatıracağız. Alınır mı yoksa alınmaz mı onlara değineceğim. Malum ikinci elde temiz araç bulmak günden güne zorlaşıyor. Maalesef ederinin çok üstünde paralar ödeyerek araçlar alıyoruz. O yüzden de didik didik etmek hakkımızdır. Eğer çok ciddi bir kazası yoksa aracın komple boyalı, değişeni olan araçlar alınabilir. Ama fiyatı muadillerden daha uygun ise. Sizde satarken bu aracı, yine uyguna satarsınız. Önemli olan alıcı ve satıcının şeffaf olmasıdır. Gerekirse konu açın almadan önce. Ben ve deneyimli dostlar yardımcı oluruz sizlere burada. Burada yazdıklarım özellikle araç kusurlarını gizleyenlerin hoşuna gitmeyecektir.

KOMPLE BOYALI ARAÇLAR VE DEĞİŞENLER

Şimdi araçlar birden fazla sebeple komple boyanabilir.

:kayanyıldız: Güneş Yanıkları: Özellikle sıcak bölgelerde güneş yanığı dediğimiz olaylar daha sık yaşanır. Bu koyu renkli araçlarda daha çok belli olur. Beyaz renk araçlarda da güneş yanıkları olabilir, beyaz araçlarda güneş yanığı olmaz diyenler olacaktır. Onlar da pekala yanabilir. Güneş yanığı her renkte olabilir, sadece koyu olanlar daha çok kendini gösterir. Güneş yanığından boyanmış araç alınabilir, tabi fiyatı daha uygun olmak şartı ile. Ciddi bir kazası olmayan, gerçekten de güneş yanaklarından boyanan araçlar vardır.

:kayanyıldız: Kaza Kaynaklı Komple Boya: Bu irdelenmesi gereken bir konudur. Komple boyandı ise kazadan kaynaklı, takla atma ihtimali üzerinde durulur. Benim tavsiye etmediğim bir boyanma şekli. Takla atmış araba, tehlikelidir. Bu tespit edilirse, o aracı almayın. Fiyatı ne kadar uygun olursa olsun. Bunu gizleyen çok. Bazen en iyi ekspertizler bile bunu gözden kaçırabilir. İkinci el araç işi, tehlikelidir bizim ülkede. Çok dikkatli olun.

:kayanyıldız: Ön Üçlü ve İşlemler: Şimdi ön kaput ve çamurluklara biz ön üçlü deriz. Bunlarda boya ve işlem var ise ekstra dikkat edilmesi gerekmektedir. Değişti ama, nasıl değişti? Şase ve podyelere kadar ulaştı mı kaza? İşte Renault markasında çamurluklar plastik mesala, ufak bir şeyde kırılıyor ciddi bir kaza olmasa bile bazen. Eğer kaza şasi, podye, tüfek saclarına kadar ulaşmadıysa alınabilir. Tabi yine uygun fiyatlarda satılıyorsa diğer ilanlara göre. Burada önemli olan bu parçalarda işlem olmasına rağmen, olmayan araçlar kadar fiyat istenmesi. Öyle bir dünya malesef yok. Fiyatını düşürmek ve şeffaf şekilde bunu alıcıyla paylaşılması gerekmektedir. Ön kaput ve çamurlukları değişen araba, her zaman tercih sebebi olmaz.

:kayanyıldız: Bagaj Havuzu: Şimdi kazalı aracın bir diğer bakılması gereken yeridir. Bagaj havuzu işlemli araç, mümkünse alınmaz. İşlem düzgün yapılmaz ise oradan su alır araç. Paslanma yapabilir. Burası değişen ve işlemli araç alınmaz. Fiyatı piyasa değerinin altındaysa, bütçe kurtarmıyorsa belki. Ben yine de tavsiye etmiyorum.

:kayanyıldız: Kapılar Boya ve Değişme: Kapıları boyanan araç alınabilir. Değişende olsa alınır. Aslında değişmiş olması bir yandan daha iyidir. Daha sonra macun çatlağı dertleri ile uğraşmazsınız. Aslıdan boyadan ve işlemden ziyade değişim daha iyidir kapıda.

