gore

Çalışkan
Selam, henüz 17 yaşındayım. Bu yıl sınav senem ve okulların açılmasına daha süre olmasına rağmen şimdiden bunun rahatsızlığını hissediyorum. Aslında okulun açılması problem değil ama yaz tatilinde sabah 6'ya kadar otururken, artık o saatte okula gitmeye hazırlanacağım ve uyku düzenim çöp olacak. Okula adapte olmam falan derken 1-2 ayı bulur. Geceler gün geçtikçe uzamaya devam ediyor ve bu benim en sevmediğim şey olabilir. Okul zamanları da gece süresi çok fazla olacak ve havalar soğuyacak. Öte yandan sınava da çalışmam gerekecek.

Tüm bunların yanında bu yıl ailem boşandı ve hayatımız çok değişti. Babam bizi terk etti, artık yüzümüze bile bakmıyor. Bu nedenle daha da stresliyim çünkü hayat düzenim değişti, bozuldu ve bu yeni düzene hiç alışkın değilim; üstelik hayatımın en önemli zamanlarında oldu bu. Geçen sene eylül ve ekim aylarında art arda bahsetmek istemediğim travmalar yaşadım (birisi sınıfımla alakalı) ve hâlâ üstümde baskısı var. Bu yüzden tekrar eylül-ekim aylarına girmek istemiyorum.

Hayatta her zaman ilgileneceğim, değer vereceğim insanlar olmasını istedim ama hiç başaramadım. Azıcık bir arkadaş ortamım var ama hiçbirini sevmiyorum; ne kişilik olarak ne de kafa dengi olarak bana uyuyorlar. Eskiden kız arkadaşım vardı, artık o da yok. Kısacası tamamen boşluktayım.

Babamın bizi terk ettiğini söylemiştim, bu yüzden maddi olarak da durumumuz pek yok. Normalde psikiyatriste veya psikoloğa giderdim ama gidemediğim için her şeyi tamamen içime attım, doldum. İnanın bu anlattıklarım buz dağının sadece görünen kısmı, daha hiçbir şey.

Buraya kadar okuduysanız şimdiden teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
@gore, Selam dostum. Normalde bu tarz konuların geneli troll içerikli olduğu için ne kadar bilgi birikimim olursa olsun yazmazdım. Ancak sen ne kadar darda olduğunu anlatınca seninle konuşmalıyım dedim içimden çünkü senin yaşadığın problemlere benzerlerini bende yaşadım.

Öncelikle, bu yılın sınav senen olması ve bunun stresini yaşıyor olman normal. Herkes sınav senesinde stres yaşar. Önemli olan süreci nasıl idame ettirdiğin. Eğer ki bu kadar zorluğa rağmen istediğin sıralamayı yapar ve istediğin yere yerleşirsen bunun vereceği tatminkarlık hayatında çok az yerde bulacağın bir şey olacak. Sonuçta herkes ister, bedelini ödeyen alır.

Ailenin boşanmış olmasına ve babanızın maddi manevi yanınızdan ayrılmış olmasına üzüldüm. Kim böyle olsun ister ki? Böyle bir şeyin üstelik sınav senenizde olmuş olması çok kötü bir durum. Üstelik seneye muhalif sistemin de geleceğini düşünürsek bu sene şampiyonlar ligi gibi olacak.

Gerek kişisel, gerek ailevi, gerek sosyal travmalar yaşamış olmanız da çok kötü bir durum. Türk gençleri bunları asla hak etmedi. Ancak, elden bir şey gelir mi? Kesinlikle hayır. Önemli olan bu "travma" diye nitelendirdiğiniz durumlara karşı tutumunuz. Burada biraz sert konuşacağım ancak bunları aşmak zorundasınız. Babanız gitti, sınav seneniz. Boşlamak sizin hakkınız değil. Bütün bu yaşananları sindirip bir an önce kendi hayatınızı kurtarabilmek adına çalışmak zorundasınız. Babanız gitmiş olabilir ancak arkada Anneniz var. Onu pişman edemezsiniz, bütün bunları yaşayan kendinizi pişman edemezsiniz.

Arkadaş ortamınızın kafa dengi olmamasını ben de iyi bilirim. Benim de öyle değil. Hiç birisiyle kafa dengi değilim, ancak onlar arkadaşlarım. Önemli olan aynı şeyi düşünmek değil. Aynı şeyleri paylaşabilmek. Arkadaşlık budur. Belki sizin arkadaşlık konusunda düşünceleriniz farklıdır, ona bir şey diyemem. Tamamen boşlukta değilsiniz. Siz kendinize sahipsiniz. Bunları gelip buraya anlatacak kadar duygusal zekanız yüksek. Başka insanlar olsaydı bu yaşadıklarından sonra hayata küserdi. Siz bunu yapmadıysanız boşlukta değilsiniz demektir.

Maddi durumunuzun olmaması günümüz Türkiyesi açısından problem olabilir, ancak sizin için bir problem olmamalı. Sizin hedefiniz olmalı, başarmak zorundaysanız bunu gerçekleştirmek için çalışmalısınız. Psikoloğa vs. gitmeyi boş verin. Çoğu kendi cebini düşündüğü için seans seans bölüyorlar bilinçli.

Şimdi, size önerim öncelikle uyku düzeninizi toparlamanız olacak. Sağlıklı bir zihin için sağlıklı bir vücut gerekir. Beslenmenize dikkat edebildiğiniz kadar dikkat edin. Sıkı ders çalışamasanız bile verimli ders çalışın. Vaktinizi boş şeylere harcamayın, kendinizi her anlamda geliştirmeye bakın. Unutmayın, siz seviye atladıkça çevreniz de ona göre değişecek. Davul bile dengi dengine demişler.

Ben size güveniyorum bu konularda. Başarabilirsiniz. Bunu asla unutmayın. Başka bir sorunuz olursa, çekinmeyin.