Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Kingston K3000 NVMe SSD değişiminde mavi ekran hatası
Önceki SSD Crucial BX500 modeliydi, çıkardım. Sonrasında da yeni aldığım Kingston K3000 NVMe SSD'yi taktım ve format attım. Windows'u NVMe'ye yükledim. Direkt Windows Update üzerinden halletti her şeyi. Anakartın kendi sitesinden hiçbir şey indirmedim, chipset sürücüsünü de indirmedim çünkü aygıt yöneticisinde ünlem yok.
Arada bir mavi ekran verip verip duruyor. Minidump da kaydetmiyor. Mavi ekran verip direkt kapanıyor.
Başlangıç ve kurtarma kısmında otomatik olarak yeniden başlattı. Ben de kapattım ki bir daha verirse hata kodunu görmek için.
Crucial 240GB BX500 Serisi Sata 6.0Gb/s 3D NAND SSD (Okuma 540MB / Yazma 500MB) fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
www.vatanbilgisayar.com
Bunu taktım bunda FiveM, GTA 5 giriyorum hiçbir sorun yok.
Kingston K3000'de sorunun olduğu belli oldu.
Ancak Kingston K3000'de hiçbir bad sector, hata, hızda düşmeme vb olmasına rağmen mavi ekran sorunu nasıl oluyor anlamış değilim.
ASRock B550M - HDV bu NVMe'i destekliyor mu?
Ürün değişimi yaptım. Amazon görevlisi veya kimse kapıya gelecek ürünü vereceğim yenisi gelecek inşallah.
Anakartla ilgili olabilir fakat bu senin problemin değil. Kingston bu SSD'yi üretirken tüm destekleyen anakartla da sorunsuz çalışacak şekilde üretmeli ve/veya anakart üreticileri bununla ilgili bir sorun olacaksa BIOS güncellemesi vs. yapmalı. Bu bilinmeyen bir şey değil, KC3000 uyumlu olsun diye anakart değiştirecek haliniz yok.
Windows güncelleştirmelerini bile yapmadan hiç denedim yine mavi ekran.
Yaptıktan sonra yine mavi ekran chipseti Windows Update üzerinden de güncellese yine mavi ekran chipseti AMD sitesinden de kursam yine mavi ekran anlamadım gitti.
HD Tune, CrystalDiskInfo, SSD Manager'de hiçbir hata, sector olmamasına rağmen mavi ekran vermesi çok garip.
Minidump dosyalarını bile oluşturmuyordu.
Aldığınız disk arızalı olabilir. K3000 sağlam disktir fakat bu onun fabrikasyon arızalı çıkamayacağı anlamına gelmez. Daha yeni bir disk olması sebebiyle herhangi bir bad sector vs. göstermemesi normal sayılabilir. Zaten korkulan durum da budur. Bu sorunun olduğunu anlaman için // hele ki disk yeni ve daha rapor tutulmamış ise // başka bir donanım ile test etmen gerekli. Zaten yapılmış, sorunun kaynağı bulunup çözülmüş de.
Diğer bir olasılık anakart veya sistem ile oluşan uyumsuzluk olabilir. Buna benzer bir tane daha konu görmüştüm; disk adamın sisteminde sıkıntılı, bir başka sistemde gayet stabil çalışıyordu. Bu sorunun yaşanıldığını anlamak için başka sistemde diski test etmen gerekli. Bunu yapmış olman herhangi bir sorunu çözmez, sadece diskin neden hata vermiş olduğunu anlarsın. Eğer ki merak etmiyorsan denemene gerek yok.
Aslında format atmamış olsaydın olay loglarını incelemek de sağlıklı olabilirdi. Her ne kadar diskte sorun yok gibi gözükse de bir ihtimal çökme sırasında Windows bir rapor toplamış olabilirdi.
Aldığın hatadan bahsedecek olursak, oluşan hata kritik sistem dosyalarının çökmesi sonucu ortaya çıkar. Dump içerisinden herhangi bir sorun bulmak çok zordur hatta belki de imkansızdır. Çünkü herhangi bir kayıt alınmaz.
Normalde farklı bir dump dosyası üzerinden örnek vermek yanlıştır fakat bu hata başlığı altında oluşan dump dosyaları %99 aynı olduğu için sorun olacağını sanmıyorum. Her neyse örnek bir dump dosyası üstünden ilerlersek;
Çökme svchost.exe yapısında olmuş. Bunun haricinde csrss.exe gibi yapılar da bulunabilir.
Kod:
CRITICAL_PROCESS_DIED (ef)
A critical system process died
Arguments:
Arg1: ffffc3075561b080, Process object or thread object #süreç nesnesi içeriyor
Arg2: 0000000000000000, If this is 0, a process died. If this is 1, a thread died.
Arg3: 0000000000000000, The process object that initiated the termination.
Arg4: 0000000000000000
Parametre 1 süreç nesnesi içerir.