:kayanyıldız: Tavan Boya Ve Değişen: Kesinlikle tavanı değişen araba alınmaz. Uzak durun derim tecrübelerime dayanarak. Ama üstüne gerçekten bir şey düşmüştür, güneş yanığı sebebi ile boyanmıştır ona sözüm yok. Bunları size ispatlar ise, uygun fiyata alınabilir.

:kayanyıldız: Far Değişimi: Far ayakları en kolay kırılan yerler. Bunlar arabanın değerini düşürmez. Değişir, tamir olabilir. Tabi olmasa daha iyi. Kötü işçilik mi, onu kontrol etmek şart.

:kayanyıldız: Ön ve Diğer Cam değişimleri: Bunlar arabanın değerini düşürmez. Ama dışarıda yan sanayi takılan camların ultraviyole koruması çok düşüktür. Orjinal camlarda güneş koruması çok daha yüksektir. Yan sanayi camlarda araç hem daha sıcak olur, hem de güneş koruması düşüktür. Orjinal cam ile değişim öneriyorum. Ama yan sanayi takılmış cam, araç değerini düşürmez.

:kayanyıldız: Tramer ve Kaza Durumu: Şimdi 2005 yılında 10.000 TL değerinde tramer ve 2025 yılında 10.000 TL tramer arasında ciddi fark vardır. 2025 yılında artık 100-150-200K bandına ulaşabiliyor artık bedeller. Baz alırken kaza tarihini dikkate alın. Tramer ne kadar yüksek ise, satış o kadar zorluk çıkarabilir. Ne kadar düşük tramer, o kadar iyidir.

:kayanyıldız: Dışarıda Yapılan İşlemler: Bazıları tramer işlenmesin diye araçlarına, dışarıda işlem yaptırır. Tramer 0 TL olması önemli değil, önemli olan iyi Expertizdir. Bu işte iyi olanlar, bunu anlar ve tespit eder. Tramer gözükmez ama araba ağır hasarlıdır aslında.

:kayanyıldız: Sel Hasarlı Araçlar: Asla alınmaz. Bazı araçlarda bu Tramer kayıtlarında belli olur. Bazılarında belli olmaz, bunu gizlerler. Sel hasarlı araba kesinlikle alınmaz. Hele de deniz suyu işlemişse içine, geçmiş olsun. Tuzlu su çok zararlıdır araçlar için. Tatlı su olması da fark etmez. O da iyi değil. Fiyatı piyasa çok altında bile olsa, alınmaz. Tavsiye etmem.

:kayanyıldız: Tamponlar: Şimdi bazı Expertiz firmaları buna plastik parça yazıp geçer. Ama bazıları bunların boya, değişim olduğunu size söyler. Tarcanlar gibi mesala. Plastik parça çok önemli değil aslında, değerini çok düşürmez aracın. Ama bunu alıcı bilmeli bana göre.

:kayanyıldız: Direk Boyaları: Bu da tehlikelidir. Neden boyandı? Renk tutmadı komple boyanırken, ondan mı kaynaklı? Ya da başka bir sıkıntı mı var? Kimse aracının direklerini boyatmak istemez.

rallyeauto-baut-unfall-malvorlage-kostenlos-feat.webp

:sağ: KM DURUMLARI

Şimdi bu konu önemlidir. Km bakarken araçta, yaşı ve km bölünerek işlemler yapılmalı. Örnek vermek gerekirse 5 yaşında bir araç 50.000 KM civarında diyelim. 50.000 (÷) 5 dediğimiz zaman bize yılda ortalama 10.000 km civarında yaptığını belirtir. Sene de 10.000 km civarında yapmış araba, gayet iyidir. Arabalar ortalama 6-7 bin parçadan oluşan aletlerdir. Ve bunlar aracın km durumu ile direkt bağlantılıdır. Km yükseldikçe parça ömürleri kısalır. Ve bu konuda ülkemizde Km geri çekilmeler yapılıyor. Bu artık nitelikli dolandırıcılık kapsamında değerlendiriliyor. Kesinlikle aracınızın km durumuyla oynamayın. Bunu tespit etmenin bir çok yöntemi vardır. Ama altını çiziyorum, hiçbir Expertiz size Km garantisi veremez. Tarcanlar dahi olsa bile. Çünkü arabada birden fazla beyin bulunur ve bunların hepsinden siliyorlar. Aşınma durumundan, km sorgulama kayıtlarından belki yakalanabilir. O yüzden mümkünse ilk sahibinden araç almayı tercih edin. Tüm kayıtlarını inceleyin araçların.

arac-kilometre-degistirme.webp

:şimşek: ŞASİ VE PODYELER

En sevdiğim konulardan bir tanesidir. Şasi ve podyesi sıkıntılı araç alınmaz. Yok şasi ucunda ezik var, yok ufak bir işlem var. Geçin o işlemleri. Arabanın şasi kısmı, omurgasıdır. O darbe alırsa, hiçbir zaman eskisi gibi olmaz. Bir çok düzeltme yöntemi vardır. Ama hiçbir zaman önermiyorum. Fiyatı çok uygun olsa bile almayın. Satarken çok zorlanırsınız. Omurgası zarar görmüş demektir aracın. Özellikle ilanlarda bunu gizliyorlar iyi bir Expertiz yaptırmadan araba kesinlikle almayın. Konu açın, tartışırız bunları. Araba alırken ilk dikkat edilmesi gereken yerlerden bir tanesidir, hatta ilki olmalı.

sasi-hakkinda-bilgi-1024x597.webp

:yıldız: HAVA YASTIKLARI VE EMNİYET KEMERLERİ

Bu konu da çok önemlidir. Bir aracın hava yastıkları ömrü ortalama 10-15 sene arasıdır. Bu süreleri geçtikten sonra, önlem amaçlı aslında değişmeli. Özelliklerini yitirme ve açmama durumu yaşanabilir kaza durumunda. Bu konuda da çok külleme yapılıyor ülkemizde. Yetkili serviste değişen hava yastıkları sorun yaratmaz. Keza emniyet kemerleri. Bunun tamir edilmesini doğru bulmuyorum. Tamir edildi ama nasıl edildi? Açacak mı kaza anında? İyi işçilik yapıldı mı? Bunlar hep soru işareti. Emniyet kemerlerini dirençler ile kandırma yöntemi çok sık yapılıyor. Bunu iyi Expertiz ile tespit edilmesi şart. Orjinal hava yastığı değişimi yapılan araç alınabilir, neden alınmasın. Ama tamir edilmişse, torpido felan kaplandıysa sıkıntı. Patladıktan sonra torpido değişmeli normalde. Onu da kaplayarak geçiyorlar genelde tamir esnasında. Doğru değil bu benim fikrime göre.

shutterstock_520843243_6192656937.webp

:elmas: TRİGER SETİ

Araç alırken özellikle bunun yapıldığına dair evrak isteyin. Söz uçar gider, bize yazılı evrak lazım. Kayış değil mesala zincir değişiminde çok ciddi paralar ödeniyor. Bazı araçlarda zincir vardır. Özellikle eskiden Opel kullanırdı sık. Triger kopması çok ciddi sorundur. Pistonlarınız zarar görebilir. Valf konusunda size sorun çıkarır. Daha bir çok soruna sebep olabilir. Bunu da iyice kontrol ettirin.

triger-kayisi.webp

:göz: BAKIMLAR

Bakım bir aracın can suyudur. Bakımsız bir araç alacağıma, bakımlı daha yüksek km araç alırım. Yatan bir araba alırsanız uzun zamandır hareket etmeyen, motor karıncalanmaları başlamış olabilir. Yürüyen araba almak daha mantıklı her zaman temiz kullanılmış. Orjinal parçalar kullanmak, kaliteli yağ tercihi yapmak, düzenli bakıma girmesi önemli. Ya yetkili servisten bakımlı, ya da yıllarca aynı usta tarafından bakım yapılmış araçlar iyidir.

agir_bakim.webp

:anons: MOTOR

Yaşı yüksek araçlarda, motor yapılması daha makbüldür. Yani 25 yaşında bir araçta, motor yapılmışsa binilir. Neden alınmasın, hatta kafanız daha rahat eder. Daha sonra uğraşmazsınız bunlar ile. Ama araç yaşı genç ise, o iyi değil işte. Her ekspertiz motordan üst seviye anlamaz, gerekirse motor ustasına gösterin. Bir motor yaptırma maliyeti çok ciddi paralar artık.