[CODE highlight="5,6,13,20,21"]kd> !devobj ffffc3075561b080
Device object (ffffc3075561b080) is for:
Cannot read _DRIVER_OBJECT at ffffc307500b0b50
DriverObject ffffc307500b0b50
Current Irp ffffc3075561b098 RefCount 0 Type 00000000 Flags 54fa7378
Vpb 0xffffc307611e1338 DevExt 00000000 DevObjExt 00000000
Characteristics (0xffffc307) FILE_REMOVABLE_MEDIA, FILE_READ_ONLY_DEVICE,
FILE_FLOPPY_DISKETTE, FILE_DEVICE_SECURE_OPEN,
FILE_CHARACTERISTIC_CSV, FILE_DEVICE_ALLOW_APPCONTAINER_TRAVERSAL,
FILE_PORTABLE_DEVICE, FILE_REMOTE_DEVICE_VSMB,
FILE_DEVICE_REQUIRE_SECURITY_CHECK
Unknown flags 0xffe0c200
AttachedDevice (Upper) ffffc3075561b098ffffc3075561b098: is not a device object
!devobj komutu ile adresin aygıt nesnesini incelemeye kalktığımız zaman gördüğün gibi hiçbir adres veya sürücü nesnesi çıkmıyor. Bir vpb (Volume Parameter Block) adresi var. Sırayla ilerlendiği zaman bir device object adresi karşımıza çıkar.
Ve gördüğün gibi geçerli ne bir object ne de irp adresi karşımıza çıkıyor. Tabii çekirdek yığını falan oluşmuş olan dosyalar da karşımıza çıkabiliyor. Bu durumda farklı bir yol izlenir.
Normal olarak bu hata çıkmış olsa ilk olarak olay logları istenir, bilgi toplanmaya çalışılır. Fakat sizde oluşmamış. Oluşmaması ve sorunun ne zaman başladığını bilmek hata skalasını çok daralttı. Ardından @Recep Baltaş'ın nokta atışı yorumu ile iş bitirilmiş.
SSD'nin bozuk olma ihtimali var eğer bütün sorunlar bu SSD ile başladıysa. Zaten Minidump alamamasının sebebi bile bu olabilir. Çünkü Minidump dosyasının SSD'ye yazılması gerekir
Amazon yenisiyle değiştirecek eğer gene aynısı olursa tahminim PSU olabilir bilmiyorum.
Peki benim masaüstü için aldığım NVMe laptopa takılıyor mu laptopta deneyebilirim çünkü masaüstü yok.
Eğer ki ilk aldığın SSD sisteminle uyumsuz çalıştıysa yenisi de çok yüksek ihtimalle uyumsuz çalışacaktır. Baktın gayet stabil çalışıyor o zaman kullanırsın. Fakat bu SSD de sorunlu çalışırsa farklı SSD'lere yönelmen gerekebilir. Anakart değiştirmek de bir çözümdür fakat bana göre mantıklı değildir.
Bu durumda aslında deneye deneye kendine süreç oluşturacaksın. Buradan tahmin etmek zor.
PSU olması çok çok düşük bir ihtimal ve ondan kaynaklı olacağını düşünmüyorum. Çünkü herhangi bir SSD'nin sistemde uyumsuz çalışması, gayet normal bir durum. // tabii ki bu sorun çoğu SSD'de de oluyorsa artık durum SSD'den yana diğer parçalara - özellikle anakart - yönelir. //
Eğer ki ilk aldığın SSD sisteminle uyumsuz çalıştıysa yenisi de çok yüksek ihtimalle uyumsuz çalışacaktır. Baktın gayet stabil çalışıyor o zaman kullanırsın. Fakat bu SSD de sorunlu çalışırsa farklı SSD'lere yönelmen gerekebilir. Anakart değiştirmek de bir çözümdür fakat bana göre mantıklı değildir.
Bu durumda aslında deneye deneye kendine süreç oluşturacaksın. Buradan tahmin etmek zor.
PSU olması çok çok düşük bir ihtimal ve ondan kaynaklı olacağını düşünmüyorum. Çünkü herhangi bir SSD'nin sistemde uyumsuz çalışması, gayet normal bir durum. // tabii ki bu sorun çoğu SSD'de de oluyorsa artık durum SSD'den yana diğer parçalara - özellikle anakart - yönelir. //
Uyumlu ise takabilirsin.
Herhangi bir bilgisayarcıya gidip rica etsen belki kabul edebilirler. Öyle denemen çok daha sağlıklı olur.
@Sentinus ilk olarak yeni gelecek olan SSD'yi dene. Olmaz ise farklı bir model SSD ile de denemeni öneriyorum. Sonuç yine aynı çıkarsa anakart problemi olabilir.
@Sentinus ilk olarak yeni gelecek olan SSD'yi dene. Olmaz ise farklı bir model SSD ile de denemeni öneriyorum. Sonuç yine aynı çıkarsa anakart problemi olabilir.
Crucial BX500 kullanıyorum bir sıkıntı yok.
NVMe Kingston K3000'de sıkıntı vardı şimdi yine aynı Kingston K3000 yollayacaklar bakacağım.
Anakartta nasıl sıkıntı olabilir ki?