motor-tamiri-ve-bakimi.webp

:kurdele:ŞANZIMAN

Şimdi bütçe düşük ise, otomatik işine asla girmeyin. Eğer girerseniz bile tork konvertörlü tam otomatik diye tabir ettiğimiz şanzımanlar tercih edin. Eğer işlem yapıldıysa, evraklarını isteyin. Eski nesil şanzımanlar maalesef çok başarılı değil. Ben manuel tavsiye ediyorum eski araçlarda. Yeni nesil şanzıman alınırsa bile, iyi kontrol şart. Eğer şanzımanda sorun var ise, fiyat alın ve indirim isteyin. Artık ustalar şaşırmış durumda işçilik fiyatlarında. Ütopik rakamlar görüyoruz. Yazık günah yani, diyecek söz bulamıyorum.

blog_sanziman2.webp

:aletçantası: SON SÖZLER

Önceliğiniz ilk sahibinden kayıtları tutulmuş, bakımlı, diri araçlar almak olmalı. Elden ele geçmiş araçlar en tehlikelileridir. Emniyet kemerleri ve hava yastıkları sıkıntılı, sel hasarlı, ciddi kaza kaynaklı komple boyalı, şasi ve podyeler işlemli, tavanı değişmiş, takla atmış, km durumu oynanmış, elden ele geçmiş, geçmişi tespit edilemeyen araçlar, bakımsız araçlar. Bunları tercih etmeyin. İşte silecekler gitmiştir, egzoz hafif paslıdır, hoparlör 1 tanesi bozulmuştur, vites topuzu çatlamıştır, lastikleri orta karardır vs. Bunlar ufak tefek şeylerdir. Ne işlem yapıldığı iddia ediliyorsa, evraklarını isteyin. Söz ile bu işler olmaz. Ben şahsen inanmam. Umarım beğenmişsinizdir, iyi forumlar dilerim. 🤝

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben aldığımda uyguna almıştım. Sattığımda da uyguna sattım. Tabii eksper olarak tarcanlara götürmüştüm alan kişi götürmedi bile tarcanların raporunu doğruladık kendisine para bile harcatmadım.

Mantıklı. Tarcanlar iyidir. Kendisi bizzat eğitim veriyor yeni şube açılışlarında. Tavsiye ederim. Sorun yaşadığınızda, zararınızı dahi karşılarlar kendilerinden kaynaklı olursa.

Ben ön kaput filan değişen aracı alınmasının mantıklı bulmuyorum. Şimdi satmak istiyorsun ön kaput değişen ama şase podye işlemsiz adama anlatamıyorsun. Adam ön kaput değişmiş diye bunun airbagleri açmıştır diyor. Airbaglerin içini açmadan nasıl değiştiğini anlayacaksın inanılmaz.

Şimdi adamın aracının kaputuna saksı düşer, tüp düşebilir, cam materyal düşer. Her şey olabilir. Yetkili servislerde değişim olmuyor genelde, yenisi ile değiştirip geçiyorlar. Ciddi bir kazası yok ise, kanıtlanırsa bence alınabilir. Her kaput değişimi, kaza anlamına da gelmez. Aynı zamanda alınmaz diyemem. Ve ciddi anlamda pimpirik olup, gereksiz yere değişim yapılan araçlarda var. Kaput güzellemesi yapamam, onun detaylarını iyi ekspertiz çıkarır ortaya.

Bu konuya tamamen katılıyorum. Şöyle örnek vereyim benim coupe araba vardı arkadan vurdular inip baktığımda bişey yoktu tampon falan sağlamdı sonradan arabayo detaylı bakınca araba bagaj havuzundan göçük vardı. Yani önemsiz gibi gözüksede böyle şeylere dikkat edilmesi lazım.

Özellikle Renault grubunda bu sorunlar yaşanabilir. Su alabiliyor kazalardan sonra çünkü bazı araçlar.